label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Meghalt Sinkó László színművész

Életének 75. évében elhunyt Sinkó László a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, adja hírül Budakalász Hivatalos Közösségi Oldala a Facebookon. A Budakalászon élő művészt 2011-ben Budakalász díszpolgári címével tüntette a ki a város Képviselő-testülete. (2)


Körözik Cecil gyilkosát

Körözik azt az amerikai fogorvost, aki július elején megölte Cecilt, Zimbabwe leghíresebb oroszlánját. Az 55 éves Walter Palmer azzal védekezik, hogy kiváltotta a vadászati engedélyeket, és tudomása szerint minden jogszerűen történt. Egy biztos, az állat megölésével egy teljes ország lakosságát haragította magára, és sokan ítélik el a világban is.

Cecil a turisták kedvence volt, jellegzetes fekete sörénye gyakran tűnt fel a terepjárók körül, állítólag szerette az emberek közelségét. Ezt használta ki Walter Palmer, aki egy állattetemmel kicsalogatta a védett parkból a 13 éves oroszlánt, majd nyíllal megsebezte. Aztán majdnem két nap múlva, amikor társaival rátalált, és még mindig élt, automata fegyverrel lőtték le. Jeladós nyakörvét azonban nem tudták leszedni, ezért levágták az állat fejét.

Cecil megölése után az amerikai fogorvosra óriási harag zúdult, Facebook oldalát bezárták a rengeteg szidalmazó komment miatt, praxisát felfüggesztette, rendelőjének bejárata pedig szinte kegyhellyé vált, sokan plüssállatokat helyeztek el a megölt Cecil emlékére. Bár a fogorvos egy internetes lapnak elküldött nyilatkozatában azt állította, nem tudta, mekkora híresség az állat, és tagadta, hogy illegálisan ejtette volna el, ezt sokan kétlik. Palmer ellen körözést adtak ki orvvadászatért, s két vadőrt már letartóztattak. Cecil nagy kincs volt, piaci értéke több mint százezer dollár. A zimbabwei szafari szervezők szövetségének elnöke úgy tudja, az amerikai fogorvos 55 ezer dollárt fizetett a vadőröknek.
Palmer bűne azért is súlyos, mert Cecil halála után a többi hím vadászni fog az állat kölykeire, hogy ne maradjon meg a vérvonal. (3)


SOHO, az üstökösfigyelő – a háromezrediknél tart

A kutatók reményei szerint augusztusban fedezheti fel háromezredik üstökösét az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) napfigyelő műholdja, a SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) - jelentették be a NASA Goddard Űrkutatási Központjában.

A műholdat húsz éve, 1995-ben állították a Föld és a Nap közötti pályára, hogy "alig" 20 millió kilométeres távolságból gyűjtsön adatokat központi csillagunk "szokásairól" és "viselkedéséről". A küldetés igen sikeresnek bizonyult, hiszen például SOHO koronográf műszere segítségével képes megfigyelni a Nap légkörét, amely több milliárdszor haloványabb, mint csillagunk korongja. A SOHO szolgáltatja mind a mai napig a legtöbb adatot a Napon megfigyelhető nagy erejű robbanásokról, az úgynevezett koronakidobódásokról, amelyek során a napkorona egy darabja lökődik ki a világűrbe, több tízmillió tonna szuperforró gáz indul útnak. Különösen eredményesnek bizonyult a SOHO az üstökösvadászatban. A műhold pályára állítása előtt csupán tucatnyi üstököst fedeztek fel az űrből, a Földről 1761 óta pedig 900 kométát észleltek - olvasható a PhysOrg hírportálon.
"Arra számítottunk, hogy évente megfigyelhetünk egy-egy üstököst a Nap környékén, senki sem gondolta, hogy évente 200 újabbat észlelünk" - vázolta Joe Gurman, a SOHO-küldetés kutatója.
Mint ahogy kiemelte, a műhold különlegessége, hogy képes megfigyelni az úgynevezett napsúroló üstökösöket, vagyis azokat a kométákat, amelyek különösen közel merészkednek csillagunkhoz.
A SOHO által észlelt égi vándorok 85 százalékát az úgynevezett Kreutz-üstökösök teszik ki, amelyeknek főbb jellemzője, hogy nagyon hasonló pályán haladnak. A feltételezések szerint egyetlen gigantikus üstökös robbant szét évezredekkel ezelőtt, és a kozmikus kataklizma törmeléke tér időről időre vissza a Nap közelébe. Átlagosan háromnaponta fedeznek fel egy-egy új Kreutz-típusú kométát, ezek napsúroló üstökösök, amelyek nem élik túl a csillagunkkal való találkozást. Az eddigi megfigyelések során csupán a Lovejoy-üstökös úszta meg a Nappal való randevút. (MTI) 3


Megpróbált átmászni egy nő a Fehér Ház kerítésén

Rövid időre lezárták pénteken a washingtoni Fehér Ház környékét, miután egy nő sikertelen kísérletet tett arra, hogy átmásszon a kerítésen.

A nő, akinek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a CBS televízió szerint átugrott egy torlaszon az amerikai elnöki hivatal és rezidencia kerítésénél. A nőt az elnök biztonságáért felelős szolgálat, a Secret Service emberei őrizetbe vették. A Fehér Ház környékén az incidens nyomán életbe léptetett rendkívüli biztonsági intézkedéseket feloldották. (9)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 792
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap