label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Muvelodes

« Vissza a főoldalra


Fények a képzőművészetben és a zenében

Ünnepi tárlat az Apáczai Galériában
Létrehozva: 2015. október 27. 01:54

NÉMETH JÚLIA

Magyari Annamária fotómontázsa
Magyari Annamária fotómontázsa
Fény és talaj címmel Johann Sebastian Bach, Orbán Balázs és Moholy-Nagy László emlékének szentelt kiállítás nyílt a megalakításának 15. évét ünneplő Apáczai Galériában. A Magyar Festészet Napjának és a Fény Nemzetközi Évének keretében, október 21-én megnyílt tárlaton 47 képzőművész, az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesületének (EMME) tagjai mutatják be alkotásaikat. A telt házas megnyitó műsorát Veres Alpár fizika tanár fényről tartott, vetített képes előadása és Kiss Melindának az ötletes animációja színezte. Az alapító, Székely Géza művésztanár felelevenítette a galéria múltját, Nagy Endre képzőművész személyében pedig a Székely Bertalan-díj is gazdára talált. A zenei műsorban közreműködött Márkos Albert (hegedű) és Kolcsár Péter (zongora). A kiállítás november 18-ig tekinthető meg munkanapokon 14–19 óra között, a Király/ I.C. Brătianu utca 26. szám alatt.


A véletlen néha sajátos társításokat szül. Ilyen ez a mai, ünnepi tárlat is, amely a kerek évfordulók kapcsán egy fedél alá hozott egymástól évszázadoknyi távolságokra lévő, különböző művészeti ágakban jeleskedő alkotókat. Merthogy 330 évvel ezelőtt született Johann Sebastian Bach, „ez a barokk muzsikus, – aki Pilinszky Jánost idézve – korunk legmodernebb szerzője lett. Örök és hipermodern egyszerre vagy pontosabban: rá van a legnagyobb szükségünk.” 120 éve látta meg napvilágot Moholy-Nagy László, az örök avantgárd, akinek fotogramjait 1996-ban Kolozsváron is megcsodálhattuk, a Művészeti Múzeumban, és 125 évvel ezelőtt halt meg a még gyermekcipőben járó fotográfia kiváló művelője, Victor Hugo barátja, a Székelyföld zseniális leírója, képi megörökítője, a regényes sorsú legnagyobb székely, Orbán Balázs.

Mi ez?

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap