label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Bukarest: nem büntethetők az előírt számú menekült befogadására képtelen tagállamok

Létrehozva: 2015. szeptember 13. 12:40


Románia nem támogatja az EB kvóta-javaslatát
Románia nem támogatja az EB kvóta-javaslatát
Az Európai Unió egyetlen tagállama sem büntethető azért, mert objektív okok miatt nem képes befogadni és integrálni előírt számban menedékkérőket - szögezte le vasárnap a román külügyminisztérium az Agerpres hírügynökségnek. Bukarest az osztrák kancellárnak a Der Spiegelben szombaton megjelent állításaira reagált.


Werner Faymann úgy vélte: az uniós támogatások - például a strukturális alapok - csökkentésével kellene büntetni azokat a tagállamokat, amelyek nem hajlandók elfogadni azokat a kvótákat, amelyeket az Európai Bizottság szabott meg.
    A román külügyminisztérium rámutatott: a strukturális alapok kérdése nem kapcsolható össze a migrációs problémával és azzal, hogy az egyes államok miként veszik ki részüket a menekültek szétosztásában. "Az Európai Unió szerződései szerint nincs semmilyen összefüggés a belügyminiszterek szeptember 14-ei tanácskozásán megjelenítendő román álláspont és az országunk számára elkülönített strukturális alapok között" - szögezte le a bukaresti szaktárca.
    Faymannn felvetését Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke is "meglepőnek" nevezte és elutasította. Úgy vélte, Románia nem büntethető azért a "jogos álláspontért", hogy az Európába érkező menedékkérők elosztását csak önkéntes alapon tartja elfogadhatónak és elutasítja a kötelező kvótákat.
    Klaus Iohannis államfő még pénteken azt mondta: Románia nem tartja megoldásnak, hogy "bürokratikus módon kiszámított" kötelező kvóták alapján, "könyvelői stílusban" osszák szét a menedékkérőket, ezért az unió igazságügyi és belügyminisztereinek hétfői rendkívüli tanácskozásán Románia nem fogja támogatni az Európai Bizottságnak a kötelező kvótákra vonatkozó javaslatát. (3)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap