label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Muvelodes

« Vissza a főoldalra


Kolozsvári művészeti kaleidoszkóp

Létrehozva: 2016. július 29. 00:15

NÉMETH JÚLIA

Lét és nemlét között – olvasom dr. Ioan Horvath Bugnariu egyetemi tanár, a Romániai Képzőművészek Szövetsége Kolozsvári Fiókja elnökének bevezető sorait a Művészeti Szalon idei katalógusában.


 

 

Corina&Ava Horvath Bugnariu: Nagymama, köszönöm, hogy megszülted nekem apát

A figyelemfelkeltő cím szomorú valóságot takar: a Szövetség kolozsvári, több mint félezer tagot számláló szervezetének immár tíz esztendeje nincs saját galériája. Nincs, abban a városban, amely Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik, s amely világhírű művészeket termelt ki magából, bocsátott, és bocsát útra mind a mai napig. Csakhogy a művésznek megnyilatkozási lehetőségre van szüksége. Mert a művészet akkor él, ha megtekinthetővé s ezáltal közkinccsé válhat. Hát ettől fosztották meg „illetékesék” a kolozsvári képzőművészeket, elherdálva ezáltal azt a felbecsülhetetlen értékű kincset, amit a szó legszorosabb értelmében ki lehetne tenni a kirakatba. A sajátunkba. Hiszen kapkod érte a nagyvilág. Ehelyett tetemes összegeket költenek, többek között, a funári ízlésben fogant, művészi szempontból – finoman szólva – fölöttébb kétes értékű köztéri alkotások újracsinosítására.

Gedeon Zoltán: Pletyka

Mi ez?


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap