label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Közmédia és a kampány

Létrehozva: 2016. október 29. 01:34


Tipikus kampányhúzásnak számít a Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök által több mint száz illeték eltörlésére vonatkozó törvénytervezete, amit a parlament rekordsebességgel fogadott el. Ismét bebizonyosodott, hogy Romániában hiába léteznek procedúrák, a törvényalkotás, akárcsak az államigazgatás, ezeket annak függvényében tartja be, hogy éppen a kezdeményezőnek, kérvényezőnek mi az érdeke, milyen hatalmi pozícióban van. Ha valaki erős, két nap alatt is törvényt alkothat, vagy kiválthat egy engedélyt, ha viszont halandó próbálkozik, akkor jó esetben évekig kell kilincselnie, amíg eredményt ér el.


 

A törvénytervezettel Dragnea egy dolgot célzott meg. Rövid távon azt akarta, hogy egy népszerű intézkedést pipáljon ki, ami szavazatokat hozhat pártjának. Függetlenül attól, hogy a továbbiakban mi történik a jogszabállyal, ezt a célját elérte, hiszen a halandó választó azzal marad, hogy Dragnea adókat törölt el. A törvénykezdeményezés azonban álságos, hiszen vannak ugyan olyan illetékek, amelyeknek az eltörlése se nem oszt, se nem szoroz, de a közrádió és a köztelevízió adójának megszüntetése a társadalom egészére károsan hathat ki. Ilyen nagy horderejű döntést megengedhetetlen ennyire rövid idő alatt elfogadni minimális társadalmi vita nélkül olyan körülmények között, hogy a két közmédia intézmény közül az egyik, a Román Televízió súlyos anyagi válságban van hosszú ideje. A rádió viszonylag jól áll mind anyagilag, mind a hallgatottsági mutatók szempontjából.

Mi ez?

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap