label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Nem lesz érvényes a 23 év alatti helyhatósági jelöltek mandátuma

Marian Muhuleț, az Állandó Választási Hatóság (AEP) alelnöke ma azt mondta, a 23 éves kort be nem töltött jelöltek mandátuma nem kerül érvényesítésre, a jelöltségek elfogadása pedig a körzeti választási irodák hibája volt.

„A jelölések elfogadása a körzeti választási irodák felelőssége. A hatóság megvizsgálja ezeknek az irodáknak és azok tagjainak a tevékenységét, és intézkedéseket is javasolunk majd. A jelöltségek visszavonhatatlanok, a szavazólapokat már kinyomtatták. Úgy maradnak, ahogy vannak. Később, amennyiben az illető jelöltek nyernek, következik az óvások ideje, ami már a mandátumok érvényesítéséhez tartozik. Ha a jelöltség törvényes alsó korhatára 23 év, akkor nyilván nem lehet valaki polgármester, ha még be sem töltötte a 23. életévét. (…) Erről a mandátumokat érvényesítő bíróságnak kell majd rendelkeznie” – mondta el Marian Muhuleț.

Hozzátette: a körzeti választási irodák tevékenységét a rangsorban fölöttük álló választási irodák büntethetik, amelyek megállapíthatják, hogy nem megfelelően jártak el.

Marian Muhuleț azt mondta, ezeknek a választási irodáknak a tagjait jobban meg kellene vizsgálni, erre majd a június 5-ei helyhatósági választások után kerül sor. (4)


Állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi Mikó-kollégium

Állami tulajdonban marad a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, miután az illetékes bukaresti restitúciós bizottság ma szavazattöbbséggel elutasította a református egyház visszaszolgáltatási kérelmét - tájékoztatta az MTI-t Laczikó Enikő államtitkár-helyettes, aki az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal (EKH) képviselőjeként tagja a héttagú testületnek.

Az államtitkár-helyettes közölte: a héttagú testületben egyedül ő támogatta az épület visszaadását, a bizottság többi hat tagja ellene voksolt.

A restitúciós bizottságban azért került ismét terítékre a Mikó-ügy, mert a székelyföldi kollégium korábbi visszaszolgáltatását a ploieşi-i táblabíróság 2014-ben szabálytalannak minősítette és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait, megsemmisítetve a református egyház tulajdonjogát. (4)


Johannis: Oroszország alaptalan fenyegetőzése igazolja, hogy a NATO-nak erősítenie kell önvédelmét a térségben

Klaus Johannis szerint Oroszország alaptalan fenyegetőzése azt a bukaresti álláspontot igazolja, hogy a NATO-nak erősítenie kell jogos önvédelmi képességét a Fekete-tenger térségében.

Az elnök a Fekete-tenger térségének biztonságáról szóló egyhetes amerikai-román oktatási program mai megnyitóján reagált arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti athéni látogatásán válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésére.

"Az Orosz Föderációnak a rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos minapi állásfoglalása alapvetően téves, mert a rendszernek semmi köze Oroszországhoz. Ezek a kijelentések nem tudnak megfélemlíteni" - szögezte le Johannis.

Úgy vélte, hogy a Krím félsziget "illegális orosz elcsatolása" a térség energetikai biztonságának tekintetében is új helyzetet teremtett. "Bár Romániát nem érinti közvetlenül, nem maradhatunk közömbösek, amikor a Krím elcsatolása miatt szomszédunk, a Nyugat és a demokrácia mellett elköteleződött Ukrajna nem fér hozzá a földgáztárolókhoz és a fekete-tengeri szénhidrogén-lelőhelyekhez" - hozta fel példaként Johannis.

Az államfő szerint az egész észak-atlanti biztonság kulcskérdésévé vált, hogy közelgő varsói csúcsértekezletén a NATO kiemelt figyelmet fordítson a Fekete-tengerre. Iohannis ennek szükségességét a "szomszédaival egyre agresszívebb, a nemzetközi jogot felrúgó" Oroszország aktivizálódásával indokolta. (4)


A DNS-teszt megerősítette: Dan Condrea volt a Corbeanca-i autóbalesetben elhunyt sofőr

A DNS-minták vizsgálatából kiderült, valóban Dan Condrea volt a május 22-én, Corbeancán történt baleset halálos áldozata – jelentette be a legfőbb ügyészség. A vizsgálatok szerint ugyanakkor a Hexi Pharma tulajdonosának autója 13-szor járta be ugyanazt az útvonalat a baleset estéjén.

„A helyszíni szemle során a karosszériaelemeken talált vörösesbarna nyomok és szövetminták a holttesttől vett biológiai mintákkal azonos DNS-profillal rendelkeznek. Az említett genetikai profil egy férfihez tartozik, aki C. D. kiskorú biológiai apja, az apasági index értéke 5 580 000” – közölte a legfőbb ügyészség.

Az ügyészek szerint „a fentebb említett balesetet elszenvedő gépjármű megjelenik egy bufteai utcai térfigyelő kamera felvételén, amelyen látszik, hogy a gépkocsi többször is megjárta a Buftea és Corbeanca közötti távot oda-vissza, 17 óra 31 perc és 18 óra 38 perc között 13 ízben, utoljára Buftea felől Corbeanca irányába”.

Az informatikai vizsgálat még folyamatban van, több szakértői vizsgálattal próbálják megállapítani, pontosan hogyan következett be a baleset. (4)


Jóváhagyta Johannis a bűnvádi eljárást négy volt miniszter ellen

Klaus Johannis államfő ma továbbküldte az igazságügyi minisztériumnak a négy volt miniszter, Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu és Gheorghe Pogea elleni bűnvádi eljárás megkezdésére vonatkozó kérést, „hogy a törvény szerint járjanak el” – tájékoztat az államelnöki hivatal.

Az államelnöki hivatal tájékoztatta a legfelsőbb ügyészséget is a kérésekről.

A Szervezettbűnözés- és Terrorizmusellenes Ügyosztály (DIICOT) kérése ma érkezett meg az államelnöki hivatalba.

A Szervezettbűnözés- és Terrorizmusellenes Ügyosztály ügyészei a bűnvádi eljárás jóváhagyását kérték május 24-én az államfőtől négy, a Rompetrol II. ügyben érintett miniszter, Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu és Gheorghe Pogea ellen. Bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják őket. (4)


Prună: jó lett volna, ha van lehetőségem találkozni az ügyvédekkel

Raluca Prună igazságügyi miniszter azt mondta, beszélni fog az ügyvédekkel a szakma jogállásáról szóló törvényről, hozzátéve, az EU-s tagállamok törvénykezésében nincsenek olyan kitételek, mint például az, hogy egy ügyvéd irodájában történő házkutatáson a kamara dékánja is részt vesz.

„Olyan körülmények állnak elő, amelyek miatt az ügyvédek vitatható helyzetbe kerülhetnek. Szerettem volna, ha van lehetőségem tárgyalni az ügyvédekkel. El fogok menni, és beszélek velük, elmondom, mit találtam a törvényben. Ha hibáztam, és valójában normális, ha a párizsi ügyvédi kamara elnöke részt vesz egy párizsi ügyvéd irodájában folytatott házkutatáson, akkor nyilvánosan bocsánatot fogok kérni. Mi nem készítettünk összehasonlító jellegű jogi elemzést. Nem találtunk ilyen kitételeket más európai uniós tagállamok törvénykezésében. Elismerem, hogy tévedhetek” – nyilatkozta az igazságügyi miniszter a Realitatea Tv-ben. (4)


INS: 2015-ben mintegy 0,2 százalékkal nőtt az erdők területe

2015-ben mintegy 0,2 százalékkal nőtt az országos erdőállomány, amiből az erdők 97,6 százalékot tesznek ki. Ez főként annak tudható be, hogy legelőket erdősítettek, bevezették az állományba a megkárosodott és nem erdősített területeket, amelyeket a törvény értelmében erdősíteni kell.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) mai tájékoztatása szerint a regenerált területek nagysága tavaly 2,6 százalékkal nőtt. Eközben a kivágott famennyiség 1,4 százalékkal bővült, míg az erdők regenerálódását célzó favágások 2,5 százalékkal visszaestek.

A legtöbb faanyagot az Észak-keleti régióban (26,5 százalék) gyűjtötték be, 22 százalékkal a Középső régió következik, a többi régió elenyésző mennyiséggel szerepel a statisztikákban.

Az erdők regenerálódását célzó munkálatok 23,3 százalékát az észak-keleti régióban végezték. 18,6 százalékkal a Középső, 14,1 százalékkal a dél-keleti, 13,3 százalékkal a nyugati, 12,8 százalékkal az észak-nyugati, 10,1 százalékkal a Dél-Havasalföldi, 7,2 százalékkal a Dél-Nyugat-Olténiai és 0,6 százalékkal a Bukarest-Ilfov fejlesztési régió következik. (4)


Két magyar film versenyez Karlovy Varyban

Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál címmel készült filmje a Kristály Glóbuszért indul, míg Till Attila Tiszta szívvel című mozija az East of the West versenyprogramot nyitja meg július 2-án a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap kedden az MTI-vel.

Immáron 51. alkalommal rendezik meg július 1. és 9. között Európa egyik legnépszerűbb és Közép-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválját a cseh fürdővárosban, Karlovy Varyban, ahol mintegy 150 filmalkotás szerepel az idei programban. (2)

(Fotó: Hajdu Szabolcs az Ernelláék Farkaséknál című filmben. ForrásBig Bang Media)


Székelyföldre érkezett Károly herceg brit trónörökös

A székelyföldi Zalánpatakon levő birtokán éjszakázott Károly herceg, a brit trón várományosa - írta ma a Mediafax hírügynökség.

Károly herceg hétfőn érkezett Romániába. Bukarestben találkozott Klaus Johannis államfővel és Dacian Cioloş miniszterelnökkel, majd zalánpataki birtokára utazott. Az elnöki hivatal közleménye szerint elsősorban az örökségvédelemről, Verespatakról, a mezőgazdaságról, a fenntartható fejlődésről és a falusi turizmusban rejlő rendkívüli lehetőségekről tárgyaltak.

Nagy Britannia bukaresti nagykövetségének a közleménye szerint a trónörökös főleg magánjellegű programokon vesz részt Erdélyben. A Brassó megyei Szászfehéregyházán (Viscri) felkeresi a tavaly létesített Prince of Wales képzési központot. A faluban egy régi magtárat alakítottak át oktatási központtá, ahol idén 12 kurzust szerveznek falusi fiatalok számára hagyományos mesterségek tanítására. Az első képzésen szőni tanítják az érdeklődéket.

Károly herceg visszajáró vendégnek számít Romániában. Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.

A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett. (4)


10 százalékkal nőtt az első négy hónapban az ingatlantranzakciók száma

10 százalékkal nőtt az első négy hónapban az ingatlantranzakciók száma az előző év azonos időszakához képest, elérve a 296 669 szerződést – tájékoztatott az Országos Kataszteri Ügynökség.

2016 áprilisában 84 768 ingatlan cserét gazdát országos viszonylatban, ami egyébként 5000-rel kevesebb, mint egy hónappal korábban. 2015 áprilisához viszonyítva azonban csaknem 16 000-es növekedésről beszélhetünk.

A legtöbb ingatlantranzakciót Bukarestben jegyezték – 28 830, majd Ilfov – 16 192 és Temes megye következik 14 604-gyel. Az ellenkező póluson találjuk Kovászna – 2881, Gorj – 2694 és Beszterce-Naszód megyét – 2482.

Idén április folyamán a legtöbb ingatlantranzakciót Bukarestben jegyezték – 8453, majd Ilfov – 4754 és Temes megye – 4.207 – következik. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 850
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap