label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Székelyföldi terrorvád - Előzetes letartóztatásban marad Beke István

A legfelsőbb bíróság hétfőn kimondott jogerős ítélete értelmében előzetes letartóztatásban marad Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnöke, akit bombamerénylet előkészítésével gyanúsít a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) - közölte a Digi24.

A hírtelevízió jelentése szerint a legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy közveszélyt jelentene Beke István szabadlábra helyezése, ezért megerősítette a bukaresti táblabíróság korábbi, a vizsgálati fogság meghosszabbítására vonatkozó határozatát. (9)


Vádat emeltek egy férfi ellen, aki hamis számlákkal csökkentette cége adóit

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) nagybányai ügyészei vádat emeltek egy bírói felügyelet alatt álló férfi ellen, akit azzal vádolnak, hogy vállalkozása könyvelésébe egy tevékenység nélküli cég számláit vezette be, ezzel csökkentette az államnak fizetendő adók összegét.

A DNA mai közleménye szerint a kolozsvári területi kirendeltség nagybányai irodájához tartozó ügyészek bírói felügyelet alatt rendeltek el vádemelést Liviu Chira ellen, akit folytatólagosan elkövetett adócsalással vádolnak.

Az ügyészek szerint 2008 áprilisában és májusában Chira magánvállalkozóként (PFA) két számlát és hét nyugtát könyvelt el, amelyeket egy olyan cég bocsátott ki, amely a valóságban semmilyen tevékenységet nem folytatott. A számlák összesen 14 750 050 lejről szólnak (ebből áfa 2 355 050 lej), ami nem tükröz valós kereskedelmi tevékenységet. (4)


Sebességkorlátozással közlekednek a vonatok a hó és a hideg miatt

Sebességkorlátozás lépett érvénybe a személyszállító vonatszerelvények esetében, amelyek a havazás és az alacsony hőmérsékletek miatt késve érkezhetnek. Ma reggel nem voltak törölt járatok az ország fő vasútvonalain.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által havazás, szél és alacsony hőmérsékletek miatt kibocsátott figyelmeztetés nyomán a következő órákban a téli körülményekhez igazítják a vonatok közlekedési szabályzatát, így azok menetrendjében zavarok vagy változások állhatnak be, jelentette be ma a Román Vasúttársaság (CFR) utasszállító részlege.

A tájékoztatás szerint a vasúttársaságnál megalakult a téli parancsnokság, amely több intézkedést is hozott a vasúti közlekedésben esetleg felbukkanó problémák megelőzésére. Dízelmozdonyok állnak rendelkezésre, hogy a meghibásodottakat pótolhassák, a mozdonyokat és vonatkocsikat pedig felkészítették a téli viszonyok közötti közlekedésre. Megnövelték a helyszínre kiszálló és hóeltakarító személyzet létszámát, a szerelvényeket pedig indulás előtt újabb ellenőrzésnek vetették alá.

Az utazóközönségnek azt tanácsolják, tájékozódjanak az időjárási viszonyok felől, és telefonon keressék fel azt az állomást, ahonnan indulni szeretnének, hogy friss információkhoz jussanak a vonatközlekedést illetően. A CFR állomásainak telefonszámait megtalálják a www.cfrcalatori.ro honlapon, az Info Utile/Informații Telefonice (Hasznos információk/Telefonos tájékoztatás) menüpont alatt. (4)


Szünetel a helyi adók és illetékek befizetése. Mikortól nyitnak ki a fülkék?

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal sajtóosztályának mai közleménye szerint a helyi adók és illetékek igazgatósága január 7-ig nem fogadja az ügyfeleket. Az ok: a pénzügyi törvénykönyvben 2015. december 31-én eszközölt változások feldolgozása, értelmezése, kiértékelése.

„Az új szabályok szükségessé teszik helyi adókra és illetékre vonatkozó számítástechnikai program módosítását. A műveletek elvégzésére igényelt idő körülbelül 48 óra” – olvasható a közleményben. (4)


Hosszú sor kígyózik a városháza iktatója előtt: parkolóhelyet kérnek (FRISSÍTVE FOTÓRIPORTTAL)

A Mediafax jelentése szerint több száz személy áll sorban a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal iktatójánál. A hírügynökség jelentése szerint a polgárok elsőként kívánnak kérvényt benyújtani parkolóhely megszerzésére. Az értesülés szerint egy személy hajnali 3 óra 30 perckor már beállt a sorba, bár a fülkék csak 8 óra 30 perckor nyitnak.

Részletek a Körkép rovatban.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


Babos bejutott a nyolcaddöntőbe

Babos Tímea két játszmában legyőzte az orosz Jevgenyija Rodigyát az 500 ezer dollár összdíjazású sencseni női tenisztorna első fordulójában hétfőn, és ezzel bejut a nyolcaddöntőbe.

Eredmény (a viadal honlapja szerint):
1. forduló (a 16 közé jutásért):
Babos Tímea-Jevgenyija Rogyina (orosz) 6:3, 6:2

Babos fél óra alatt jutott játszmaelőnyhöz, majd a második szett elején is elvette ellenfele adogatását, és végül bő egy óra alatt győzött.

A magyarországi játékos a nyolcaddöntőben a 4. helyen kiemelt román Monica Niculescu és a lett Anastasija Sevastova párharcának győztesével találkozik. (4)


Mesterséges intelligenciájú asszisztenst akar Zuckerberg

A Marvel-filmhős, Vasember Jarvis nevű mesterséges intelligenciájához hasonló "i-komornyik" létrehozását tűzte ki idei személyes céljául Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, hogy az új asszisztens segítségére legyen a háztartásban és munkájában.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


100 lejjel nőhet a munkanélküliségi segély

Mintegy 100 lejjel nagyobb munkanélküliségi segélyt kaphatnak azok a személyek, akik legalább egy éven át adóztak, a lépés hatása a költségvetésre évi 120 millió lej – derül ki egy törvénytervezetből, amelyet hat független és egy UNPR-s honatya nyújtott be.

A dokumentum értelmében 375 lejről 450 lejre nőne azoknak a segélye, akik legalább egy éven át fizettek hozzájárulást.

Változást jelent az is, hogy a javaslat szerint 3 százalékról 3,6 százalékra nőne a havi járandóság kiszámításakor alkalmazott százalékarány azok esetében, akik legalább 3 évig fizettek hozzájárulást, 5 százalék helyett 6 százalékkal számolnának a legalább 5 évig adózok esetében, 7 százalékról 8,6 százalékra, illetve 10 százalékról 12 százalékra nőne a százalékarány azoknál, akik legalább 10 évet, illetve legalább 20 évet fizettek hozzájárulást.

Azok a személyek, akik nem dolgoztak azután, hogy kikerültek az oktatási intézmények padjaiból, havi 250 lej helyett 300 lejt kapnának, ha a parlament elfogadná a hét honatya kezdeményezését. (4)


Lezárult a Banca Transilvania és a Volksbank fúziója

Lezárult a harmadik legnagyobb hazai bank, a Banca Transilvania (BT) és a Volksbank fúziója - közölte ma az előbbi pénzintézet.

A fúzióra azt követően került sor, hogy 2014. decemberében bejelentették, a kolozsvári alapítású Banca Transilvania megvásárolja a Volksbank romániai leányvállalatát. A vételárat a felek azóta sem hozták nyilvánosságra.

A tranzakció és a fúzió nyomán a Banca Transilvania ügyfeleinek száma 2,2 millióra nőtt, amelynek mintegy 10 százalékát a Volksbank ügyfelei képezik. A banknak 7300 alkalmazottja van, ebből 400-at a Volksbanktól vettek át. A tranzakció tavaly áprilisban zárult le.

Az üzletemberek által alapított Banca Transilvania a harmadik legnagyobb bank Romániában, az osztrák Erste tulajdonában levő BCR és a francia Societe Generale romániai leánybankja, a BRD után.

A Banca Transilvania azért vásárolta meg a Volksbankot, mert fel szeretné tornázni magát a második helyre. Szeptember végén a Banca Transilvania aktívái elérték a 39,39 milliárd lejt, a BRD-éi a 47,6 milliárd lejt. A Banca Transilvania a legnagyobb hazai  banknak számít, ugyanis a többségi részvénycsomagját román magán- és jogi személyek birtokolják.

Tavaly novemberben lezárult egy másik bankfúzió is, miután az OTP Bank Románia megvásárolta a portugál Banco Comercial Portugues romániai leányvállalatát, a Millennium Bankot. (4)


A vártnál jobban teljesített az euróövezet feldolgozóipara decemberben

A Markit Economics gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexe alapján a vártnál nagyobb mértékben nőtt decemberben az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 779
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap