label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Keresett kifejezés     
Aláírásgyűjtés a Széchenyi-téri piac megmentése érdekében 24/10/2007
Beperelnék a polgármesteri hivatalt azok a Széchenyi-téri piacon áruló termelők, akiket állításuk szerint átvert a piac területét koncesszióba vevő cég. Tegnap délben az ideiglenes standoknál találkoztak a termelők, illetve az érdekeiket képviselő kezdeményező csoport tagjai, akik Kolozsvár lakóinak segítségét is kérik abban, hogy a piac továbbra is megmaradhasson. Amennyiben a tervezett helybéreket nem csökkentik, a termelőknek nem marad más hátra, mint felhagyni a piacon való értékesítéssel. Bogdan Rakolcza, a „Kezdeményezés a Széchenyi-téri piac megmentéséért” csoport tagja elmondta: aláírásgyűjtést indítanak, és felszólítják mindazokat, akiknek jelent vala-mit ez a piac, hogy kérjék az ívet a termelőktől és csatla-kozzanak hozzájuk. Amennyiben a polgármesteri hivatal nem tesz eleget a kéréseiknek, kénytelenek lesznek egyesü-letet alapítani és bírósághoz fordulni, hangzott el.

Ellentmondásos adatok ivóvizünk szennyezettségéről 23/10/2007
IIjesztő adatokat közölt a bukaresti Adevărul napilap hétfői számában a kolozsvári ivóvíz ólomtartalmáról. Eszerint a megengedett mennyiségnek két és félszeresére tehető az az érték, amelyet a kolozsvári ivóvíz tartalmaz. A vizsgálatokat egy mozgó, azaz kocsiban elhelyezhető laboratóriumban végezte el a Rompetrol Quality Control Kft. Az ivóvíz megengedett ólomtartalma 10 mikrogramm literenként, ám az október 2-án elvégzett kolozsvári eredmények 26 mikrogramm/liter határértéket mutattak ki. Az ólom főleg a kisgyerekek egészségére káros: a vese- és az agyműködés zavara mellett mentális problémákat is okozhat. Az ivóvíznek és a talajnak ólommal való szennyezettségét a legsúlyosabb környezetvédelmi vétségnek minősítik a szakemberek. A Szamos Vízügyi Társaság szakértője szerint viszont szó sincs erről: a kolozsvári víz ólomtartalma nem ad okot az aggodalomra, hiszen az jóval a megengedett érték alatti.

Minálunk is egyre népszerűbb a nap- és a szélenergia 22/10/2007
Mintegy száz szélturbinából álló erőműparkot szándékszik létrehozni a Havasnagyfalui Helyi Tanács a település közelében egy dombon. Az ötletet külföldi befektetőktől kapták, akik azzal érveltek, hogy a környék különösen előnyös az ilyen befektetések szempontjából. Megszervezték tehát a versenytárgyalást, remélve, hogy akad olyan befektető, aki megfelel az anyagi és egyéb követelményeknek, hiszen egy ilyen erőmű megépítése mintegy 150 millió euróba kerülhet. A község 100 hektárt bocsátana a megépítendő erőműpark rendelkezésére, ezt utólag még bővíthetnék, ha a 3 megawattosra tervezett kezdeti park sikeres lesz. Abban az esetben más településeket is elláthatnák szélerőművel termelt árammal. Ha nem sikerül megfelelő befektetőt találni, a tanács kész megpályázni az ilyen célokra felhasználható uniós alapokat. A jelentkező cégek 20 000 euró garanciát kell hogy befizessenek, az ajánlatokat október 29-én vizsgálják meg a Havasnagyfalui Helyi Tanács székhelyén.

Értékes régészeti leletek a Bánffy-palota udvarában 20/10/2007
A Bánffy-palota felújítási munkálatainak első lépése a régészeti feltárás elvégzése, amelyet három héttel ezelőtt kezdett el az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum régészeti munkacsoportja. A Művészeti Múzeum jelentős átépítéseket tervez, amelynek része, többek között, az udvar területén földalatti helyiségek, kiállító termek kiépítése, a munkálat elvégzését követően az udvar visszakapná eredeti arculatát. „Az udvarnak régészeti szempontból nagy jelentősége van, hiszen Kolozsvár főterének közvetlen közelében van, és a közelében állhatott az egykori Napoca város római fóruma is” – ismertette Gergely Balázs régész. Bár a feltárás az első szakaszban van, a kutatóárok máris számos érdekes felfedezéssel lepett meg: a XVIII. század közepére datálható mészégető kemence került elő, valamint egy középkori ház boltíves pincéje és alapzata, középkori ajtó- és ablakkeret darabok, illetve apró tárgyak, bronzérmék, veretek, vaseszközök és kerámiák.

Minden területen megnyilvánul a nők hátrányosabb helyzete 19/10/2007
Még ha javult is valamelyest a nők társadalmi helyzete és szerepe az elmúlt években, továbbra is fennáll a férfiakkal szembeni egyenlőtlenség szakmai téren, foglalkoztatottság szempontjából, munkahelyi érvényesülés esetében, politikai életben és szerepvállalásban, döntéshozói tisztségek elfoglalásában – tehát általában a családi és társadalmi életben, egyaránt. Tekintettel arra, hogy 2007. az esélyegyenlőség európai éve – mindenkire nézve – és a civil társadalomért Phare-program keretében több projektet támogattak ezen a területen, a helyi munkaügyi intézmények értekezletet tartottak tegnap az esélyegyenlőség érvényesítéséről a munkaerőpiacon, amelyen részt vett az Esélyegyenlőségért Országos Hivatal elnöknője is. A nők helyzetén elsősorban jobb tájékoztatással és felkészítéssel lehetne változtatni, hangzott el, éppen ezért a jövő év kiemelkedő célkitűzése lesz a családi és szakmai élet összehangolása, a nők munkahelyi elhelyezkedésének elősegítése.

Teljes gőzerővel beindul a lakásépítés Kolozsváron? 18/10/2007
A következő években várhatóan több mint félmilliárd euró áramlik be a kolozsvári ingatlanpiacra lakásépítések révén. A városvezetés és a magánszféra közötti társulásoknak, illetve magánberuházásoknak köszönhetően ugyanis 12 ezer új lakás készülhet el. A legnagyobb szabású lakónegyedtervet a TriGránit ingatlanfejlesztő csoport részét alkotó Polus Real Estate hirdette meg. A 230 millió euró értékű projekt keretében 5 800 lakás épülne Ifjúsági lakónegyed néven a Munka sugárúton (Bdul Muncii). A lakónegyed összesen 203 hektáron terül majd el. A szociális célokra szánt első 360 lakrészt és 24 házat az építkezés megkezdésétől számított 36 hónapon belül tervezik átadni. A városi tanácsnak összesen 384 lakást bocsátanak a rendelkezésére, hogy a helyi döntéshozó testület kiutalhassa majd ezeket a szociálisan nehéz helyzetben lévő kolozsvári családoknak. További 180 lakás fölött a polgármesteri hivatal rendelkezhet majd.

Célegyenesben az ’56-os forradalom sétatéri emlékműve 17/10/2007
Rendkívül hosszadalmas huzavona, bürokratikus és egyéb gondok után végre úgy tűnik, már csak napok, esetleg hetek kérdése az 1956-os magyarországi forradalom kolozsvári emlékművének a megvalósítása. Tegnap megérkezett az illetékes bukaresti, műemlékvédelmi hatóságok jóváhagyása, és Kolozsváron is rábólintottak a tervre a városháza zöldövezetekért felelős irodájának munkatársai. Ezzel gyakorlatilag minden akadály elhárult az emlékmű útjából. Ha az építkezési engedélyhez szükséges iratcsomót egy héten belül benyújtják, akkor valószínű, hogy egy hónapon belül sor kerülhet az avatásra – vélte a Szabadság kérdésére az emlékmű ügyét felvállaló Kolozsvár Társaság titkára, Tibád Zoltán. A napszimbolikus kaput ábrázoló alkotás a Sétatéren kapna helyet. Maga az emlékmű tulajdonképpen már elkészült, már csak az alapot és a tartószerkezetet kell elkészíteni. A teljes alkotás költségvetése körülbelül 80 000 lejre tehető.

Átverés mesterfokon: ötvenezer eurós Singer-varrógép 16/10/2007
Ki korán kel, aranyat lel, aki még korábban, az figyelemfelkeltő újsághirdetéseket. Hiszen kit ne csábítana egy jól fizető és kevés energiabefektetéssel járó munka? Ki ne szeretne napok alatt több tízezer euróhoz jutni? Ugye, mindannyian eljátszadoztunk már a gondolattal: mi lenne, ha csak úgy az ölünkbe pottyanna egy zsák pénz. Már vettünk is a gyereknek egy lakást, megkönnyítettük vele a nyugdíjas éveinket, vagy egyszerűen csak betettük a bankba, jó helyt van ott. Az ilyen gondolkodású embereket keresik a csalók is, és sajnos, meg is találják őket. Pedig azt gondolnánk, hogy az olyan „csalások”, mint például a Singer-varrógépesek, túl átlátszóak, és senki sem dőlne be nekik. És mégis, a Singer és egyéb régi varrógépek évek óta „szedik” áldozataikat, miközben a hatóságok nemigen tehetnek ellene semmit: az emberi butaságra és hiszékenységre játszó személyek jogilag nem ítélhetők el.

Városi autópálya készül Gyalu és Nemeszsuk között? 15/10/2007
Az észak-erdélyi autópálya mellett – amely feltehetőleg csak 2013-tól könnyíti meg a személygépkocsi-tulajdonosok életét – a szállításügyi minisztérium még egy – úgymond, városi – autópálya építésére is gondolt, amely az észak-erdélyi autópálya gyalui szakaszát a nemeszsuki Nokia-gyárteleppel kötné össze. A tervezést az Iptana cég végezte, amely pénteken este ismertette a megyei és helyi önkormányzatok jelenlévő vezetőivel a városi autópálya építésének tervét. A cég képviselőjének bemutatója után élénk vita következett: a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Kerekes Sándor, valamint a két kolozsvári alpolgármester – Boros János és Adrian Popa – nemigen tudta meggyőzni az Iptana tervezőmérnökét arról, hogy a helyi érdekeknek jobban megfelelő változat mellett döntsön. A végkövetkeztetés az volt, hogy a szállításügyi minisztérium, amely elrendelte és finanszírozza a munkálatokat, mihamarabb megbeszélést folytasson a megyei és a helyi tanács vezetőivel.

Elégedetlenséget váltott ki a jövőre tervezett minimálbér 13/10/2007
Máris elégedetlenségüket fejezték ki a szakszervezetek a minimálbérnek 2008-ra tervezett összege miatt, amelyet – ismerjük el – joggal tartanak túlságosan, méltatlanul kevésnek, a számtalan adó, illeték, egyéb szolgáltatások és megélhetéshez szükséges kiadások összegéhez viszonyítva. A jövő évi költségvetésnek a kormány által történt elfogadását követően, a szakszervezetek képviselői kijelentették, a kabinet körülbelül 450 lejt irányoz elő a minimálbérre, a munkaadók és munkavállalók ellenben ennél száz lejjel több minimálbérben állapodtak meg a tárgyalások során. Az úgynevezett hivatalos minimálbér mellett úgy tűnik, továbbra is megmarad egy másik, a kollektív munkaszerződésben szereplő, és eltérő összegű minimálbér, amely ugyanolyan hivatalos, illetve törvényes, mint az, amelyet kormányhatározatban írnak elő. Sőt, egy harmadik minimálbér is érvényben lesz továbbra is, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében.

  « Első oldal    «...   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   ...»    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 818
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap