label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Válaszra várva

Létrehozva: 2013. július 31. 01:21

ÖRDÖG I. BÉLA

Elcsendesedett a tusnádfürdői kempingtelep, befejeződött a huszonnegyedik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, de a hagyományosan szombatra időzített csúcsprogram, Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszéde még jó ideig visszhangzik a hallgatóság soraiban. [Szóljon hozzá!]


Azt hiszem, nem vagyok egyedül, amikor kimondom: többre számítottam a kormányfő előadásától. Logikus, gondosan felépített választási kampánybeszéddel rukkolt elő, azonban úgy tűnt, mint aki nem ismeri a terepet, nem tudja, voltaképpen hol is tartózkodik. De aztán rájöttem, most ennél többet nem tehetett. Pedig akadna éppen elég téma, amit a romániai magyarság aktuális problémáinak apropóján a bukaresti hatalom orra alá dörgölhetett volna. De nem tette, a Bukarestnek címzett üzenet ezúttal elmaradt. Miért? Feltehetőleg azért nem akart újabb frontot nyitni, mert partnerséget vár el tőlük, többek közt az Európai Unióval kapcsolatos szemlélet- és fellépésváltás tekintetében.

A kelet-közép-európai uniós tagállamok közül eddig a lengyelek és a csehek részéről érkeztek halovány, de pozitív visszajelzések, miszerint – az úttörő Magyarországhoz hasonlóan – hajlandók felülvizsgálni a multik és a bankvilág kénye-kedvének kiszolgáltatott gazdaságpolitikát Európában, szorgalmaznák a nemzetek anyagi önrendelkezésének visszaállítását a nemzetközi pénzintézetektől való tartós függőség helyében. A többség természetesen óvatosan kivár, és közben kiadós hitelkamatokat fizet, de szívesen képzeli magát Magyarország helyzetébe, amely időnap előtt törleszti a Nemzetközi Valutaalaptól felvett kölcsönét, és azon túl fittyet hány a nyugati zsaroló pénzvilági kiszolgáltatottságnak, megpróbál önerőből boldogulni. Aminek alapfeltétele a nemzeten belüli összefogás, illetve mindazok kiközösítése, akik teljes erőbedobással, kitartóan, a politikai sportszerűség keretein túlhajtva ez ellen ügyködnek országhatáron belül és azon kívül, például Brüsszelben vagy éppenséggel Erdélyben.

S hogy mennyire lehet ebben partner Románia? Bukarestben mindig is igen nagy volt a megfelelési kényszer Európa irányába – persze, többnyire a látszatok szintjén, a különböző politikai nyilatkozatokban. Papíron. A jelenlegi kormány tavaly rendezett puccs-jelenete óta, ami – emlékezhetünk – alaposan felborzolta az uniós idegeket, csak növelte ezt a mindenáron bizonyítási szándékot. Látszólag, legalábbis.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap