label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Lesz-e jutalom a munka után?

Létrehozva: 2013. július 10. 01:12

NAGY-HINTÓS DIANA

A most lezárult érettségi országos szinten valós eredményeket kínált. Szerencsére távolodunk attól a gyakorlattól, amellyel a mai negyvenesek vagy a harmincasok meg voltak szokva, amikor egyszerű puskázással, lefizetéssel, illetve ki tudja milyen eszközök igénybevételével ment át a vizsgázók egy része. Hangsúlyozom: csak egy része, hiszen mindig is voltak és lesznek olyan fiatalok, akik éveken át lelkiismeretesen tanultak, és komolyan készültek az érettségire. [Szóljon hozzá!]


Az érettségi két éve egyre szigorúbb, és a térfigyelő kamerák beszerelésével az illetékesek megteremtették a keretet a vizsga tisztességes lebonyolításához. A keret tehát megvan, és most kezdjük észrevenni, milyen tartalommal telíti meg a XXI. századi romániai társadalom azt a megmérettetést, amelyet érettséginek neveznek. Sajnos, ebben az országban (vagy lehet, máshol is így van?) nagyon nehéz vegytiszta módon bármit is becsülettel végigvinni. A sajtó is résen van, ezért sokkal könnyebben és gyorsabban értesülünk a (vélt vagy valós) csalási kísérletekről, illetve tényekről.

Visszatérve a hétfőn közzétett érettségi eredményekhez, az 55 százalékos országos sikerarány mindenki számára elfogadható kell hogy legyen. Természetesen az elméleti líceumok esetében ez az arány még ennél is magasabb volt, és a sereghajtók megint a technológiai líceumok voltak.

Sajnos, hiába az elővigyázatosság, a hadseregnyi felvigyázó, a becsületesség, mert néha még a konkrét számadatok sem tükrözik a valóságot. Hangot adott ennek már többek között Ecaterina Andronescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt tanügyminisztere, Király András RMDSZ-es államtitkár is. Mára köztudottá vált, hogy újabban az iskolák tanév végén elbuktatják a tanév során gyengén teljesítő diákjaik egy részét, így azok nem vehetnek részt a nyári érettségin. Az átmenési arányt azonban nem a teljes diáklétszám, hanem a vizsgán megjelentek számától függően számítják ki. Példának okáért, ha száz fiatalból 25-öt megbuktatnak tanév végén, akkor csak 75 megy érettségizni. A 75-ből átmegy, mondjuk 50, így a hivatalos sikerarány 66,6 százalék. De voltaképpen csak 50 százalékuk érettségizett sikeresen első körben. Biztos vagyok benne, hogy a megbuktatott diákok között szép számmal vannak olyanok, akik rászolgáltak erre. Lehet, hogy végül ez a módszer az, ami célravezető és tanulásra ösztönzi majd a mai fiatalságot?

Az a tény viszont, hogy ez az eljárás ennyire elharapózott mostanára, nem az iskola hibája. Hanem a fiatalé, akinek „a fehér fal is érdekesebb, mint a tanulnivaló”; a családé, amely nem tudja (vagy nem is akarja?) folyamatos, tizenkét éven át tartó tanulásra bírni csemetéjét; illetve a társadalomé, amely folyamatosan azt sulykolja belénk: csalj, lopj, ámíts, fuss a talmi értékek után, mert ez a siker kulcsa.

 A tisztességtelenség mókuskerekéből nagyon nehéz kiszállni. Hát még felemelkedni… Minden negatívum ellenére nap mint nap azon kell lennünk, hogy a fiatal generációnak legyen fontos a tisztességes munka és tanulás. Ez a feladata a családnak, a pedagógusnak. Az viszont már a társadalomra és a nagypolitikára hárul, hogy a tanulást és a munkát becsületesen végző fiatalnak megfelelő életkörülményeket, tisztességes megélhetést, megtervezhető és kiszámítható jövőt biztosítson. Ha ezt nem sikerül elérni, akkor a mai fiatal generáció egy része megmarad az ilyen-olyan tévutakon, vagy olyan országba távozik, amely biztosítani tudja neki a fentebbieket. Mindennek ellenére bízom abban, hogy a két rossz közül mégis sikerül a harmadik, jó irányba terelni a fiatalokat. Hogy ez nem csak rajtuk múlik, az viszont nem kétséges.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap