label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Az összes kommentálható tartalom

Békétlen békéltetés    [2013. augusztus 02.]
Érdekesen, mondhatni konfliktusosan alakult a békéltető eljárás első napja. Egyelőre ugyanis kérdéses, bizonytalan az a módszer, amelyet pont azért találtak ki, hogy egyeztessen, közbenjárjon, közvetítsen, békéltessen. Pedig egyáltalán nem új ez a fajta procedúra, amelynek célja a felek közötti megegyezés megteremtése azzal a céllal, hogy elkerüljék a bírósági pereskedés sokkal időigényesebb, idegtépőbb, költségesebb, egyik félből mindenképpen elégedetlenséget kiváltó eljárását. Ismerős a diplomáciában is a közvetítői, békéltetői eljárás, és sokan emlékezhetnek még a szocializmus éveiben működött békéltetői bizottságokra bizonyos intézményeknél, nagyvállalatoknál. Ennek ellenére az augusztustól életbe lépett (nálunk újszerű) eljárás, amely nem egyszerűen lehetőség a konfliktusok kezelésére, hanem egyből kötelező, máris ellentmondásos viszonyulást váltott ki.

Harmonikus társbérlet    [2013. augusztus 01.]
Harmonikus társbérletnek is nevezhető Románia és a Nemzetközi Valutaalap viszonya, amely hamarosan hatéves hagyományra tekint vissza. Románia kérésére ugyanis újabb két évvel terjesztődik ki az együttműködés a nemzetközi hitelezőkkel, akik olyannyira megszokták ezt a harmonikus társbérletet, hogy immár úgy érzik, tudják kezelni Romániát. Az állam- és a kormányfő nemrég még szintén felhőtlen viszonyát felbolygatta az Omár Hajszám „arab sejk” visszatérése, valamint az állami vasúti teherszállító cég (CFR Marfă) privatizációja. A Cotroceni és a Victoria urai kicsit összefejeltek, aztán megpróbálták legyűrni egymást, majd gyors pingpongra váltottak, és a Ponta–Băsescu játszma jelenleg még tart a vasúti teherszállítás privatizációja kapcsán.

Válaszra várva    [2013. július 31.]
Elcsendesedett a tusnádfürdői kempingtelep, befejeződött a huszonnegyedik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, de a hagyományosan szombatra időzített csúcsprogram, Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszéde még jó ideig visszhangzik a hallgatóság soraiban.

A kettéosztott város    [2013. július 30.]
Kolozsvár volt polgármestere, a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar kitúrta a Nagy-Románia Párt (PRM) éléről Corneliu Vadim Tudort. Az erre vonatkozó hír még így, uborkaszezon táján sem ér meg különösebb kommentet. Afféle panoptikum-jelenet: két levitézlett politikus, nyugdíjas korú viaszfigura, akik egy parlamentből kirostált párt elnöki tisztségén civakodnak. Nevetséges.

„Isten adott nekem egy ajándékot: Moldvát”    [2013. július 29.]
A csángóoktatás témájában szombati lapszámunkban elkezdett cikk- illetve interjúsorozatunkban olyan vállalkozó kedvű tanárokat, fiatalokat, pályakeresőket szólaltatunk meg, akik úgy döntöttek, hogy elutaznak Moldvába a csángó-magyar települések valamelyikébe, hogy részt vegyenek a csángó gyermekek oktatásában. A csángóoktatás részleteiről számos helyen lehet tájékozódni, ezért az interjúk során nem törekszünk erről egy teljes, egységes képet és sok adatot tartalmazó leírást nyújtani. Célunk elsősorban az, hogy teret engedjünk a különböző személyes tapasztalatok és élmények kifejezésre juttatásának. (Szombati lapszámunkban egy önkéntes csapat élményeiről olvashattak, a csapat tagjai Magyarországról, Hajdúnánásról mentek Máriafalvára, Magyarfaluba és Gajdárra.) Botos Erzsébet néprajz szakos hallgatóként ment ki Moldvába. A Maros megyéből származó lány két évet töltött Nagypatakon, majd Gajdárban, ahol a „magyar házban” tartott magyarórákat és játékos foglalkozásokat különböző korosztályú gyermekeknek. A vele készült interjúban leginkább az első évről emlékezik.

Gumicsont és a fantomberuházás    [2013. július 26.]
Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az idén már nem hajtja végre a Ponta-kormány a tervezett közigazgatási átszervezést. Victor Ponta miniszterelnök többször jelezte, hogy számol az egyéves halasztási lehetőséggel. Legutóbb éppen tegnap Nagyszebenben magyarázta el a helyi hatóságoknak, hogy nem kell elsietni a közigazgatási átszervezést. Ponta már azt is kimondta, hogy ha a jelenlegi nyolc régiót megtartják, és azokat ruházzák fel közigazgatási hatáskörökkel, akkor sokkal egyszerűbb lesz a régiósítás végrehajtása, de Ponta szerint ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy hatékonyak is lesznek.

Bajnokok Ligája Győri fiaskó, beárnyékolt Steaua-siker    [2013. július 25.]
A Győri ETO FC a 2–0-s hazai vereségét követően vendégként is kikapott a Maccabi Tel-Aviv együttesétől a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában, ezzel befejezte szereplését a sorozatban. A Bukaresti Steaua idegenben is nyerni tudott a Vardar Skopje ellen, a kettős sikert azonban a csapat igazgatója, menedzsere, Mihai Stoica renitens viselkedése árnyékolta be.

Üzenet Tusványosra    [2013. július 24.]
K orunk transzszilvaniológiájában járatlanok hiába keresnek ilyen nevezetű települést a térképen. A kifejezés a demokrácia adattárában is csupán húsz éve jelent meg, amikor a szerény méretű, de annál festőibb környezetű Bálványosról a Nyári Szabadegyetemet Tusnádfürdőre költöztették, ahol a fejlettebb infrastruktúrának köszönhetően igazi tömegrendezvénnyé terebélyesedhetett.

Félszeg Félsziget    [2013. július 23.]
Sokan temették az idei Félszigetet, amikor kiderült, hogy Kolozsvárra költöztetik az ország legnagyobb zenei fesztiválját. Megosztotta a közvéleményt a teleportálás gondolata: miért kellene áttelepíteni a Félszigetet, amikor az egybefonódott már Vásárhely nevével? – merült fel a kérdés az új-félsziget-szkeptikusok körében. Hiányozni fog a korábbi fesztiválokon hagyományossá vált Weekend-telepi felfrissülés is – folytatódtak a kritikák. S egyáltalán, hogy néz ki a kolozsvári új helyszín?

Kiáltvány európai Erdélyért    [2013. július 22.]
Tiltakozni valami vagy valaki ellen mindig könnyebb, mintsem alternatív ajánlattal rukkolni elő, arról érvekkel meggyőzni másokat. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is tudja ezt, ezért szombaton, Erdély több mint száz településén szervezett tüntetéseken a bukaresti kormánynak a romániai magyarságot jelentős mértékben – és rendkívül kedvezőtlenül! – érintő régiósítási terve ellen, az önrendelkezés mellett fogalmazta meg javaslatait, elvárásait.

Nyolcmillió lesz Románia lakossága 2100-ban?    [2013. július 20.]
Románia lakossága az elmúlt huszonöt évben tapasztalt tendenciák szerint 2050-re 15 millióra csökken, 2100-ra már csak 8 millióan leszünk, a külső migrációt nem számolva. Úgy tűnik, hogy ez a folyamat feltartóztathatatlan. Számítások szerint, ha holnaptól minden nő két gyermeket vállal, Románia lakosságának csökkenése csak 2075 körül állna le – véli Vasile Gheţău, a bukaresti Demográfiai Kutatóközpont igazgatója, aki a Realitatea hírtelevízió egyik műsorában elemezte a népszámlálás nemrég nyilvánosságra hozott végleges adatait.

Kolozsváron a népességcsökkenés jelentős része a természetes veszteségnek köszönhető    [2013. július 20.]
Kolozsváron enyhe lakosságnövekedésre utalnak a nemrég közzétett végleges népszámlálási adatok, ezáltal Románia második legnépesebb városává lépett elő. A kolozsvári metropolis-övezetben még látványosabb a pozitív változás, a térségben mintegy 27 ezer fővel nőtt az állandó lakosság. A magyarság szempontjából is a második városnak tekinthető Kolozsvár – Marosvásárhely után –, bár a magyar lakosság fogyása 2002 és 2011 között 11,5 százalékos volt, ami valamivel rosszabb, mint az országos szintű 10,4 százalékos csökkenés. A kolozsvári magyar lakosság jelentős természetes veszteséget regisztrált az utóbbi évtizedben – tudtuk meg Barna Gergő szociológustól.

Ikarosz unokái    [2013. július 19.]
Újabb magyar expedíció indul a napokban az egyik nyolcezres csúcsra, a Nanga Parbatra.

Autochton ördögök    [2013. július 18.]
Romániát megdicsérte a Nemzetközi Valutaalap. Begyűjtöttük a dicséreteket, amelyek már-már a csillagos tízes határát súrolták. Valószínűleg a valutaalapi bókok annyira megszédítették a miniszterelnököt, hogy tegnap a kormányülésen Victor Ponta már mindent rózsaszínben vizionált. Hangsúlyozta, hogy miközben a külföldi hitelezők látják a pozitív fejleményeket, addig mi, itthon élő mezei halandók hajlamosak vagyunk csak a negatív dolgokra összpontosítani.

Optikai csalódásaink    [2013. július 16.]
Mindennapjaink bővelkednek optikai csalódásokban. Olyanokban is, amelyekben nem az ártatlan természet, a maga fizikai és biológiai törvényeinek engedve, hanem az emberi természet, no meg a politika részesít bennünket. Az alábbiakban ilyenekből következik egy csokorra való.

Figyelnünk kell a sikertelenül érettségizőkre is    [2013. július 13.]
Nem volt mentes a botrányoktól, a feszültségtől a 2013-as év nyári érettségije sem. Igaz, hogy az eredmények első közzététele kissé megörvendeztette a közvéleményt és ezzel együtt a vizsgázókat, ám ennek ellenére az átlagember nehezen tud szabadulni attól a benyomástól, hogy az oktatás (és ezzel együtt az érettségi is) a korrupció melegágyává válhat. Magyari Tivadar, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) volt rektor-helyettese, több mint egy éve látja el az RMDSZ oktatási ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettesi tisztséget. Ily módon tehát alkalma nyílt nem csak a romániai magyar felsőoktatás, hanem a közoktatás buktatóit is feltérképezni. A próbakőnek tekintett érettségi néhány aspektusát górcső alá véve a szakember kifejti: ideális érettségi nincs. Figyelmeztet: a romániai magyarságnak a sikertelenül érettségizőkre is figyelnie kell.

Csaló-gató    [2013. július 12.]
Mindig is felháborított, hogy egyesek (sokak!) úgy akartak meggazdagodni, előnyökhöz jutni, bevételt szerezni, hogy ezért másokat becsaptak, átejtettek, megtévesztettek. Elég a mindennapi piacolásra gondolni, ahol az árus az egy-két darab szép termék mellé gyorsan ötször annyi selejteset csomagol, vagy „csal a mérleg”, rossz a címkézés, illetve lelkiismeret-furdalás nélkül árulják az elképzelhetetlenül gyenge minőségű – mondhatni egyszeri használatú – holmikat, úgy, hogy az ár cseppet sem tükrözi a minőség(telenség)et. Persze mindez egyetlen szeletkéje a napi (gazdasági) körforgásnak, hiszen hasonló jelenséggel szembesülünk az egyéb szolgáltatások terén, bármilyen munkavégzésben is.

Drakula földjén    [2013. július 11.]
Továbbra is eldöntetlen kérdés marad számomra: vajon az a nagyobb baja Romániának, hogy a fél világ Drakulával társítja, vagy épp az ellenkezője. Mármint hogy nem elég nagy azoknak a száma, akiknek a Drakula név hallatán Románia ugrik be. Vajon az ország imidzsének, a román turizmusnak az válik-e előnyére, ha kényesen ügyel arra, nehogy összefüggésbe hozzák ezzel a Hollywoodban kreált mű-mítosszal, vagy ellenkezőleg: a hazai idegenforgalom egyik legnagyobb mulasztása, hogy nem használja kellőképpen ki ezt a gyermeteg, bár kétségtelenül népszerű, vélhetően jól jövedelmező legendát. E dilemmával minden bizonnyal nem vagyok egyedül e vidéken.

Lesz-e jutalom a munka után?    [2013. július 10.]
A most lezárult érettségi országos szinten valós eredményeket kínált. Szerencsére távolodunk attól a gyakorlattól, amellyel a mai negyvenesek vagy a harmincasok meg voltak szokva, amikor egyszerű puskázással, lefizetéssel, illetve ki tudja milyen eszközök igénybevételével ment át a vizsgázók egy része. Hangsúlyozom: csak egy része, hiszen mindig is voltak és lesznek olyan fiatalok, akik éveken át lelkiismeretesen tanultak, és komolyan készültek az érettségire.

Duzzasztás    [2013. július 09.]
A rendszerváltás utáni második évtized is úgy ért véget, hogy kiderült, Romániában 200 ezerrel kevesebb magyar él, mint a legutóbbi népszámláláskor. Ez az adat sokakat arra késztet, hogy kiszámolja, meddig lesznek még magyarok Romániában, ha minden tíz évben 200 ezerrel fogynak. Nem nehéz kiszámolni, hogy hatvan év múlva apad százezer alá a közösség. Csakhogy szerencsére a népesség alakulása nem ilyen mechanikus, majdnem olyan kiszámíthatatlan, mint a jövő. Forgatókönyveket legfeljebb megfogalmazni lehet, de még ebben az esetben sem zárható ki olyan ismeretlen tényező bekövetkezése, amivel az előrejelzések nem számolnak. Mondok egy példát, ha kitör a harmadik világháború, akkor a romániai magyarság sokkal komolyabb népességveszteséget szenvedhet el, akárcsak a föld többi nemzete. Népességalakulási előrejelzéseket maximum 50 éves távlatban szoktak végezni, de még ez is kockázatos, így gyakoribbak a harmincéves előrejelzések.  « Első oldal    «...   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   ...»    Utolsó oldal »  


Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 658
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap