label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Események, jó filmek a Filmtettfeszten

Létrehozva: 2015. szeptember 26. 02:35

F. ZS.

Az elmúlt évekhez képest több kiemelt eseménnyel készülnek ezúttal a Filmtettfeszt szervezői, többek között Havas Ágnest, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatóját, Hegedűs Bálintot, a filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatóját, valamint Kollarik Tamást, a Médiatanács tagját, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátorát is meghívták a szeptember 30-a és október 4-e között zajló Erdélyi Magyar Filmnapokra. Előbbiek a Filmalap működéséről tartanak előadást, Kollarik Tamás pedig a Mecenatúra utóbbi évét értékeli, kitérve arra is, hogy milyen formában ösztönözte az erdélyi alkotókat a határon túli magyaroknak elkülönített támogatási keret.


Domokos János Túlélés vagy népszolgálat? című dokumentumfilmje után kerekasztal-beszélgetést tartanak a Szekuritátéhoz való lehetséges viszonyulási formákról, ugyanakkor a homokanimáció 65 éves mesterének, Cakó Ferencnek a sokszínű munkásságát is bemutatják. Az alkotónak a Dózsa György vezette parasztháború 500. évfordulójára készített új filmje mellett korábbi munkáit is megtekinthetik az érdeklődők (A székAd astra, Autótortúra, Ab ovo, Hamu, Labirintus, Vízió, A róka és a holló, Hé S. O. S., Arc, Érintés). Az első magyar játékfilmről elnevezett Sárga csikó-díjat – amelyet 2012-ben alapított a Filmtett Egyesület, s azóta Durst Györgynek, Muhi Andrásnak és Buglya Sándornak ítélték oda – ezúttal Balogh Zsolt filmrendező, egyetemi tanár veheti át.

Ilyen és hasonló részletekről is tájékoztatta a sajtósokat tegnap Buzogány Klára, Zágoni Bálint és Jakab-Benke Nándor, akik elárulták, hogy húsznál is több alkotó kíséri el filmjeit a 15. fesztiválra (mások mellett Török Ferenc rendező, Richter Nóra vágó, Árpa József producer is jelen lesz). A központi helyszín természetesen ezúttal is Kolozsvár, itt vetítik a legtöbb filmet, ugyanakkor további tizenegy városban számítanak a közönség figyelmére. Székelyudvarhelyen például idén is lesz autós mozi – ezúttal a Mundruczó Kornél által rendezett Fehér istent tűzik műsorra –, míg Csíkszeredában és Nagyváradon az animációkészítés kulisszatitkaiba nyerhetnek betekintést a gyerekek.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap