label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Optikai csalódásaink

Létrehozva: 2013. július 16. 00:55

ÖRDÖG I. BÉLA

Mindennapjaink bővelkednek optikai csalódásokban. Olyanokban is, amelyekben nem az ártatlan természet, a maga fizikai és biológiai törvényeinek engedve, hanem az emberi természet, no meg a politika részesít bennünket. Az alábbiakban ilyenekből következik egy csokorra való. [Szóljon hozzá!]


„Gratulálunk! Ez nem vicc, Ön a százezredik látogató! Egy iPad3Apple táblagépet nyert. Kapcsoljon ide!” Így lepi meg gyanútlan (?) ügyfeleit az egyik közösségi portál. Aztán amikor odakapcsolsz, következik néhány „Igaz-e, hogy a Föld gömbölyű?” kaliberű bombasztikus kérdés, amelyekre sms-ben kell(ene) válaszolni, hogy a végén a cégbeliek számára kikerekedhessék az „ajándéktárgy” értékét jóval meghaladó, garantáltan nyereséges bevétel. Ha pedig nem teszel eleget a felhívásnak, tovább erőltetik. Kitartóan, szemérmetlenül, nevetségesen. Érdekes módon legalább tíz napja én vagyok a százezredik „szerencsés” kliens. Vajon hány sorstársammal együtt?

Csúcsformában a dinnyeidény. Kínálják mindenfelé az utcán, hivatalos és nem hivatalos helyeken egyaránt. A legmenőbbek a már befutott „márkanév” alatt futó termékek, az árusok kartonpapírra cirkalmazott ákombákomokkal ajánlják a nagyérdemű figyelmébe: „Dăbuleni”. Na ezt ellenőrizd le, ha tudod! Mármint hogy valóban a dinnyetermésére büszke vidékről származik-e, vagy éppen galaci, aradi vagy akár hamisítatlan görög görögdinnye kerül a szatyrodba.

Köztudottan nagyon fontos lenne az évtizede vajúdó Észak-Erdélyi Autópálya megépítése, valamennyiünk jövője szempontjából. De valóban valamennyiünkről van szó? Idegenforgalomban jártas kolozsváriak panaszolják, hogy amióta átadták használatra a Gyalu és Aranyosgyéres közötti harminc kilométernyi szakaszt, érezhetően visszaesett a kincses városba látogató turisták száma. Leginkább az anyaországiaké, mert nekik könnyebb elszáguldani az autósztrádán székelyföldi célpontjaik felé, mint az erdélyi főváros agyonzsúfolt forgalmában kalandozni.

Kolozsváron a múlt héten, heves és hosszadalmas politikai csatározás eredményeként, lemondott tisztségéről az egyik polgármester-helyettes. Şurubaru így akarta kezelni azt a kényes helyzetet, amibe keveredett, az alpolgármesterség ugyanis összeférhetetlen a cégvezetői tisztséggel. Ellenfeleinek azonban arra sem maradt idejük, hogy koccintsanak a győzelmükre, amiért az összeférhetetlenségen kapott tisztségviselőt leleplezték, és lemondásra kényszerítették, mert néhány perc múlva a PDL-s többségű tanács különösebb lelkiismeret-furdalás után visszaválasztotta. Mi ez, ha nem átverés – dörzsölhetik a kolozsváriak értetlenül a szemüket.

Optikai csalódás vagy csak egyszerűen csalás áldozatai volnánk napról napra? Annyit és azt látjuk ebből a világból, amennyit és amilyent láttatnak velünk? Futnak össze szemünk előtt a vonalak, színek, formák, információk, események, a valóság pedig rendszerint másmilyen, valahol máshol van.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap