label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Gazdasag

« Vissza a főoldalra


A vártnál jobban teljesített az euróövezet feldolgozóipara decemberben

Létrehozva: 2016. január 04. 12:04


A Markit Economics gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexe alapján a vártnál nagyobb mértékben nőtt decemberben az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye.


Decemberben 53,2 pontra emelkedett a novemberi 52,8 pontról az euróövezet feldolgozóipari beszerzdésimenedzser-indexe - közölte hétfőn a Markit Economics.

Elemzők a szűkebb adatvételezésen alapuló előzetes értékkel megegyező, 53,1 pontot vártak decemberre.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A harmadik negyedév 52,8 pontos feldolgozóipari BMI-átlaga a legmagasabb érték 2014 első negyedéve óta. Az 52,2 pontos éves átlag pedig meghaladja az előző három évit.

Azzal, hogy a görög BMI is 50 pont fölé emelkedett, 2014 áprilisa óta 2015 decembere lett az első olyan hónap, amikor minden euróövezeti tagország 50 pont feletti értéket ért el. A legjobb teljesítményt Olaszország mutatta fel decemberben 55,6 pontos BMI-vel, ami 57 havi csúcsnak számít. Írország 54,2 pontot, Hollandia 53,4 pontot, Németország pedig 53,2 pontot ért el. Franciaország is jól teljesített a 21 havi csúcsnak számító 51,4 ponttal. Görögország 50,2 pontot ért el, ami 19 havi csúcs.

Az év végére tovább erősödött az euróövezeti feldolgozóipari teljesítmény növekedésének lendülete, miután az utolsó negyedévben a termelés és az új megrendelések növekedése meghaladta a harmadik negyedévit. Az adatok alapján látható, hogy a feldolgozóipari növekedése éves átlagban tavaly meghaladta az előző három évit - mutatott rá Rob Dobson, a Markit vezető közgazdásza.

A feldolgozóipari teljesítmény növekedése nagyban hozzájárulhat az egyes euróövezeti tagországokat továbbra is sújtó magas munkanélküliségi ráta csökkentéséhez - mutatott rá, hangsúlyozva azonban, hogy az ütemes növekedés ellenére az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye még 9 százalékkal marad el a válság előtti csúcstól. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap