label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Szórványkollégiumot avattak Magyarlapádon

Létrehozva: 2016. szeptember 29. 18:53

KEREKES EDIT

Ha a szórványt feladjuk, előbb-utóbb a tömbök jönnek – magyarázta Potápi Árpád államtitkár a magyarlapádi szórványkollégium mai avatóünnepségén, hogy miért tartja fontosnak a budapesti kormány a szórványterületek támogatását.


Magyarlapádon 2015-ben kezdtek építkezni, mára az imatermet és a régi iskolát is teljesen felújították – itt laknak majd azok a környékbeli gyermekek, akik a magyarlapádi iskolában tanulnak, magyarul.

A kezdeményezés egyik értelmi szerzője és kivitelezője, Bánffy Farkas elmondta, hogy a befektetést a magyar kormányon kívül az RMDSZ is támogatta, de páratlan helyi összefogás eredménye a szinte semmiből újjáépült ingatlan.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke így szólt az ünneplőkhöz: „Az a legfontosabb, hogy úgy építsük, úgy erősítsük közösségeinket, hogy Erdélyben legyen magyar jövő”.

Sipos Ferenc, az Ethnika Kulturális Alapítvány elnöke, helyi vállalkozó, a szórványkollégium egyik támogatója azt mondta: „Magyarlapádon, ha rövid távon szeretnénk eredményt, búzát termesztünk, ha középtávon, fát ültetünk, ha hosszú távon – márpedig így tervezünk -, akkor gyermeket nevelünk.”

Az ünnepséget Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének az áldása zárta, ám azelőtt a helyi összefogás mintegy metaforájaként közös zenélésbe-táncba gyűltek össze gyermekek, fiatalok, akikhez sorra csatlakoztak az idősebbek, sőt szépkorúak, de még Borbándi András helyi lelkipásztor is hegedűt és vonót kapott.

Később az egybegyűltek meglátogatták a kollégium szobáit, termeit, és a megvalósításra joggal büszke lapádiak örömmel nyugtázták ízes tájszólásukkal: „Egy állom!...”  (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap