label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Az összes kommentálható tartalom

Egyetem a községben    [2013. június 18.]
Egyből elterjedt a híre a Kolozs megyei Szászfenes község polgármestere által a közelmúltban aláírt szerződésnek, amelyben az önkormányzat rábólint arra, hogy egy civil szervezet tíz hektáron egyetemet és campust (azaz bentlakást) építsen a község területén. Érthető a hír iránti érdeklődés, hiszen állítólag egy tízmillió euróra tervezett befektetésről lenne szó, amely egyetemi piackutatási, közgazdasági, jogi és mérnöki kart eredményezne. Akár hihetetlennek tűnhet, de mégis igaz.

Sikeres vakság    [2013. június 17.]
Az elmúlt két évben robbant be sikeres erdélyi kortárs drámasorozatként Székely Csaba Bányavidék című trilógiája, amelynek első két részét, a Bányavirágot és a Bányavakságot a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió mutatta be nagy sikerrel itthon és Magyarországon egyaránt. A hétvégén a Pécsi Országos Színházi Találkozón kapott két újabb díjat a Bányavakság Nagy Dorottya és Bányai Kelemen Barna színészek alakításának köszönhetően, akik a legjobb női és legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést vehették át.

Elnöki taktikázás    [2013. június 13.]
Érzékeny pontot érintett Traian Băsescu, amikor kedd este bejelentette: kezdeményezni fogja a 2009-es referendum megismétlését. Érzékeny pontot, hiszen az alkotmánymódosítás kalandját felvállaló Szociáldemokrata Szövetségnek (USL) joggal lehet felróni, hogy cinikusan elutasítja az egykamarás, 300 fős parlamentre vonatkozó javaslatot, noha a 2009-es referendumon a szavazók nagy többsége emellett foglalt állást. A jelek szerint azonban az USL nem zavartatja magát, és az elszigeteltségtől egyre inkább szenvedő államfő kétségbeesett taktikázásának tartja a bejelentést. Kevés tehát az esélye a referendum megismétlésének, de nem föltétlenül az USL közömbössége miatt. Talán inkább azért, mert Băsescu elnök mindenkinél jobban tudja, hogy elnöki mandátuma utánra tartogatott csöppnyi hitele is odalesz, ha az akció kudarccal végződik. Márpedig ennek nagy a valószínűsége. Marad tehát a szánalmas taktikázás, hangulatkeltés.

Érdek és képviselet    [2013. június 12.]
Az érdekképviselet lényege vagy velejárója, hogy érdekek ütköznek egymással különbözőségük révén, és a sikeres képviselet eredményeként érdekvédelem jön létre, valamelyik irányba.

Koszovói recept    [2013. június 11.]
Újabb lépés Pristina és Belgrád viszonyának normalizálása felé: június 17-étől a két fél egy-egy „összekötőt” küld a másik fél fővárosába. Fő feladatuk az Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök által megkötött brüsszeli megállapodások ellenőrzése lesz. Eszerint a szerb többségű Észak-Koszovó autonómiát kap, de Koszovó része marad. A megállapodás széles körű önrendelkezési jogokat biztosít a szerbeknek, de csakis a koszovói állami, illetve jogi keretek között.

Elbukni és felállni    [2013. június 10.]
Több ezer fiatal és családja számára nehéz, izgalommal teljes időszak kezdete a mai nap, hiszen június 10-én kezdődik az idei érettségi a szóbeli vizsgákkal. Egyelőre még sokan gondolhatják azt, hogy az érettségi hasonlatos egy sokismeretlenes egyenlethez, amelynek eredményét majd csak egy hónap múlva tudjuk meg.

Péter László szociológus: „Az egyre populistábbá váló politikusok a homofób diskurzussal próbálnak némi legitimitásra szert tenni”    [2013. június 08.]
– Románia alkotmányába bekerül ugyan, hogy a szexuális irányultságra vonatkozó diszkrimináció büntetendő, az alaptörvény módosításával foglalkozó szakbizottság azonban szerdán jóváhagyta az ortodox egyház által megfogalmazott indítványt, amely szerint a család alapját egy férfi és egy nő közötti házasság képezi. Az alkotmány jelenlegi szövegében a „házastársak” kifejezés szerepel. A javaslat szakbizottsági elfogadása több negatív reakciót is kiváltott. A homoszexuálisok jogaiért több alkalommal is kiálló Remus Cernea független képviselő pédául úgy vélekedik, amennyiben ez a meghatározás marad, Románia felkerül a homofób országok listájára. Véleménye szerint mennyire diszkriminatív ez a megfogalmazás? Mennyire kényes téma ez a román közvélemény előtt? Hol helyezkedik el Románia a melegházasságokat egyre inkább elismerő világban?

Vitát gerjeszt a család fogalma az USL-ben    [2013. június 07.]
 Miközben egyre inkább repedezik a Szociálliberális Szövetség (USL) frigye, most a szociáldemokraták és a liberálisok szó szerint a házasság fogalmán vesztek össze. Az alkotmányt módosító parlamenti bizottság ugyanis módosította a házasság meghatározását, amit úgy írt felül, hogy férfi és nő alkothat családot, az alaptörvény szövegében jelenleg a házastársak kifejezés van rögzítve. Victor Ponta nem ért egyet a módosítással, szerinte nem kell már mindent az alkotmányban leszögezni és pontosítani, és szerinte az eddigi házastársak megfogalmazás sem okozott gondot, ezért fölöslegesnek tartja a módosítást. Abban állapodtak meg, hogy a parlamenti vita során még módosítani lehet ezt a cikkelyt. Az azonos neműek házasságának elismeréséért küzdő civil szervezetek szerint az alkotmány ily módosítása homofób gesztusnak minősíthető.

A város és napjai    [2013. június 06.]
Véget ért a III. Kolozsvári Napok rendezvénysorozat, de mintha csak azért, hogy teret nyisson a további, szinte folyamatosan zajló rendezvényeknek. A Főtérnek nem is volt ideje kiürülni, mert berendezkedett a filmfesztivál, tegnaptól pedig ismét elfoglalta a Mátyás szülőháza előtti teret és utcákat a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, immár harmadik alkalommal. Tegyük hozzá: magyar könyvhét, hiszen ez már a kolozsvári magyarság rendezvénye, amelyről érezhetjük azt is, hogy kiegyenlíti valamelyest a nemrég zárult városnapok keltette esetleges hiányérzetünket.

Korrupt díjazás    [2013. június 05.]
Öt év után bebizonyosodott, hogy a román futballban igenis van korrupció, még ha ezt nem is olyan könnyű bebizonyítani. Az ügyészek eredményessége vegyes, hiszen két héttel ezelőtt felmentette a bíróság azt a marosvásárhelyi üzletembert, akit évekkel ezelőtt meggyanúsítottak, hogy lefizette a román bírói testület akkori elnökét. Gigi Becali újabb jogerős szabadságvesztésre ítélése elégtételt jelenthet azoknak, akik évtizedek óta azt látják, hogy a román labdarúgásban gyakran és talán a legtöbbször az nyer, akinek több pénze van, és meg tudja vesztegetni a bírókat, a játékosokat.

Felmelegített egyéni választókerületes törvény    [2013. június 04.]
 A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) arról döntött hétfőn, hogy újabb politikai célokkal egészíti ki a szövetség működési alapját képező megállapodást. Az új célok között szerepel az alkotmánymódosítás, valamint az új közigazgatási régiók létrehozása. Ezt Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke jelentette be. A kormányzó szövetség etikai kódexszel is kiegészíti a megállapodást, miután egyre több nézeteltérés jelentkezett a felek között. Kiderült az is, hogy a liberálisok a közigazgatási régiók kifejezést már az alkotmányba beépítenék, és mind az alaptörvény módosítását, mind a közigazgatási régiók kialakítását az év végéig nyélbe akarják ütni. A szociáldemokraták a kétfordulós, többségi, egyéni választókerületes – a romániai magyarságnak kedvezőtlen – szavazási rendszer kérdését ismét napirendre tűzték.

Bizonytalan jövőkép    [2013. június 01.]
Mi lesz a gyermekemmel? Mi lesz a legjobb a gyermekemnek? Minden bizonnyal több ezer tizenkettedikes szülője teszi fel a napokban ezeket a kérdéseket, hiszen a legtöbb romániai, erdélyi és ezen belül kolozsvári magyar (és román) líceumban ma szólt utoljára a csengő a maturandusoknak.

Pillanatnyi problémákra próbálnak gyógyírt keresni…    [2013. május 31.]

Kötelékek – kézfogások    [2013. május 30.]
Fölfedezni. Ez ugye természetes igény, ha új helyre érkezik az ember. „Entdecken Sie Strassburg” – olvasom a városi sétahajózás német nyelvű színes reklámján, a 2013-as kis program fedőlapján. Természetesen elvehettem volna a francia kiadásút is, azon már „jól van írva”: Strasbourg.

Halottnak hiszi magát egy brit férfi    [2013. május 28.]
A világ egyik legritkább betegségében, Cotard-szindrómában szenvedő brit férfiról írt a The Daily Telegraph. A lap által csak Grahamként említett férfi halottnak hiszi magát.

A Kolozsvári Közúti Vasút    [2013. május 28.]
Kolozsvár egyik monarchiabeli nevezetességét, a köznyelvben csak „ájváj”-nak nevezett közúti vasutat egyik írásomban egy évtizede emlegettem. (Kolozsvár feltáratlan emlékei. A kolozsvári gőzvasút. Szabadság 2002. július 27. 170. sz. 2.). Kelemen Lajos levelezésének sajtó alá rendezése közben számtalan eddig nem kutatott, nem publikált, Kolozsvárral kapcsolatos anyaggal találkozom, melyek közül most az egykori városi közlekedési eszközzel kapcsolatos, eddig ismeretlen adatokat szeretnénk megosztani a helytörténet iránt érdeklődőkkel.

Kongresszusi következtetések    [2013. május 27.]
Ödön von Horváth színdarabjának címével ellentétben szombaton nem volt kérdéses, hogy mit csinál az RMDSZ kongresszusa, hiszen a szövetség jól előkészített politikai eseményt bonyolított le. Nagy meglepetéseket nem tartogatott, hiszen nélkülözte a csak négyévente sorra kerülő tisztújító kongresszusok izgalmait. Olyan igazi félidei kongresszus volt, amelynek azonban az aktuálpolitikára való hatása jelentős. A kongresszuson elhangzott beszédekből, illetve az azt megelőző gesztusokból több következtetést is le lehet vonni.

Városnapok: öröm és bosszúság a kolozsváriaknak    [2013. május 25.]
A főtéri ünnepélyes megnyitóval tegnap késő délután hivatalosan is elkezdődött a Kolozsvári Városnapok május 31-ig tartó rendezvénysorozata, amelyen korosztálytól függetlenül mindenki talál magának való rendezvényt.

Feladatkijelölő RMDSZ-kongresszus    [2013. május 24.]
Szombaton Csíkszeredában kerül sor az RMDSZ feledatkijelölő kongresszusára. Ezen a küldöttek új, módosított alapszabályzatot és programot fogadnak el, a dokumentumokat – az RMDSZ tájékoztatása szerint – a szövetség szakemberei a nyilvános konzultáció során beérkezett javaslatok alapján, a társult civil szervezetekkel, valamint a helyi – és megyei szervezetekkel való egyeztetés alapján dolgoztak ki. A csíkszeredai eseményen bemutatásra kerülnek a szövetség új irányelvei és céljai alapján megfogalmazott dokumentumai, alkotmánymódosítás, Székelyföld, szórvány, európai parlamenti választások, gazdaság, európai polgári kezdeményezés témában, amelyeket az RMDSZ prioritásként kezel a következő hét évben. Interjúnk Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével.

VIDEÓK - Virágokat loptak el Guttman Mihály és Mózes Árpád sírjáról    [2013. május 23.]
Ma a Házsongárdi temetőben azt tapasztaltuk: virágokat loptak el Guttman Mihály és Mózes Árpád sírjáról.  « Első oldal    «...   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   ...»    Utolsó oldal »  


Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 694
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap