label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kitekinto

« Vissza a főoldalra


Világ fiataljai Strasbourgban: még van esélye a demokráciának!

Létrehozva: 2014. november 10. 01:22

KISS OLIVÉR

Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára ajándék pólóban, ajándék kék kalappal - CANDICE IMBERT/EURÓPA TANÁCS
Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára ajándék pólóban, ajándék kék kalappal - CANDICE IMBERT/EURÓPA TANÁCS
Európa politikusait egyre jobban aggasztja a fiatalok távolmaradása a szavazástól, s általában véve a demokratikus folyamatoktól: az utóbbi években az urnákhoz járuló huszonévesek száma folyamatosan csökkent valamennyi országban, a távolmaradás aggasztó méreteket öltött. Vajon az ifjú generáció képes a demokrácia „újraélesztésére”? – ez volt a témája november elején Strasbourgban az Európa Tanács (Council of Europe) harmadik Világfórum a Demokráciáért (World Forum for Democracy) elnevezésű rendezvényének.


A háromnapos rendezvénysorozaton a fiatalok előzetes bejelentkezés és több hónapos előkészítő munka alapján vehettek csak részt. A fórum egyik legérdekesebb mozzanata az ad-hoc orosz–ukrán békés vita, nekünk kolozsváriaknak pedig kétségtelenül a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa című projekt bemutatása volt.

 

Nemcsak pénz, befolyás és női báj hozhat sikert

– Szüleim nem érdeklődtek a politika iránt, a baráti társaságomban sem foglalkoztak közéleti kérdésekkel. Aztán egy véletlen folytán bekapcsolódtam a különböző ifjúsági mozgalmakba, kezdett érdekes lenni a dolog. Felcsigázta a kíváncsiságomat, érdekesnek tartottam, hogy adott pillanatban jómagam dönthettem bizonyos kérdésekben, olyanokban, amelyek másokat is érintettek. Igyekeztem a legjobb tudásom szerint kifejteni a tevékenységemet. Szerintem sokan azért nem érdeklődnek a közügyek iránt, mert azt hiszik, csak pénzzel, befolyással, s nők esetében a testi adottságokkal lehet előrelépni, pedig korántsem így van. Pontosabban nem minden esetben van így. Ésszel, tudással és kitartással is el lehet érni dolgokat, feljebb lehet jutni a ranglétrán – mondta a Szabadságnak egy török résztvevő.

Vajon valamennyien megértjük, milyen összetett folyamatok zajlanak az európai társadalmakban, illetve az ifjúsági mozgalmak keretében? – tette fel a költői kérdést a fórum megnyitóján Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára.

A náci retorikát figurázzák ki Gólya úrfi és társai

– Szülővárosomban ünnepséggel köszöntötték a vezetékes telefon bevezetését, hatalmas tömeg gyűlt össze a norvégiai városban. Akkor az volt a menő, a hatalmas újdonság. Manapság már teljesen más irányba mozdulnak el a dolgok – ismerte el a 65 éves politikus. Hozzátette: kézzelfogható a változás, amelyet a fiatalok cselekedetei eredményeznek. – A fiatalok megváltoztatják azt, ahogy tanulunk, ahogy kommunikálunk, ahogy üzletet kötünk. Ők készen állnak a demokrácia megváltoztatására is, de mi készen állunk-e erre? – vetette fel a főtitkár.

************************************************************************
 
 
Lapunk teljes tartalma azok számára az internet útján is elérhető, akik a Szabadságot a Digitálstandon megvásárolják (havi előfizetési díj: 1800 forint, illetve az annak megfelelő lej, euró, dollár, a napi árfolyamon).
 
Cikkeink a változásról:
 
 
 
**********************************************************************

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap