label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Üzenet Tusványosra

Létrehozva: 2013. július 24. 01:29

ÖRDÖG I. BÉLA

K orunk transzszilvaniológiájában járatlanok hiába keresnek ilyen nevezetű települést a térképen. A kifejezés a demokrácia adattárában is csupán húsz éve jelent meg, amikor a szerény méretű, de annál festőibb környezetű Bálványosról a Nyári Szabadegyetemet Tusnádfürdőre költöztették, ahol a fejlettebb infrastruktúrának köszönhetően igazi tömegrendezvénnyé terebélyesedhetett. [Szóljon hozzá!]


Ma már nyugodtan állítható, hogy legszélesebb körű és legnagyobb fajsúlyú fórumunk, amelyre mindenki odafigyel, akit valamennyire is érdekel jelenünk, jövőnk alakulása. Huszonnegyedik kiadása elméletileg kedden kezdődött, gyakorlatilag szerdán indul be, és a szombati csúcsprogrammal zárul. Kezdetben magyar–román párbeszédként, a civil társadalom fórumaként vonult be a köztudatba, amit hosszú évtizedek mulasztása sürgetett. De hamar kiderült, hogy legalább annyira szükséges a magyar–magyar dialógus is. Azért, mert időközben eltávolodtak egymástól világnézetek és szándékok, átértékelődtek az össznemzeti érdekek, olyan mértékben változott a közfelfogás is, hogy elkerülhetetlenné vált a gondolatok és a sorok rendezése, a tömegek öntudatra ébresztése.

Minden ilyen hagyományos, sokezer embert megmozgató rendezvénynek a megszervezése, lebonyolítása, időnként pedig az ellaposító veszélyeket magukban hordozó sablonoktól való megtisztítása, újdonságok beépítése a programba éppenséggel nem leányálom. Az idei alaptémákat maga az aktuális hazai politika szolgáltatta: az autonómia, a regionalizálás, az önálló állami magyar egyetem, az államosított egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának érvényre juttatása szerepelnek terítéken, de sok más műfaj is képviselteti magát. A résztvevők sokadalma, mint minden évben, most is meglehetősen fiatal és heterogén: közös jövőnkért aggódók, jelenünket jobbítani kívánók, „beoltott” zenerajongók, népoktatók, szájhősök, pofavizitet művelők, szórakozni vágyó vakációzók, alkalmi kalandot keresők, magyarkodás fékentartására szakosodott titkosszolgálati ügynökök, polgárpukkasztó anarchisták, pletykanassolók, hírekkel és álhírekkel tankoló sajtósok duzzasztják a hivatásos és amatőr politológusok létszámát.

Tusványoson jelen lesz vagy legalábbis okvetlenül odafigyel az ott elhangzottakra minden RMDSZ-es, EMNP-s és MPP-s vezető, akiket nyomaszt múltunk széthúzásból származó sok hibája, ugyanakkor hajszol a külön utakat kereső mindenkori pártérdek. Számukra az erdélyi civil magyar társadalom csak annyit üzenhet, hogy nem szégyen saját történelmünkből tanulni. Volt példa bőven széthúzásra, de szükség esetén erőegyesítésre is: 1848 ugyanúgy vízválasztóként jelentkezett nemzetünk életében, mint az 1989-től tartó zavaros időszak, érdemes tehát megszívlelni azt az összefogást, amelyre elődeink képesek voltak. Bécs és Pest forradalma után 1848. március 20-án Kolozsváron a nemzeti liberális és a konzervatív párt vezérei, addig nem tapasztalt egyetértésben, közös nyilatkozatban szólították fel a vármegyéket, hogy hívják össze az erdélyi országgyűlést, és fogjanak össze „a testvérhon példájára”. A május 29-i országgyűlés pedig megszavazta a forradalmi célokat, amelyek végül meghozták az óhajtott radikális társadalmi átalakulást.

Tusványos hallatán az erdélyi magyarság valami hasonló megnyilvánulás után epedezhet, hiszen a több mint húsz év rendkívül változatos tematikája akár közösségünk kórképe is lehetne. A kiábrándultaknak pedig hadd tegyük hozzá, stílusosan az idei mottóval szólva, hogy nem, A mi időnk! még nem járt le.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap