label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Stolojan: racionális verzió lenne egyetlen PNL-elnök, de „érzelmi feszültségeket” okozna

Theodor Stolojan európai parlamenti képviselő ma úgy nyilatkozott, hogy a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) nagyon sürgősen ki kell neveznie a második társelnököt. Meglátásban egyetlen elnök lenne a racionális megoldás, de „érzelmi feszültségeket” okozna, amit el kell kerülni választások előtt.

„A PNL nevezze meg sürgősen a második társelnököt, az alapszabálynak megfelelően. Az alapszabályban világosan az áll, hogy ha a két társelnök egyike lemond, új társelnököt kell választani. Szombaton gyűlésünk lesz a témában. Különböző vélemények hangzottak el egyik vagy másik párttag részéről, de az alapszabály előírásait fogjuk alkalmazni” – nyilatkozta az EP-képviselő az RFI-nek.

Meglátásában egyetlen elnök lenne a racionális megoldás, de nem áll a lábán, mivel érzelmi feszültségeket okozna.

„(…) A párt emberekből áll. Még ha racionálisan indokolt is lenne ez a verzió, ne feledjük el, hogy az emberek érzelmileg reagálnak. Ebben a két hónapban pedig nincs szükségünk feszültségekre a párt szervezetei szintjén” – mondta Theodor Stolojan, amikor arról faggatták, hogy nem lenne-e jobb egyetlen elnököt választani, s ezáltal azt az üzenetet közvetíteni, hogy a fúzió lezárult.

Stolojan úgy látja, szükség van egy második társelnökre a parlamenti választási listák véglegesítéséhez. (4)


15 migránst fogtak el, Szerbiából próbáltak Romániába jutni

Tizenöt migránst, köztük négy gyereket – az egyik pár hónapos, egy másik kétéves – füleltek le a határrendészek csütörtökről péntekre virradó éjjel, miközben illegálisan próbáltak Szerbiából Romániába jutni.

A határrendészet közleménye szerint egy zsombolyai rendőr csütörtökről péntekre virraó éjjel arra lett figyelmes, hogy a szerb határtól mintegy 300 méternyire egy embercsoport halad a mezőn keresztül.

A rendőrök és a csendőrök ekkor Zsombolya település közelében 11 személyt fogtak el, nyolc férfit, egy nőt és két gyereket. Személyazonossági iratok nem voltak náluk. A 11 személy közül nyolcan szíriaiak voltak, de egy szudáni, egy iraki és egy palesztin is volt köztük. A felnőttek 20 és 30 év közöttiek voltak, a két gyerek közül az egyik mindössze pár hónapos, a másik két éves volt.

A határsértők azt mondták Szerbiából azzal a szándékkal indultak el, hogy Nyugat-Európába jussanak.

A nagyszentmiklósi határrendészek másfelől Bolgártelep határtelepülésen négy személyt, egy két felnőttből és két gyerekből álló iraki családot füleltek le. A családot a rendőrségre vitték, ahol kiderült, ők is a szerb határon keresztül érkeztek az országba.

A családot az érvényes megállapodásoknak megfelelően visszaküldik a szerb hatóságoknak. (4)


Maros megyében biztosítja az RMDSZ a második befutó helyet az MPP-nek

Maros megyei parlamenti jelöltlistája befutónak számító harmadik helyét engedi át az RMDSZ a Magyar Polgári Pártnak (MPP) a már korábban felajánlott Kovászna megyei képviselői hely mellett - közölte ma Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ szövetségi állandó tanácsa (SZÁT) mai ülésén megerősítette az MPP-vel szeptember közepén felújított együttműködési megállapodást, amelynek értelmében az RMDSZ két befutó helyet biztosít az MPP jelöltjeinek parlamenti jelöltlistáin.

A belső szolidaritás jegyében a Hargita megyei képviselői jelöltlista negyedik, befutó helyén egy szórványközösség jelöltjét, Benedek Zakariást, az RMDSZ nagyszebeni városi szervezetének elnökét indítja az RMDSZ - jelentette be a szövetség elnöke. (4)


Cioloş: nem indulok a választásokon

Dacian Cioloş miniszterelnök ma Slatinán annak kapcsán, hogy Klaus Johannis államfő azt javasolta, nevezze meg pártszimpátiáját, úgy nyilatkozott, nem indul a választásokon, és ő úgy értette, az államelnök nem is kérte ezt tőle.

„Nem indulok a választásokon, és abból, amit az elnök úr mondott, nem azt értettem, hogy azt kérte volna, hogy induljak” – fogalmazott röviden Cioloş, amikor az újságírók azt kérték tőle, mondja meg, független marad, vagy indul a választásokon olyan összefüggésben, hogy Klaus Johannis államfő azt érte tőle, nevezze meg pártszimpátiáját.

Klaus Johannis államfő csütörtökön úgy nyilatkozott, ő személy szerint úgy hiszi, hogy Dacian Cioloş jól tenné, ha folytatná projektjeit, ehhez azonban közölnie kell pártszimpátiáját vagy csatlakozását ahhoz a párthoz, amelyikkel a jövőben, a választások után, együtt tudna működni.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e számolni azzal a kormányfő közel áll a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL), az államelnök azt mondta, erre Dacian Cioloşnak kell válaszolnia. „Ez egy olyan kérdés, amelyre úgy hiszem, hogy Cioloşnak kell válaszolnia az elkövetkező időszakban, mivel nagyon sokan teszik fel maguknak a kérdést, hogy Dacian Cioloş független miniszterelnök marad, s azután visszavonul, vagy szeretné folytatni projektjeit. Bevallom, én személyesen úgy hiszem, hogy jól tenné, ha folytatná a megkezdett projekteket, de akkor legalább közölje pártszimpátiáját vagy csatlakozását ahhoz a párthoz, amelyikkel a jövőben, természetesen a parlamenti választások után, együtt tudna működni” – jelentette ki Klaus Johannis.

Az államfő ismételten leszögezte, hogy a választások után nem fog politikailag független személyt jelölni a miniszterelnöki tisztségre. (4)


Források: Blaga „foggal-körömmel ragaszkodik” ahhoz, hogy Săftoiu legyen a PNL társelnöke

Nemzeti liberális párti (PNL) források ma úgy nyilatkoztak, hogy Vasile Blaga „foggal-körömmel ragaszkodik”, hogy Adriana Săftoiu vegye át az alakulat társelnöki tisztségét, ami a volt PDL-nek jár, miután Gheorghe Flutur elutasította a Blaga lemondása után megüresedett széket.

A PNL bukaresti szervezetének első alelnökét, Adriana Săftoiut javasolhatja Vasile Blaga a volt demokrata-liberálisok szombati ülésén.

PNL-s források szerint bár Cătălin Predoiu nevét emlegették, mint lehetséges javaslat a társelnöki tisztségre, Predoiunak nem ajánlották fel a széket, nem is tárgyalt vele a témában Blaga.

Cătălin Predoiu ma Facebook-bejegyzésben cáfolta a szárnyra kapott spekulációkat, miszerint ő lenne a PNL társelnöki székének várományosa. „Teljesen valótlan. Az igazság az, hogy nem igényeltem és nem kértem semmilyen tisztséget a pártban, de teljesen valótlan, hogy valaha is elutasítottam volna bármit, amit a párt tőlem kért” – fogalmazott Predoiu a közösségi portálon, leszögezve, Blaga neki nem tett ajánlatot.

Gheorghe Falcă neve is felmerült, mint Blaga lehetséges utódja, de úgy tűnik, nem élvezi a PDL-szárny támogatását. Gheorghe Falcă számtalanszor nyilatkozott arról, hogy a központi szervezetben szeretne karriert befutni. (4)


Karbantartási munkálatok miatt felfüggesztik a járatokat a marosvásárhelyi reptéren

Október 6. és 12. között felfüggesztik a járatokat a marosvásárhelyi repülőtéren, mert javítási munkálatokat végeznek a kifutópályán – jelentette be a Marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér.

A reptér mai tájékoztatása szerint azok, akik az október 6–12. közötti időszakra már megváltották menetjegyüket, kicserélhetik azokat, vagy visszakapják az árát.

„Október 6–12. között a Marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtéren karbantartási munkálatok folynak a kifutópályán, emiatt minden, erre a periódusra időzített járat felfüggesztésre kerül. A reptér már értesítette a Marosvásárhelyről induló vagy ide érkező járatokat működtető légitársaságot, amely az ebben az időszakban helyfoglalással rendelkező utasokat már tájékoztatta az említett változásokról. Az október 6–12. közötti időszakra menetjeggyel rendelkező utasoknak lehetőségük van módosítani az indulás vagy az érkezés helyét, vagy visszakapják a már kifizetett utazás árát” – áll a közleményben.

A reptér közlése szerint az elvégzendő munkálatok „kiegészítik a főjavítások elvégzéséért tett erőfeszítéseket, amelyek a reptér további biztonságot működését szavatolják”.

„A reptér kifutópályájának átadása óta máig nem került sor főjavításokra rajta, holott azokat minden 28. használati évben el kellene végezni. Ez a tényállás arra kötelez, hogy minden lehetőt megtegyünk a főjavítások elvégzése érdekében, amelyek országos légikikötői igazolás európai engedéllyé történő alakításához szükségesek” – derül ki a közleményből. (4)


FOTÓRIPORTTAL - Szórványkollégiumot avattak Magyarlapádon

Ha a szórványt feladjuk, előbb-utóbb a tömbök jönnek – magyarázta Potápi Árpád államtitkár a magyarlapádi szórványkollégium csütörtöki avatóünnepségén, hogy miért tartja fontosnak a budapesti kormány a szórványterületek támogatását.

Részletek a Körkép rovatban.

Fotóriportunk itt látható.


CFR: A kilencedik veretlen menet

A marosvásárhelyi Trans Sil Stadion adott otthont az erdélyi rangadónak a labdarúgó Orange I. liga 11. fordulója keretében: a helyi ESE/ASA a Kolozsvári CFR 1907 csapatát fogadta.

Miriuţă László együttese percnyi kétséget sem hagyott afelől, melyik a jobb, s már kilenc forduló óta veretlen. A 3–1-es siker góljain Felipe Nascimento (16. perc), Andrei Mureşan (55. perc) és Billel Omrani (83. perc), illetve Ianis Zicu (84. perc) osztozott. (7)


Malajziai Nagydíj - Hamiltoné a legjobb idő

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a Forma-1-es Malajziai Nagydíj pénteki második szabadedzésén.

A Mercedes brit pilótája a mezőnyből elsőként és egyedüliként autózott 1:35 perc alatti időt. A gyakorláson a második helyen csapattársa, az összetett vb-pontversenyben első német Nico Rosberg végzett, míg harmadikként annak honfitársa, a Ferrarival versenyző Sebastian Vettel zárt.

Eredmények, 2. szabadedzés (élcsoport, az espnf1.com alapján):
    --------------------------------------------------------------
1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:34.944 perc    
2. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:35.177    
3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:35.605    
4. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:35.842    
5. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:36.037    
6. Sergio Perez (mexikói, Force India) 1:36.284

    korábban, 1. szabadedzés:
1. Rosberg 1:35.227 perc  
2. Hamilton 1:35.721  
3. Räikkönen 1:36.315  
4. Vettel 1:36.331  
5. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) 1:36.510  
6. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:36.753       (4)


Hazai nagyvárosok között indít járatokat a Blue Air légitársaság

Három vidéki nagyváros, Temesvár, Kolozsvár és Jászvásár (Iaşi) között indít október elsejétől közvetlen járatokat a Blue Air diszkont légi társaság - olvasható a cég közleményében.

A Blue Air egy évvel ezelőtt törte meg a Tarom nemzeti légi társaság monopóliumát a belföldi piacon, amikor beindította a Bukarest-Jászvásár járatot. Azóta a piacvezető Wizz Air is indított belföldi járatot a főváros és Kolozsvár között, a Ryanair pedig Bukarest-Temesvár útvonalon teremtett konkurenciát a Taromnak és azoknak a nyugati légi társaságoknak, amelyek temesvári megállóval közlekedtetnek Bukarestbe bizonyos járatokat.

Szombattól, fél évszázad óta először lesz közvetlen légi kapcsolat a Bánság, Erdély és Moldva régióközpontja között. A Blue Air egy Boeing 737-es gépet állít be erre az útvonalra, amely naponta repül a Temesvár-Kolozsvár-Jászvásár háromszögű útvonalon, háromszor egyik, négyszer pedig ellenkező irányban. A jegyárak 99 lejtől indulnak.

A hazai légi közlekedési piacot a diszkont légitársaságok uralják: a Wizz Air tavaly 4,5 millió utast szállított, ami 35 százalékos piaci részesedést jelent. Második helyen a Tarom román állami légitársaság áll 2,4 millió utassal, a Blue Air diszkont légitársaság volt a harmadik, 2 millió utassal. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 795
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap