label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Ikarosz unokái

Létrehozva: 2013. július 19. 02:18

ERCSEY-RAVASZ FERENC

Újabb magyar expedíció indul a napokban az egyik nyolcezres csúcsra, a Nanga Parbatra. [Szóljon hozzá!]


 Ennek kapcsán jutott eszembe mindaz a sok felháborító szemét, amit Erőss Zsolték tragédiája kapcsán hordott össze a közösségi oldalakon sok amatőr szájkaratés. Azt szokták mondani, az öngyilkosság egyetlen társadalmilag elfogadott formája az, ha halálra dolgozod magad. Úgy látszik, ez teljes mértékben igaz, mert ha a szerencsétlenül járt alpinista mondjuk csúcsmenedzserként, napi tizennégy órás műszakban dolgozta volna infarktusos halálba magát, senki sem vádolta volna felelőtlenséggel árván hagyott gyerekei miatt. Tény, hogy amióta a világ világ, mindig nagy szájjal nyomultak azok az átlagfelfogású, sekélyes gondolkodású kisemberek, akik képtelenek voltak elviselni azt, hogy egyesek másról, többről álmodnak s arra a másra, többre hajlandók feltenni életüket. Hogy vannak emberek, akik nem a napi nyolcórás munkában s az összekuporgatott anyagiakban látják az életideált. A sietve ítélkező középszerű emberek viszont csak a többi középszerű embert szeretik s hajlandók megérteni. Világukban az emberi nagyság felesleges, buta hóbort, semmi több.

Van létjogosultságuk, s meg kell hagyni őket létük szintjén. Mi több, mivel ma már mindenki szóhoz jut mindenféle fórumon, meg kell tanulni elviselni azt, amit összehordanak: csupa meggondolatlan, megfontolatlan kapkodó ítélkezés olyan dolgokban, amiknek az árnyékát sem értik.

Súgnék azonban valamit nekik: amit csináltok, teljesen ésszerű. Biztonságos, amennyire az emberlét egyáltalán biztonságos lehet. Tisztességes is, tiszteletre méltó is a maga módján. Ámde ha fajunkban csak ti döntenétek, soha fel nem álltunk volna két lábra, nem jöttünk volna ki a barlangból, s nem próbáltuk volna ki a tüzet. Dél-Afrikában pedig ma is uralkodna az apartheid, a feketék megpróbálták volna kikártyázni a lehető legjobb sorsot a megfellebbezhetetlen elnyomás alatt: csak ennél rosszabb ne legyen.

Szerencsére akadtak másfélék is. Legtöbbször fiatalon haltak meg, gyerekeket, igen, árva gyerekeket, özvegyeket hagyva maguk után. Petőfi sem tett másként, Martin Luther King sem, a Challanger és a Columbia űrkomp űrhajósai sem: Prométheusz és Ikarosz unokái ők, Erőss Zsolt testvérei.

Sophie Scholl tizenkilenc éves volt, amikor a nácik kivégezték, amiért háborúellenes röplapokat osztogatott Münchenben. Miért tette? – Mert valakinek meg kellett tennie – válaszolta a dühöngő vérbíráknak. Miért áldozzák fel magukat emberek mindenfelé sokszor értelmetlennek, lehetetlennek tűnő célokért? – mert van ezen a világon több is, mint a túlélés: az az állat célja, mi emberek ennél többet kellene hogy akarjunk.

Néhányuk hosszabb életet is megélt: Nelson Mandela tegnap töltötte kilencvenötödik évét. Börtönévei alatt bajtársai elfelejtették arcvonásait, felesége, lánya magányosan várta őt anélkül, hogy komolyan remélhette volna: egyszer még kiszabadul. Vajon ő is felelőtlen volt? Jobban tette volna, ha elmegy békében cipőt fényezni?

Erőss Zsolt, Nelson Mandela, Sophie Scholl... lényegében ugyanahhoz a nehezen megérthető, de végtelenül csodálatra méltó emberfajhoz tartoznak, amely határokat, lehetőségeket feszeget, életét kockáztatja, s egyedül felelős az emberiség minden néven nevezhető megvalósításáért. Semennyire sem átlagos, sőt, átlag-létet elutasító életük nyomán többek, jobbak vagyunk, és talán méltóbbak a jövőre.

Sok sikert a hegyen, Török Zsolt!


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap