label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Dokumentumfilm egy képzelt forradalomról

Létrehozva: 2016. október 29. 01:38

Ö. I. B.

A legendás Szoboszlay Aladár és társai által kitervelt majd meghiúsult kommunista rendszerváltásról, a tervezett osztrák–magyar–román államszövetségről tartott előadással, illetve filmvetítéssel folytatódott az 1956 Erdélyben előadássorozat a Szentegyház utca 4. szám alatti teremben.


A csütörtök esti előadó szintén Lönhárt Tamás történész (BBTE, Kolozsvári Magyar Történeti Intézet) volt, aki tényszerűen ismertette: Szoboszlay Aladár 1925-ben született Temesváron, 1948-ban szentelték katolikus pappá, Magyarpécskán szolgálva előbb békepapi mozgalomba került, de attól hamar eltávolodott. A kommunista hatalom visszáságai késztették arra, hogy megtervezze a Keresztény Munkáspártot (Keresztény Dolgozók Pártját), és 1956-ban Confederatio címmel dolgozatot készítsen, ami egy osztrák–magyar–román államszövetség, amolyan dunai köztársaság terve volt, mert ő ebben látta a népek közötti megbékélés biztosítékát. Az elképzelt állam fővárosa Arad lett volna, már csak a névnek több nyelvben való egybehangzása miatt is. A profin kigondolt összeesküvésbe aradi, temesvári, székelyföldi és bukaresti értelmiségieket épített be, köztük egy román ügyvédet és egy katonai parancsnokot. A felkelést előbb 1956. augusztus 28-ra tervezték, majd október 26-ra halasztották, de közbeszólt a magyarországi forradalom, illetve az, hogy a cselekvés küszöbén sokan magára hagyták a naivnak bizonyult ügyet. 

Mi ez?

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap