label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Muvelodes

« Vissza a főoldalra


Tér-képek, szín-vallások bádogban

Jakobovits Miklós emlékkiállítás a Művészeti Múzeumban
Létrehozva: 2015. április 21. 02:02

NÉMETH JÚLIA

HORVÁTH LÁSZLÓ FELVÉTELEI
HORVÁTH LÁSZLÓ FELVÉTELEI
Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas nagyváradi festőművész 2007-es, nagyszabású kolozsvári egyéni tárlatát a kortárs képzőművészet felhőtlen diadalaként értékelte annak idején a szaksajtó.


A mintegy száz munkát felvonultató kiállítás, s a művész jelenléte és barátságos lényének varázsa akkor rengeteg látogatót vonzott a Művészeti Múzeumba. A Bánffy-palota most újabb Jakobovits-kiállításnak nyújt otthont. A 2015 április 8-i megnyitón, amint arról lapunkban már beszámoltunk, a Művészeti Múzeum termei ismét megteltek látogatókkal, a művészt azonban most már csak munkái képviselik. Az életének szinte utolsó pillanatáig dolgozó, nagybeteg festő kezéből 2012. december 17-én végleg kihullt az ecset. Legújabb munkáit a jereváni kortárs művészeti múzeumban szerette volna kiállítani, de betegsége miatt erre már nem kerülhetett sor. Ezt az általa összeállított anyagot kezeli most és mutatja be vándorkiállítás formájában különböző helyszíneken, többek között az anyaországban is a festő özvegye, Jakobovits Márta Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész. És ezt tekinthetjük meg április 26-ig Kolozsváron is.

A bádogképek – ahogyan a művész nevezte élete utolsó éveiben készült munkáit – mintegy igazolni látszanak az anyagba beleszerelmesedett, s azt már szinte fetisizáló alkotó művészi elképzeléseit, gondolatait. Gondolatokat, melyeket mélyből fakadó érzelmi-emocionális források tápláltak. Talán innen az a párhuzam is, ami a múlt reminiszcenciái, az elmúlás, s annak tárgyi vonzatai, valamint romló egészségi állapota közt vonható.


 

 

Mi ez?


 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap