label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Apáczais diákok nemzetközi sikere

Létrehozva: 2012. április 27. 02:18


Kovács Zsolt és Jánosi Zsuzsa jól koncentrált, amikor arról írt dolgozatot, hogy miért nem tudunk koncentrálni
Kovács Zsolt és Jánosi Zsuzsa jól koncentrált, amikor arról írt dolgozatot, hogy miért nem tudunk koncentrálni
Hazaérkezett Hollandiából a nemzetközi Diákkutató Konferencián részt vett romániai csapat, amelynek két tagja – mindketten az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai – bronzérmet nyert.


A Babeş–Bolyai Tudományegyetem által januárban megszervezett válogatón hat diákot választottak ki, hogy a Fiatal Kutatók Nemzetközi Konferenciáján (International Conference of Young Scientists ICYS) részt vegyenek. Közülük négy diák – Cserei Márton és Fodor Hilda (Mérjünk a fényképezőgéppel című dolgozatukkal), illetve Jánosi Zsuzsa és Kovács Zsolt (Miért nem tudunk koncentrálni című dolgozatukkal) – az Apáczai Líceumot képviselte, míg két diák – Lorena Muscar és Rareş Bojan (Az erdőirtások hatása a ragadozómadár-populációkra) – a tordai Ioan Opris Általános Iskola diákjai.

A Fiatal Kutatók Nemzetközi Konferenciáját idén 16. alkalommal szervezték meg. Hollandiában, a Nijmegen-i Radboud Egyetemen április 16. és 23. között zajló rendezvényen 22 ország (köztük Indonézia, Kína, Irán, Oroszország és a Kelet-Európai országok közül Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szerbia, Ukrajna) 203 diákja vett részt és mutatta be dolgozatát a természettudományok különböző területein meghirdetett hat szekcióban (informatika, ökológia, élettudományok, matematika, alkalmazott fizika és fizika). Az előadásokat neves szakmai zsűri bírálta el: elismert egyetemi tanárok, illetve a tehetséggondozásban elkötelezett kutató tanárok mondtak véleményt a dolgozatokról. A dolgozatok bemutatására 15 perces időkeretben került sor, amelyet 10 perces vita követett.

A három nap során bemutatott témák nagy változatosságából érdemes megemlíteni az intelligens robotok alkalmazásait különböző területeken, hangfelismerő számítógépes rendszerek és mobil kommunikációs rendszerek hatását a méh kolóniákra, műanyag hasznosítását aszfalt előállítására, egyszerű légtisztító berendezés leírása, a lepkebábok adhéziója, intelligens cunami figyelmeztető rendszer, exoszoláris bolygókat tartalmazó rendszerek vizsgálata stb. A konferencia programját változatos szabadidős programok egészítették ki, vízi kalandpark, állatkert-látogatás stb. szerepelt közöttük.

A szombat délutáni eredményhirdetésen derült ki, hogy Jánosi Zsuzsa és Kovács Zsolt dolgozatát a zsűri bronzéremmel díjazta, míg a tordai Lorena Muscar és Rareş Bojan különdíjban részesült. Külön érdekesség számunkra, hogy testvériskolánk, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium diákjának, Galgóczi Gábornak a dolgozatát is bronzéremmel jutalmazták. Ezúton is köszönjük támogatóinknak, hogy segítették tehetséges diákjaink részvételét a konferencián, amely szakmai és egyéni fejlődésükben egyaránt jelentős lépést jelent.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap