label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kitekinto

« Vissza a főoldalra


Bye-bye, Schengen?! – Ideiglenesen határellenőrzést vezet be Németország

Létrehozva: 2015. szeptember 13. 20:16


A menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be – jelentette be ma esti, rendkívüli nyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben. Brüsszel első látásra nem talál ebben kivetnivalót. Ausztria egyelőre csak keleten és délen erősít.


Az intézkedés „súlypontja” a német–osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek „áradatának korlátozása”, és a beutazás rendezett keretek közé szorítása. Erre „biztonsági okokból is sürgősen szükség van” – mondta a német belügyminiszter, kiemelve, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása mindenben megfelel a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről szóló előírásoknak.

Thomas de Maiziere kijelentette, hogy Németország „egyáltalán nem illetékes” az EU-ba érkező, „menedéket kereső emberek legnagyobb részének” ügyében. Hangsúlyozta, hogy a menekültügyet szabályozó dublini előírások továbbra is érvényesek, és ezeket minden tagországnak be kell tartania, a menedéket kereső embereknek meg tudomásul kell venniük, hogy nem választhatják ki, melyik uniós tagországban kérnek menedékjogot. Brüsszel szerint első ránézésre megfelel a schengeni kódexben lefektetett szabályoknak a német intézkedés.

Ausztria megerősíti a keleti és a déli határának ellenőrzését – jelentette be Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár a kormány vasárnap tartott rendkívüli válságülését követően az osztrák oe24 hírportál beszámolója szerint. Az osztrák kormány nem akar további ellenőrzést bevezetni az osztrák–magyar határon nem akarnak további ellenőrzést bevezetni, maradnak a szúrópróbaszerű ellenőrzések, ám azt nem lehet megjósolni, hogy a Németország által bejelentett határellenőrzés milyen hatással lesz az ausztriai helyzetre – mondta Werner Faymann kancellár a kormány vasárnap tartott válságülését követően. (6)

 

(MTI Fotó: Krizsán Csaba)


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap