label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Bukarest: nem büntethetők az előírt számú menekült befogadására képtelen tagállamok

Az Európai Unió egyetlen tagállama sem büntethető azért, mert objektív okok miatt nem képes befogadni és integrálni előírt számban menedékkérőket - szögezte le vasárnap a román külügyminisztérium az Agerpres hírügynökségnek.  Bukarest az osztrák kancellárnak a Der Spiegelben szombaton megjelent állításaira reagált. Werner Faymann úgy vélte: az uniós támogatások - például a strukturális alapok - csökkentésével kellene büntetni azokat a tagállamokat, amelyek nem hajlandók elfogadni azokat a kvótákat, amelyeket az Európai Bizottság szabott meg.

Részletek: napirenden


Kalmár Ferenc: nem érdemes módosítani a román-magyar alapszerződést

Nem érdemes módosítani a román-magyar alapszerződést, mert hosszú tárgyalásokkal és beláthatatlan eredménnyel járna - mondta Kalmár Ferenc (képünkön) szomszédságpolitikáért felelős miniszteri megbízott az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. Kifejtette: elvi lehetőség van arra, hogy módosítsák az említett szerződést, ha mindkét fél egyértelműen azt szeretné, hogy vizsgáljanak felül bizonyos részeket, vagy kiegészítenék a dokumentumot újabb megállapodási pontokkal. Szerinte inkább nyomás alatt kellene tartani a román kormányt, hogy tartsa be a szerződésben foglaltakat, így a helyi kisebbségek létrehozhatnák például az autonóm intézményrendszerüket.
    Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy levélben kérik Bogdan Aurescu román külügyminisztert, hogy kezdeményezze a román-magyar alapszerződés módosítását.
    Az Európára nehezedő migrációs nyomás miatt minden eddiginél nagyobb szükség van a térség országainak együttműködésére, a román-magyar kapcsolatokban új bizalmi viszonyt kell kialakítani, ez pedig csak úgy lehetséges, ha a román kormány megváltoztatja Erdélyre és a magyarságra vonatkozó politikáját - mondta Szilágyi Zsolt. Az EMNP elnöke szerint a kisebbségek kulturális autonómiához és területi autonómiához való jogát kellene beilleszteni a szerződésbe, és hivatkozni kellene azokra az ajánlásokra, amelyeket az Európa Tanács e tárgyban fogadott el az alapszerződés 1996-os aláírása óta. (MTI)3


FOTÓRIPORT – A tűzoltók ezúttal kíváncsiságot oltottak

Vasárnap délután a kolozsvári Sétatéren bemutatót tartottak a Román Tűzoltóság Napja alkalmából a műszaki felszerelésekből és azok használatából.

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Az olasz Flavia Pennetta a US Open-győztese

Az előzetes esélyeknek megfelelően Flavia Pennetta nyerte meg az olasz barátnők házidöntőjét New Yorkban. Az élete első egyéni Grand Slam-trófeáját 33 évesen megszerző olasz hölgy 93 perc alatt, 7:6, 6:2-re győzte le honfitársát, Roberta Vincit. Az első és második kiemelt, Serena Williams és Simona Halep helyett két abszolút meglepetésember, Roberta Vinci és Flavia Pennetta vívta a US Open női egyéni döntőjét  Mindkettejükön látszott a mérkőzés elején, hogy életük egyetlen óriási lehetősége előtt állnak, ráadásul Vinci saját bevallása szerint is érezte még a lábában a 24 órával korábban befejezett, Serena elleni kétórás csatát.

A bajnok Pennetta ugyanakkor bejelentette, hogy hamarosan visszavonul. “A US Open előtt döntöttem el, hogy visszavonulok, ezúton szeretnék búcsút inteni a tenisznek” – mondta a bajnok Flavia Pennetta.

(3)


Az EU belügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak hétfőn

Rendkívüli tanácskozást tartanak hétfőn az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei Brüsszelben a migrációs válság miatt – tájákoztat az MTI. A megbeszélések középpontjában az a kvótarendszer áll majd, amelynek alapján a menedékkérőket szét lehetne osztani a tagállamok között.
    Az uniós tagállamok vezetői korábban abban állapodtak meg, hogy önkéntes felajánlások alapján két év alatt Olaszországból és Görögországból 40 ezer menedékkérőt telepítenek át más országokba, valamint 20 ezer menekültet fogadnak be az unión kívül, konfliktuszónák közelében lévő menekülttáborokból. Ez utóbbi célszámot sikerült túlteljesíteni  már a nyáron, az unión belül áttelepítendők esetében viszont csak valamivel több mint 32 ezer főről sikerült megállapodni. Miután a terv két évre vonatkozik, ezért a miniszterek úgy döntöttek, később visszatérnek a kérdésre.
    Közben azonban tovább nőtt az érkező menedékkérők száma, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker pedig a héten új javaslatot jelentett be. Ennek lényege, hogy a korábbi 40 ezer főn túl, a tagállamoknak kötelező kvóták alapján további 120 ezer menedékkérőt kellene befogadniuk Olaszországból, Görögországból  és immár Magyarországról is.
    A lap emlékeztet, hogy nemcsak Magyarország, hanem más országok is ellenzik a kötelező kvótákat. Ennek ellenére a miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg bizakodó, hogy hétfőn sikerül politikai megállapodásra jutni. (3)


FOTÓRIPORT – Így telik a Kalotaszegi Napokon, Bánffyhunyadon!

Péntek este kezdődött, ma éjjel ér véget Bánffyhunyadon a Kalotaszegi Napok. Kalotaszeg fővárosa és a környékbeli magyarság előadásokon, koncerteken, gyermek- és családos foglalkozásokon stb. vett részt. (6)

Fotóriportunk itt látható.


Bye-bye, Schengen?! – Ideiglenesen határellenőrzést vezet be Németország

A menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be – jelentette be ma esti, rendkívüli nyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben. Brüsszel első látásra nem talál ebben kivetnivalót. Ausztria egyelőre csak keleten és délen erősít. (6)

Részletek a Kitekintő rovatban.


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 360
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap