label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Szabadság– nyomtatva és digitálisan

Létrehozva: 2013. december 03. 15:20

SZERZŐ: A Szabadság Szerkesztősége   

Amint kedves olvasónk arra bizonyára emlékszik, a Szabadság a világon az első médiaintézmények egyike volt, amely a nyomtatott lap tartalmát – ingyenesen – az 1995 februárjában kereskedelmivé vált számítógépes hálózaton, az interneten is elérhetővé tette. Lapunk legfontosabb írásait, a New York-i Magyar Emberjogi Alapítvány segítségével, 1995. március 15-től kezdődően olvashatták mindazok, akik internet-hozzáféréssel rendelkeztek. Tettük ezt bevallottan azzal a szándékkal, hogy nagyszámú külföldre szakadt hazánkfia is tájékozódhasson az erdélyi hírekről, történésekről. Amint ezt ma is elérhető internetes archívumunk bizonyítja, 1996. január 1-jétől mindmáig, a Szabadság teljes tartalma naponta megjelent az interneten is.

Ha az első években az internetes tartalmat leginkább a külföldi olvasóink böngészték, az elmúlt években a helyzet drámaian megváltozott. Az általunk lefedett erdélyi megyékben, sőt a Kolozsváron élő olvasóink közül is egyre többen lemondtak a nyomtatott lap megrendeléséről, és úgy gondolták, helyénvaló az, ha az újság internetes változatát ingyenesen elolvassák. Szívünk szerint, ha elegendő reklámbevételünk lenne hozzá, ezt az ingyenességet továbbra is fenntartanánk. Mivel azonban a 2009-ben beköszöntött gazdasági válság elsősorban azokat a kis- és közepes vállalkozókat érintette, akik fő reklámpartnereink voltak, az elmúlt években a reklámbevételeink is drasztikusan csökkentek.

Köztudott, hogy a Szabadság a Minerva Művelődési Egyesület nonprofit szervezetnek a tulajdona, lapunkat tehát – éppen a tájékoztatásban kívánatos függetlenség megőrzése végett – sem politikai párt, sem pedig gazdasági érdekcsoport nem finanszírozza. Független sajtó csakis addig létezik, ameddig az általa megszólított közösség annak fenntartásáról, anyagi támogatásáról gondoskodik, például azáltal, hogy a lapot – ilyen vagy olyan formában – megvásárolja.

Mindezeket figyelembe véve, 2012. április 1-jétől a nyomtatott Szabadság digitális változatát is elérhetővé tettük az interneten, a Digitálstand portálon (www.digitalstand.hu), ahol a kiadványunkat előnyös feltételek mellett – számonként vagy meghatározott időszakra előfizetve – belföldről és külföldről egyaránt meg lehet vásárolni. A digitális újság megvásárolt kiadványait a portál két évig megőrzi, azokat bármikor vissza lehet keresni és újraolvasni: ez a szolgáltatás elégedett visszajelzéseket váltott ki a digitális lapot választó barátaink sorában.

December 1-jétől kezdve kedves olvasóink a Szabadságot úgy olvashatják, hogy akár a nyomtatott, akár a digitális változatára előfizetnek. Jó hír, hogy előfizetési áraink január 1-jétől sem változnak, a nyomtatott előfizetési ár havi 27 lej, amelyhez hozzáadódik a terjesztők által beszedett kézbesítési díj (ez terjesztőnként különbözhet, a Román Postánál a legkisebb, havonta 3 lej, a magánterjesztők esetében pedig havi 7-9 lej között mozog).

Az említett időponttól kezdve, a Szabadság hírportáljára csupán a nyomtatott lapban közölt főbb címek jelennek majd meg, a cikkek teljes tartalmát csak az előfizetők és a lapot számonként megvásárlók olvashatják. Hírportálunkon azonban továbbra is tájékozódhatnak: elolvashatják majd a térség politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális életére vonatkozó legfontosabb információkat, az eseményekről rövidebb vagy hosszabb hírekben azonnal beszámolunk. És továbbra is közlünk majd az ingyenes internetes portálunkon fotóriportokat, videó-interjúkat, a nyomtatott és a digitális lapban nem közölt anyagokat is.

A hirdetések december 1-je után szintén elérhetők mind a nyomtatott, mind pedig a digitális változatban. Aki az internetes hírportálunkon is szeretne hirdetni (a nyomtatott/digitális újság mellett), azt külön kell megrendelnie, a megfelelő díjszabás kifizetésével.

Felkérjük kedves olvasóinkat, barátainkat, hogy maradjanak továbbra is hűséges olvasói lapunknak és hírportálunknak, és előfizetésükkel támogassák a lap megmaradását és folyamatos megjelenését. Csak addig képezünk ugyanis közösséget, amíg a közösségi nyilvánosság független fórumait képesek vagyunk fenntartani. Számítunk arra, hogy olvasóink megértik: csakis támogató előfizetésük révén leszünk képesek fenntartani újságunkat, amelyet jelképesnek mondható bérért, de őszinte elhivatottsággal és elkötelezettséggel állítják elő sok munkával és fáradsággal újságíróink. Megértésüket és támogató jó szándékukat előre megköszönjük.

(Eredetileg feltöltve 2013. november 29-én)


További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap