label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Madridnak és Katalóniának tárgyalnia kellene

Létrehozva: 2015. szeptember 29. 01:58


Tárgyalnia kellene Madridnak és Katalóniának a tartomány jövőjéről, hogy megelőzzék a politikai válságot – hangzott el a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) Választás vagy népszavazás? Katalónia elszakadásának kérdése az előrehozott tartományi választások fényében című hétfői rendezvényén.


Tóth Norbert, az NPKI külső munkatársa arról beszélt, hogy Madrid nagyon komolyan veszi azt, ami az elmúlt években Katalóniában történt. A vasárnapi választás pedig abból a szempontból mindenképpen történelmi jelentőségűnek tekinthető, hogy nagyon magas – 77 százalékos – volt a részvételi arány. Ez azt mutatja, hogy a katalánok minden eddiginél komolyabban vették a helyzetet. A kutató szerint az lenne a legjobb, ha a felek tárgyalóasztalhoz ülnének, hogy valamilyen kompromisszumos megoldás szülessen. Addig kellene tárgyalnia Madridnak és Katalóniának, amíg mindkettejük elfogadható egyezségre jut.Mint mondta, ez azért is előnyös lenne, mert a spanyol belső jog egyértelműen kimondja, hogy nem lehet kiválni az államból, kivéve, ha ebbe Madrid beleegyezik.

Tóth Norbert azzal kapcsolatban, hogy az EU mit tenne, ha Katalónia függetlenedne (és ezzel feltehetően elvesztené Spanyolország részeként jelenleg élvezett EU-tagságát), kijelentette: gazdasági teljesítménye miatt az uniónak szüksége lenne Katalóniára, és bár túlélné az elvesztését, „luxus lenne elengedni”.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap