label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Muvelodes

« Vissza a főoldalra


Kemény Zsigmond és Bánffy Miklós szellemi erőterében

Művészpedagógusok képi reflexiói az Apáczai Galériában
Létrehozva: 2014. november 04. 02:49

NÉMETH JÚLIA

Bánffy Miklós Kolozsváron éppen csak hogy megszületett, mindössze két esztendős volt, amikor Kemény Zsigmond 1875-ben, öccse pusztakamarási birtokán, immár elborult elmével, 61 évesen távozott az e világi létből. Mondhatnók, hogy virtuális találkozásuk itt az Apáczai Galériában merő véletlen, azaz hogy az évfordulókhoz kötődő szokásos megemlékezések folyománya.


Csakhogy a véletlen néha telitalálatokat eredményez. Mert mi más, ha nem telitalálat a magyar művelődéstörténet eme két, nemesi származású, kimagasló alakjának képzőművészeink számára ihletforrásul szolgáló együttléte? Az az emberi tartás és annak irodalmi-művészeti-társadalompolitikai vetülete, amely mindkettejüket jellemezte. Más-más korban, Kemény Zsigmond az 1848-as forradalom előtti és utáni években, míg Bánffy az első világháborút megelőző s azt követő, kétszeres impériumváltást is megért időszakban vészelte át egyenes derékkal és mindenkori bátor szókimondással a megpróbáltatásokat. Tették pedig ezt mindketten polgári eszményképű arisztokratákként. Ami egyben azt is jelentette, hogy teljes befogadásra sehol sem találtak. Saját osztályuk és a polgárság egyaránt gyanakvással figyelte tevékenységüket, nem beszélve Bánffy esetében az 1944 utáni totális mellőzésről.

************************************************************************
 
 
Lapunk teljes tartalma azok számára az internet útján is elérhető, akik a Szabadságot a Digitálstandon megvásárolják (havi előfizetési díj: 1800 forint, illetve az annak megfelelő lej, euró, dollár, a napi árfolyamon).
 
Cikkeink a változásról:
 
 
 
**********************************************************************

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap