label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Bonifac

« Vissza a főoldalra


Ifjúság – „Minden új barát egy új kaland… új emlékek kezdete’’

Báthory István Elméleti Líceum
Létrehozva: 2016. május 27. 01:43

Hölgyes Orsolya-Dorottya, Csete Timea-Éva

Újfajta élményt jelentett a sárbogárdiaknak a Székelykő megmászása
Újfajta élményt jelentett a sárbogárdiaknak a Székelykő megmászása
A Határtalanul! pályázat keretében két iskola, a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium és a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum, középiskolai osztályaiba járó diákjainak egy része különleges diákcsere programban vehetett részt Takács Sándor, illetve Sebestyén Árpád szervező tanárok kitartó munkájának köszönhetően. Nélkülük és a kísérő tanárok (Sárbogárdról Horváth Anita, Horváthné Szabó Judit, Zsidi Éva, Horváth István, Novák Kovács Zsolt és Kolozsvárról Tőkés Emőke, Deák Angéla) segítsége nélkül nem lett volna ekkora élményben része az 52 diáknak.


 

De kezdjük az elején. Március 10-én, csütörtökön izgatottan szálltunk fel a buszra, és ez az izgatottság a tetőfokára hágott amikor megérkeztünk Sárbogárdra. 26 gyerek várt ránk integetve, iskolájuk előtt a kísérőtanáraikkal együtt. Megérkezésünket követően megismerkedtünk velük, és már akkor tudtuk: a következő 4 napot sose fogjuk elfelejteni a temérdek emlék miatt.

Pénteken a gimnázium diákjaival együtt részt vettünk a Petőfi-napok alkalmából szervezett történelmi versenyen, szavalóversenyen. Néhányan megtekintették a rendőrség által szervezett drogkereső kutyabemutatót, és ebéd előtt még karaokéztunk is. A délután a röpié és a kosárlabdáé volt. Este pedig közösen elpróbáltuk az erre az alkalomra betanult darabot.

Visszagondolva a szombati napra, csodálatra méltó, hogy a kirándulásaink, látogatásaink Simontornyára, Ozorára, ahol Ozorai Pipó várát tekintettük meg, Székesfehérvárra, ahol nemcsak a várost, de az országalmát láthattuk, megsimogattuk Kati néni orrát, mennyire közel tudnak hozni két különböző területen élő, azonos nemzetiségű diákokat.

Kirándulásaink fénypontja Budapest volt, ahol elvarázsolt minket a parlament pompája, a Budai vár, a Hadtörténeti Múzeum, a Magyarság Ház interaktív tevékenységekkel, és persze maga a város, ahol mindig pezseg az élet.

A távozásunk napját inkább ünnepélyes hangulat jellemezte, mivel március 15-től, a naptól amelyen megemlékezünk az 1848–49-es szabadságharcról, csak egy nap választott el, így közösen is megünnepeltük ezt az iskola udvarán lévő Petőfi-szobor megkoszorúzásával, magyar illetve székely himnuszt énekelve. Ezt követően fát ültettünk a diákcsapat tagjai közti szoros barátság jelképéül, majd a Református Idősek Otthonába siettünk, ahol előadtuk közösen A világ közepe avagy a Gyevi bíró című színdarabot, a meghatottság könnyeit csalva az idős emberek szemébe. Akik nem jutottak szerephez a darabban, a konyhán segédkeztek vagy az udvaron fölöslegessé vált több tonnányi térkövet pakolták fel a kisteherautóra, és pakolták le a szomszéd telken, ahol hasznosítani fogják. Kiadós bográcsgulyással és útielemózsiával hálálták meg igyekezetünket.

Mi ez?


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap