label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Keresett kifejezés     
Lemondott Decebal Traian Remeş,a mezőgazdasági tárca vezetője 12/10/2007
Lemondott tisztségéről Decebal Traian Remeş mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter Călin Popescu Tăriceanu kérésére. Remeşt azzal vádolják: 15 ezer eurót fogadott el egy üzletembertől, cserében megígérve, hogy állami ajánlattételi felhívások elbírálásánál közbenjár az illető érdekében. „A miniszterelnök az utóbbi napok sajtóbotrányainak hatására úgy ítéli meg, hogy a miniszter többé nem tudja megfelelően ellátni feladatait” – áll a kormány közleményében. Remeş lemondását megelőzően az RTV egy rejtett kamerával készült felvételt tett közzé, amelyen az látható, hogy a miniszter egy borítékot vesz át Ioan Mureşantól. A közzétett hangfelvételből arra lehet következtetni, hogy a boríték az üzletembertől származik, és 15 ezer eurót tartalmaz. Remeş lemondásának más előzménye is volt: az EB a támogatások 25 százalékos csökkentésével fenyegette meg Bukarestet az agrárszektorban tapasztalt hiányosságok miatt.

Hátrányosan megkülönböztető a gyereknevelés-támogatás törvénye 11/10/2007
Több szempontból is hátrányosan megkülönböztetőnek tartják azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a családoknak nyújtott gyereknevelési támogatást szabályozza. A magukat jogaikban sértettnek érzett személyek már korábban beadványokat fogalmaztak meg. Elsősorban azok tiltakoztak a jogszabály ellen, akiknek jóval nagyobb volt a keresetük, mint a kezdetben 800, idéntől pedig 600 lejes támogatás, és előnyösebb lett volna számukra a fizetésük alapján százalékban megállapított gyereknevelési juttatás, semmint a törvényben pontosan előírt összeg. Mások a jogosultság megítéléséhez követelt tizenkét hónapot tartották túlzásnak, többen az ellen tiltakoztak, hogy ikrek esetén is csak egyszeri juttatás jár, a harmadik gyermek illetve szülés után pedig már nem folyósítják a pénzbeli támogatást, és egyéb szabadság-kedvezmények sem igen illetik meg a szülőt. Mindezek alapján törvénymódosító javaslatot mutattak be.

Holokauszt-emléknap helyi és megyei hivatalosságok nélkül 10/10/2007
Október 9-én volt a romániai Holokauszt emléknapja. Ez az egyetlen olyan, kifejezetten a romániai Soához kapcsolódó ünnep, amelyet a hatóságok szerveznek, a zsidó hitközség tagjai pedig meghívottként vesznek részt a sorra kerülő megemlékező ünnepségeken. Az elmúlt években Kolozsváron is odafigyeltek erre. Néhány évvel ezelőtt még komoly létszámban jelentek meg a megyei és a városi hatóságok a Tordai úti zsidó temetőben a Holokauszt-emlékműnél. Tavaly már szerényebb volt a hivatalosságok jelenléte, idén pedig botrányos módon teljesen elmaradt. Bár egy héttel ezelőtt a Polgármesteri Hivatal egyik képviselője felkereste a kolozsvári Zsidó Hitközséget, és meghívta annak tagjait a rendezvényre. Ennek ellenére, tegnap a temetőben mindössze a Hitközség képviselői jelentek meg a megbeszélt időpontban, délelőtt 11 órakor.

Repülni készül az egész ország – egyre több a légi utas 09/10/2007
Gyorsan fejlődnek a hazai repülőterek. Ezt tükrözik azok a beruházások is, amelyeket a következő időszakban terveznek. Kolozsváron átfogó korszerűsítést végeznek, Temesváron második terminál épül, de modernizálják Nagyvárad és Szatmárnémeti repülőterét is. A 17 hazai repülőtér közül a legtöbb a bukaresti szállításügyi minisz-térium tulajdonát képezi. Vannak azért kivételek is, példá-ul a kolozsvári, amelynek tulajdonosa a Kolozs Megyei Tanács. A temesváriak is azt szeretnék, ha a repülőtér átkerülne a megye tulajdonába, ez mindeddig nem sikerült. Jelenleg nyolc repülőtér képes kargó-szolgáltatásokat vé-gezni. Tavaly ezeken összesen csaknem 22 ezer tonna áru tranzitált. A hazai repülőtereket 2006-ban 3,8 millió utas vette igénybe. Közülük 3,5 milliónyian az Otopeni repülőtéren át jutottak el oda, ahova utazni akartak, ami azt is mutatja, hogy a vidéki repülőterek fejlődési potenciálja jelentős.

Orbán felsorakoztatta a Fidesz-t és az Európai Néppártot Tőkés mögé 08/10/2007
Nyíltan támogatja Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Tőkés László független európai parlamenti képviselőjelöltet. Az elnök arról biztosította Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökét, hogy a Fidesz szemé-lyes jelenléttel is besegít kampányába, és annyiszor jönnek majd – beleértve önmagát is – ahányszor Tőkés hívni fogja őket. Orbán – aki az RMDSZ-t magában foglaló Európai Néppárt (EPP) alelnöke is – kijelentette: az EPP támogatja Tőkés bejutását az Európai Parlamentbe. Ennek következ-tében az az érdekes helyzet áll elő, hogy az EPP két olyan politikai erőt (az RMDSZ-t és a Demokrata Pártot), illetve egy független jelöltet támogat, akik egymás „halálos” el-lenségei. Aradon Dávid Ibolya MDF-elnök, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Markó Béla RMDSZ-elnök is a magyarság egységét szorgalmazták, elítélve a megosztási kísérleteket. Az aradi vértanúk emlékére Kolozsváron is emlékünnepséget szerveztek.

Csődöt mondott a belváros villanyáram hálózata 06/10/2007
Csütörtök délutántól kezdődően tegnapig láncreakció-szerűen mondta fel a szolgálatot a kolozsvári belvárosi villanyáram-hálózat. A lakosság, és a cégek, üzletek, vállalatok – köztük szerkesztőségünk – legnagyobb bosszúságára furcsa jelenség alakult ki. A villanyhálózatnak hol egyik, hol pedig másik része nem működött. Ha először az egyik irodában nem volt néhány óráig áram, estefelé fordult a helyzet, az addig sötét termekben felgyúlt a villany, a többiben viszont kialudt. Tegnap délelőttre a helyzet fokozódott, a az üzletekben szintén furcsa állapot uralkodott: volt, ahol a villany égett, az italos hűtő működött, de a kasszagép és az élelmiszereket tartalmazó hűtőszekrény már nem. Mint kiderült, a Jókai utcában kettő, a Béke téren pedig egy helyen keletkezett nagyobb kár a hálózatban, amit csak nagy nehezen lehetett helyrehozni. A történtek arra engednek következtetni, hogy a helyzet korántsem volt veszélytelen.

Nem gyerekjáték a 112-es sürgősségi telefonszám 05/10/2007
Több mint két éve működik már Romániában az egységes sürgősségi segélyhívó telefonszám, amelyen keresztül tűzvész, baleset, természeti csapás stb. esetén hívható gyors segítség. A segélyhívó szám hívását követően a lehető legrövidebb időn belül érkezik a helyszínre a mentő, tűzoltóság vagy rendőrség, attól függően, hogy milyen jellegű gonddal szembesül a hívó fél. Nemcsak a filmekben, a valóságban is perceken múlhatnak ilyenkor életek, ezért rendkívül veszélyes az, hogyha „viccből”, hamis hívásokkal terhelik a 112-es központot. Sajnos a számra beérkező hívások nem kevesebb, mint 90%-a (!) rossz tréfa, leggyakrabban gyerekek műve, akik talán nem tudják felmérni, milyen következményekkel járhat a játékuk. A hívószámot működtető Különleges Távközlési Szolgálat ezért az iskola, a pedagógusok segítségét kéri, hogy a diákokban tudatosítsák a 112-es telefonszám szerepét, és ezáltal visszaszorítsák a hamis hívások arányát.

Helyén marad a PNL–RMDSZ alkotta Tăriceanu-kormány 04/10/2007
Elutasította a parlament szerdán azt a bizalmatlansági indítványt, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyújtott be Călin Popescu Tăriceanu kormánya ellen. A szenátus és a képviselőház együttes ülésén a honatyák többsége a kormánybuktató kezdeményezés ellen foglalt állást. Az indítvány mellett csak 220-an szavaztak, vagyis tizenkettővel kevesebben, mint amennyire szükség lett volna elfogadásához. Következésképpen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ alkotta kormánykoalíció a helyén marad. A kiszivárgott hírek szerint 7 szociáldemokrata párti szenátor és 15 képviselő az indítvány ellen voksolt. Elemzők úgy vélik, Tăriceanunak mielőbb át kell alakítania a kormányát, és több olyan miniszterétől kell megszabadulnia, akiket folyamatos támadások érnek. Mircea Geoană ma reggelre összehívta a párt politikai testületét, és szigorú megróvásokat helyezett kilátásba azoknak, akik nem szavazták meg az indítványt.

Amerikai színvonalú tandíjak, afrikai körülmények” 03/10/2007
Több mint 700 egyetemista tiltakozott tegnap a Kolozsvári Műszaki Egyetem (UTCN) rektorátusa előtt. A diákok az éves tandíj és a bentlakásokban uralkodó rossz körülmények ellen tüntettek, a rektorátus előtti utca elbarikádozásával tiltakoztak az egyetem döntései ellen. Pannókkal, jelszavakkal és hangosbemondókkal felszerelkezve érkeztek, abban reménykedve, hogy sikerül láthatóvá-hallhatóvá tenni sérelmeiket. Az egyetemisták által tartott táblákon a következő feliratok voltak olvashatók: „Együtt erősek vagyunk”, „Amerikai tandíjak, afrikai körülmények”, és az „Emberek vagyunk, nem számok” és „Tolvajok, tolvajok” jelszavakat kiabálták. Azt is követelik, hogy ne kelljen fizetniük a jegyemelésért vizsgázóknak, hogy az ösztöndíjakat a vakáció idejére is biztosítsák, valamint hogy jelen legyenek a diákok képviselői is az egyetem szenátusának döntéshozatalainál.

Gyászlobogós tiltakozás a kolozsvári Szentegyház utcában 02/10/2007
Tegnap reggel gyászlobogók jelentek meg a kolozsvári Szentegyház utca 1–3. szám alatti épület emeleti ablakai-ban, valamint egy román nyelvű felirat, „A román állam tulajdona” szöveggel. Az épületben lakók így kívántak tiltakozni az ellen, hogy a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség visszaköveteli az ingatlant. Kifejtették: a házat 1952-ben az egyház az államnak adományozta, az akkori Néptanács pedig elfogadta azt. 1997 óta folyik a visszakövetelési eljárás, de hiába, a bíróság úgy vélte, hogy amit az államnak adományoztak, azt nem lehet visszaszolgáltatni. Az Állami Levéltár egyik kutatója, Vasile Lechintan kijelentette, az épületet közpénzekből építették, az soha nem volt egyházi tulajdon, a Státus csupán adminisztrálta az ingatlant. Kapcza Mikolt ügyvédnő azonban, aki a visszakövetelési perben az Érsekséget képviseli, kijelentette: közjegyzői okirattal bizonyítható, hogy az ingatlant az egyház építtette.

  « Első oldal    «...   321   322   323    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 880
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap