label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Keresett kifejezés     
Ősz eleji ünnepségek Kolozsvár környéki településeken 01/10/2007
Ünnepélyesen és mozgalmasan telt a hét vége néhány erdélyi város és falu lakosainak. Tordán a Raţiu Family Foundation által rendezett fesztiválon szórakozhatott a környék apraja-nagyja, Szamosújváron a kánikula és a szárazság miatt előrehozott Termés Napját ünnepelték, míg Kidében a helyi református egyház, a Kide Egyesület és a kidei RMDSZ szervezte falunapokra várták a szórakozni vágyókat. A harmadik Torda-fesztre Margit hercegnő védnöksége alatt került sor. Az események a város főterén, valamint a Raţiu-kúrián zajlottak, ahol a szervezők információs és üzleti központot rendeztek be. Itt tartották – a mezőgazdasági minisztérium küldötteinek részvételével – azt a háromnapos szemináriumot, amelynek során főleg a helyi és a környékbeli gazdák terveiről, gondjairól esett szó. A beszélgetések a részt vevő termelők ismerkedését is szolgálták. A látogatókat Torda központjában is igen változatos program fogadta.

EP-választásokra készül a Kolozs megyei RMDSZ 29/09/2007
Tegnap délután ülésezett az RMDSZ Kolozs Megyei Kép-viselőinek Tanácsa (MKT), amelynek egyik fő témája az európarlamenti választás volt. László Attila megyei elnök minden tisztségviselőtől és RMDSZ tagtól teljes és pozitív hozzáállást kért a kampány sikere érdekében. Elhangzott: „fejvesztés terhe mellett” tilos mindenféle negatív kampány, a Markó-Tőkés vita élezése.

Fegyelmezetlenségükkel tűnnek ki a kolozsvári gyalogosok 28/09/2007
Szeptember a gyalogosok hónapja volt a rendőrség bal-eset-megelőző kampányának keretében. A statisztikák szerint a közúti balesetek egyharmadának gyalogos a „főszereplője”, akik rendszerint saját hibájukból esnek gázolás áldozatául, mivel szabálytalanul, vagyis kijelölet-len helyen és figyelmetlenül kelnek át az úttesten. Kolozs megyében sajnos növekvő tendenciát mutat az ilyen bal-esetek száma, és ezzel együtt a gázolásos balesetekben elhunytaké is. A közúti rendőrség tegnap nagyméretű akciót szervezett a belvárosban a tilosban átkelők fegyel-mezésére, az eredmény pedig nem maradt el: tucatjával osztogatták a pénzbírságokat, miután a szabálytalankodók még a rendőrök láttán sem riadtak vissza attól, hogy át-szaladjanak az úton. Másfelől a gyalogosok gyakran jog-gal teszik fel a kérdést: miért nincs több átjáró, illetve miért vannak olyan útkereszteződések, ahol egyszerre zöld az autósoknak és a gyalogosoknak is.

Törvénymódosítást tesznek szükségessé a munkakörülmények 27/09/2007
Az évek során egyre változó munkakörülmények, -szokások és elvárások, az uniós országok törvénykezésével való egyre gyakoribb „találkozás" és ellentmondásosság a csatlakozás után, de még az éghajlati változások is sürgetik a Munkatörvénykönyv módosítását. Ezúttal a Munkaadók Szövetsége készül beterjeszteni egy törvénymódosítást a napi munkaprogram megváltoztatására azokon a tevékenységi területeken, amelyeket nagyon befolyásol a globális felmelegedés, és ahol emiatt szükségszerû is a munkaprogram eltolódása. Egy másik jogszabály-változtatással a havi keresetet szeretnék lecserélni a ledolgozott óra utáni fizetéssel, amely az elõbbi elképzeléssel együtt, rugalmasabbá és egyúttal ellenõrizhetõbbé is tenné a munkaviszonyt. A munkaadói szövetségek bejelentését máris ellentétes vélemények követték, a munkáltatók és munkavállalók részérõl. Emellett a jövõ évben várható minimálbér összege is már felmerült.

Meleg helyzet a kolozsvári távhőszolgáltató házatáján 26/09/2007
Tegnap reggel 7 órakor spontánnak tűnő tiltakozás színhelye volt a kolozsvári távhőszolgáltató székhelye. A szakszervezet irányításával az alkalmazottak egy csoportja elállta a bejáratot, és nem engedte be az épületbe Dan Cupsa műszaki igazgatót. Az akcióval az alkalmazottak tiltakozni akartak Emil Miron igazgató vállalatvezetési módja ellen. Úgy vélik, a tisztségviselő rokonait alkalmazta a vállalatnál, továbbá rövid idővel alkalmazásuk után jelentős pénzjutalomban részesítette őket. Bár csökken a hőenergia-termelés, több alkalmazottat elbocsátottak, véli a szakszervezet. Emil Miron, és a másik igazgató, Ioan Moldovan tegnap nem ment dolgozni, ami Ioan Vilt szak-szervezeti vezető szerint a gyávaság jele. A Kolozsvári Városi Tanács tegnap délutáni ülésén meglehetősen indulatos lett a hangnem, amikor az eset szóba került, és kiderült, hogy a szakszervezet nem tartotta be a játékszabályokat.

Rendszeres testmozgással a gyermekek egészségéért 25/09/2007
Sok szülő teszi fel magában a kérdést: mihez kezdjen gyermeke fölösleges energiájával. Az „örökmozgó” cseme-ték mozgásigénye leginkább valamilyen sportágban kama-toztatható, ám nem könnyű eldönteni, hogy milyen sportra írassuk be gyermekünket, és főleg, hány éves kortól aján-lott a rendszeres sportolás. A mozgás nem csak az energia-fölösleggel rendelkező kicsiknek ajánlott, hanem tempera-mentumtól függetlenül mindenkinek. Nem csak a fizikai képességeket fejleszti, hanem mentálisan is igen hasznos: pozitívan befolyásolja például az íráskészséget, de a gyer-mek önbecsülésére, önbizalmára is jó hatással van. Szakér-tők szerint a rendszeres mozgás már óvodáskorban is aján-lott, de még csak játékos formában, a kisiskolást azonban már valóban lehet sportórákra járatni – persze még nem versenyszinten: sokkal inkább az a lényeg, hogy a gyerme-kek megszeressék a rendszeres mozgást, ami későbbi egész-ségük szempontjából is igen fontos.

Markó: Egy új honfoglalás előtt állunk, Európát kell elfoglalnunk 24/09/2007
Bevallottan kampányindító beszéddel, politikai helyzet-elemzéssel nyitotta meg Markó Béla szövetségi elnök szombaton délelőtt az RMDSZ Országos Önkormányzati Konferenciáját. A rendezvényre a polgármesteri hivatal nagytermében került sor, amelyben – mint köszöntő beszé-dében László Attila megyei elnök elmondta – még mindig sok a takargatnivaló, de már itt lehetünk mi, magyarok, jogunk van erre, jár nekünk az, hogy ebben a teremben konferenciát tartsunk, otthon érezzük magunk benne. A gondolatot Markó Béla továbbvitte. A színültig telt terem-hez szólva kijelentette: valóban sok minden jár nekünk, romániai magyaroknak, de mindebből semmit nem fogunk megkapni, ha nem harcolunk érte, ha nem állunk ki a meg-felelő helyen és időben jogainkért. Ehhez pedig képviselet szükséges mind helyi, mind országos és európarlamenti szinten, jelen kell lennünk Brüsszelben, hogy részt vehes-sünk a döntésekben.

Szigorúbb fellépés várható a tilosban parkolók ellen 22/09/2007
Nemrég zajlott le a kolozsvári polgármesteri hivatalban az a versenytárgyalás, amelynek során a város két darab, tilosban parkoló gépkocsik elszállítására alkalmas haszon-gépjárművet vásárolt összesen 320 000 lejért. Kolozsváron már az év eleje óta működik egy ilyen jármű, de az nem elegendő a kihágások megfékezésére. Tény, hogy a város-háza melletti nyilvános parkolóház felépülése, illetve át-adása előtt a polgármesteri hivatal és a közösségi rendőr-ség nem is volt túlságosan szigorú a rossz helyen parkolók-kal szemben, hiszen belátták: a zsúfolt belvárosban egysze-rűen nincs hol hagyni a gépkocsit. Ez a magatartás viszont gyökeresen megváltozott akkor, amikor a 382 férőhelyes, emeletes parkolóház elkészült, és jóllehet ez félig-meddig üresen állt, a város továbbra is tele volt tilosban parkoló járművekkel. Az elszállított gépkocsik tulajdonosai szállí-tási díj és jelentős pénzbírság fejében kaphatják csak visz-sza járműveiket.

Újabb magyar–román együttes kormányülés novemberben 21/09/2007
November 14-én tartják a soron következő, harmadik magyar–román együttes kormányülést Nagyszebenben – jelentette be Göncz Kinga magyar és Adrian Cioroianu román külügyminiszter csütörtökön Budapesten. A témák között szerepel majd a két ország közötti szociális egyezmény, amely rendezné a nyugdíjfolyósítás kérdését. Tárgyalni fogunk a magyar munkaerőpiac románok előtti megnyitásáról, valamint a közös projektekről – mondta a román külügyminiszter, miután Göncz Kingával tárgyalt. Az első magyar–román együttes kormányülést 2005 októberében tartották Bukarestben, a másodikat tavaly novemberben Budapesten. A román diplomácia vezetőjét Sólyom László magyar köztársasági elnök is fogadta, az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a megbeszélésen szó volt a romániai kisebbségi törvény elfogadásáról, az egyházi és közösségi javak visszaszolgáltatásáról, valamint a magyar nyelvű felsőfokú oktatás fejlesztéséről.

Megyei tanácsi hatáskörbe került a Művelődés folyóirat 20/09/2007
A Kolozs Megyei Tanács tegnapi ülésének hetedik na-pirendi pontja a Kolozsváron megjelenő Művelődés kultu-rális folyóiratnak az intézmény hatáskörébe való bevonása volt. Amint azt Szabó Zsolt főszerkesztő lapunknak el-mondta, a magyar nyelvű közművelődési folyóirat évek óta kiesett a szakminisztérium kegyeiből, azóta „mostohagye-rekként”, különböző pályázatokból kénytelen fenntartani magát. 2005-ben kérték a városi önkormányzat támogatá-sát a működési és nyomdai költségek fedezésére, de akkor csak egy használhatatlan állapotban levő ingatlan kiutalá-sát érték el. Most éppen a minisztérium javasolta, hogy a megyei tanács vegye kézbe a nehéz anyagi helyzetű havilap sorsát, és a 2008-as költségvetésből biztosítson számára anyagi támogatást. A várakozásnak megfelelően a felvetett kérdés, bizonyos tanácsosoknak köszönhetően, komoly vihart kavart.

  « Első oldal    «...   321   322   323    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 950
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap