Apáczais diákok nemzetközi sikereKovács Zsolt és Jánosi Zsuzsa jól koncentrált, amikor arról írt dolgozatot, hogy miért nem tudunk koncentrálni
Hazaérkezett Hollandiából a nemzetközi Diákkutató Konferencián részt vett romániai csapat, amelynek két tagja – mindketten az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai – bronzérmet nyert.


A Babeş–Bolyai Tudományegyetem által januárban megszervezett válogatón hat diákot választottak ki, hogy a Fiatal Kutatók Nemzetközi Konferenciáján (International Conference of Young Scientists ICYS) részt vegyenek. Közülük négy diák – Cserei Márton és Fodor Hilda (Mérjünk a fényképezőgéppel című dolgozatukkal), illetve Jánosi Zsuzsa és Kovács Zsolt (Miért nem tudunk koncentrálni című dolgozatukkal) – az Apáczai Líceumot képviselte, míg két diák – Lorena Muscar és Rareş Bojan (Az erdőirtások hatása a ragadozómadár-populációkra) – a tordai Ioan Opris Általános Iskola diákjai.

A Fiatal Kutatók Nemzetközi Konferenciáját idén 16. alkalommal szervezték meg. Hollandiában, a Nijmegen-i Radboud Egyetemen április 16. és 23. között zajló rendezvényen 22 ország (köztük Indonézia, Kína, Irán, Oroszország és a Kelet-Európai országok közül Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szerbia, Ukrajna) 203 diákja vett részt és mutatta be dolgozatát a természettudományok különböző területein meghirdetett hat szekcióban (informatika, ökológia, élettudományok, matematika, alkalmazott fizika és fizika). Az előadásokat neves szakmai zsűri bírálta el: elismert egyetemi tanárok, illetve a tehetséggondozásban elkötelezett kutató tanárok mondtak véleményt a dolgozatokról. A dolgozatok bemutatására 15 perces időkeretben került sor, amelyet 10 perces vita követett.

A három nap során bemutatott témák nagy változatosságából érdemes megemlíteni az intelligens robotok alkalmazásait különböző területeken, hangfelismerő számítógépes rendszerek és mobil kommunikációs rendszerek hatását a méh kolóniákra, műanyag hasznosítását aszfalt előállítására, egyszerű légtisztító berendezés leírása, a lepkebábok adhéziója, intelligens cunami figyelmeztető rendszer, exoszoláris bolygókat tartalmazó rendszerek vizsgálata stb. A konferencia programját változatos szabadidős programok egészítették ki, vízi kalandpark, állatkert-látogatás stb. szerepelt közöttük.

A szombat délutáni eredményhirdetésen derült ki, hogy Jánosi Zsuzsa és Kovács Zsolt dolgozatát a zsűri bronzéremmel díjazta, míg a tordai Lorena Muscar és Rareş Bojan különdíjban részesült. Külön érdekesség számunkra, hogy testvériskolánk, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium diákjának, Galgóczi Gábornak a dolgozatát is bronzéremmel jutalmazták. Ezúton is köszönjük támogatóinknak, hogy segítették tehetséges diákjaink részvételét a konferencián, amely szakmai és egyéni fejlődésükben egyaránt jelentős lépést jelent.