label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Harmonikus társbérlet

Létrehozva: 2013. augusztus 01. 00:25

BORBÉLY TAMÁS

Harmonikus társbérletnek is nevezhető Románia és a Nemzetközi Valutaalap viszonya, amely hamarosan hatéves hagyományra tekint vissza. Románia kérésére ugyanis újabb két évvel terjesztődik ki az együttműködés a nemzetközi hitelezőkkel, akik olyannyira megszokták ezt a harmonikus társbérletet, hogy immár úgy érzik, tudják kezelni Romániát. Az állam- és a kormányfő nemrég még szintén felhőtlen viszonyát felbolygatta az Omár Hajszám „arab sejk” visszatérése, valamint az állami vasúti teherszállító cég (CFR Marfă) privatizációja. A Cotroceni és a Victoria urai kicsit összefejeltek, aztán megpróbálták legyűrni egymást, majd gyors pingpongra váltottak, és a Ponta–Băsescu játszma jelenleg még tart a vasúti teherszállítás privatizációja kapcsán. [Szóljon hozzá!]


Az IMF nem zavartatja magát a belpolitikai pankrációtól, a nemzetközi hitelezők küldöttsége gyakorlott tárgyalópartnerként jött, lebonyolította eredeti kéthetes programját, aztán megállapodott a kormánnyal, hogy minden megy tovább, ahogyan a Boc-kormány is megígérte. A valutaalap mintha kesztyűs kézzel bánna Romániával. Nem számít, hogy már-már három-négy éves ígéreteket újít meg Bukarest, a nemzetközi hitelezők bíznak hazánkban és hisznek politikusainknak. Megnyugtató számukra a makrogazdasági mutatók stabilitása, a részletkérdésekkel már nem akarnak foglalkozni oly kitartóan. Igaz, sokat nem is tehetnek ezen a téren, hiszen ez már a nemzeti szuverenitás hatáskörébe tartozik.

Közben a miniszterelnök verhetetlenül ontja a jobbnál jobb poénokat. Tegnap az államfővel való viszonyát jellemezte úgy, hogy minden a legnagyobb rendben, tökéletesen egyetértenek, hiszen ő maga foglalkozik a kenyérrel, Băsescu pedig a cirkusszal, íme, egy tökéletes társbérlet a miniszterelnök szerint. A szópárbajban és a pankrációban viszont elvesztődik a lényeg, hiszen az idén mintegy 10 ezer ember fog utcára kerülni a központi állami apparátusból és az állami vállalatoktól. Lehet, hogy megérdemelten, hiszen az nem kétséges, hogy a hatékonyság szempontjából elkerülhetetlen lépésről van szó, de azért egy kormánynak és egy államfőnek az ország valamennyi állampolgáráért kell felelősséget vállalnia, a tízezer munkanélküli sorsa pedig súlyos, ha nem reménytelen.

Az állami vállalatok csak halódnak, zsugorodnak, és továbbra is jelentős pénzeket vonnak el a lakosságtól, amely gazdasági helyben topogás borsos árát kénytelen megfizetni az állami szektor alacsony hatékonysága miatt. Az IMF halkan, morogva szóvá teszi a hiányosságokat, szépen kéri az államot, hogy a versenyszférából kiválasztott privát menedzsereket hagyják dolgozni, de ezt csak újságírói unszolásra mondják el. Egyébként az IMF számára Románia jó tanuló, aki ugyan kicsit sovány és sápadt, de szorgalmas és szófogadó. S most ez a legfontosabb a nemzetközi hitelezők szemében.

Románia és az IMF 2009-ben nagyon kemény tárgyalásokat folytatott, igaz, hogy akkor a helyzet is sokkal súlyosabb és sürgetőbb volt. A felek most már az együttműködés nyugalmas korszakában vannak, amikor a nemzetközi gazdasági konjunktúra sem hat annyira sürgetően. Javában tart a kegyelmi társbérlet, amit csak a belülről fakadó reformkényszer hozhatna lendületbe és tehet igazán eredményessé.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap