label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Gazdasag

« Vissza a főoldalra


Vállalkozz! Élménydús verseny középiskolásoknak

Létrehozva: 2014. december 16. 02:02

Ö. I. B.

„Éppen ilyen karácsonyfadíszt képzeltem el!”
„Éppen ilyen karácsonyfadíszt képzeltem el!”
Huszonhét háromtagú csapat vett részt múlt pénteken a Báthory István Elméleti Líceum és a Szabadság napilap által évek óta megszervezett közös rendezvényén, a Vállalkozz! versenyen. A játékos vetélkedőn kolozsvári (János Zsigmond Kollégium, Báthory-líceum), tordai (Jósika Miklós Elméleti Líceum) és magyarkapusi ( Általános Iskola ) V–VIII. osztályos diákok mérték össze tudásukat és rögtönzőkészségüket, vállalkozói rátermettségüket: fantázia-pénznemben (fabatkában) számolva vettek fel bankhitelt, szereztek be nyersanyagot, termeltek papírból és más segédanyagokból polcokat, fenyőfadíszeket, reklámozták termékeiket, és minél nyereségesebben igyekeztek értékesíteni portékáikat. Előzetesen piackutatást végeztek, és az így szerzett adatokat a jelentkezési lapon tüntették fel arról, hogy iskolájuk környékén milyen típusú mobiltelefonok, táblagépek kaphatók az üzletekben, melyek azok a termékek, amiket a legszívesebben vásárolnak meg a diákok, található-e még hasonló üzlet a környéken, hol vásárolják leginkább ezeket a termékeket.


Minden résztvevő nyert, de a győzteseké a legszélesebb mosoly

 

A versengők mezőnye – akár a hangyaboly

A versenyhangulat általános volt a Báthory-líceum dísztermében, a mozgalmas rendezvényt sikerrel vezényelte le a házigazda Szilágyi Judit aligazgató. Beigazolódott a szervezők reménye is: a fiatalok a rájuk jellemző játékossággal, versengésvággyal és ötletességgel vettek részt a megmérettetésen, menet közben bepillanthattak a pénz meglehetősen bonyolult és igényes világába, a vállalkozás buktatóiba. A teljesítmények pontozásával megbízott zsűri összetétele a következő volt: Ördög Béla (elnök, újságíró), Újvári Ildikó (a Szabadság főszerkesztője), Imecs Veronka (közgazdász, a Napsugár könyvelője), Káptalan Erna (tanár), Páll Gyöngyvér (szaktanár, a versenysorozat ötletgazdája). A seregszemle anyagi támogatását egy nagylelkű vállalkozó, Kilin Gábor (Copyland Trading Kft.) biztosította. A lebonyolításhoz szükséges műszaki tennivalókat helyi és vendégtanárok (Nagy Örs, Mezei Edit, Nagy Annamária, Szilágyi Csilla, Tőkés Orsolya, Fehér Julianna, Darvay Éva, Makó Katalin, Kocsis Zsuzsanna, Ábrahám Csilla, Józan Erzsébet), egy jogász (Pálfy Csaba) és végzős diákok (Fodor Zoltán, Papp Zoltán, Beonát Attila, Jakab Tamás, Vilcsek Attila, Száluts Szidónia) látták el.

„Tanárnő, én ezeket szeretném eladni, de minél többet és minél gyorsabban!” A SZERZŐ FELVÉTELEI
************************************************************************
 
 
Lapunk teljes tartalma azok számára az internet útján is elérhető, akik a Szabadságot a Digitálstandon megvásárolják (havi előfizetési díj: 1800 forint, illetve az annak megfelelő lej, euró, dollár, a napi árfolyamon).
 
Cikkeink a változásról:
 
 
 
**********************************************************************

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap