label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Multidezo

« Vissza a főoldalra


Paloták a Szamos-hídon innen és hídon túl

Létrehozva: 2015. december 04. 00:50

NAGY BÉLA

 A Bak- és a Benigni-palota a bal-, illetve a jobb oldalon
A Bak- és a Benigni-palota a bal-, illetve a jobb oldalon
FOLYTATÁS DECEMBER 2-I LAPSZÁMUNKBÓL


A híressé vált gyógyszerész dinasztia alapítója, Széki Miklós Nagybányán született 1842-ben. Bajor származású ősei a németországi Rosenheim tartományban éltek és az 1300-as évekig vezethetők vissza. Édesapja, Scheichenstuhl Josef az 1848/49-es magyar szabadságharc idején nevét Székire magyarosította. Iskolai tanulmányait szülővárosában a minoriták vezetése alatt álló nagy múltú gimnáziumban végezte, majd Pesten szerzett gyógyszerész diplomát 1866-ban. Kolozsvárra került, ahol a Wolf által vezetett patikában dolgozott gyógyszerész segédként, majd 1869-ben, a kor szokásának megfelelően külföldre távozott tapasztalatszerzésre.

Több svájci és franciaországi városban dolgozott, ahol szakmai tudásának gyarapítása mellett lehetősége nyílt megismerni Nyugat-Európa kultúráját és társadalmi életét is. Három évi távollét után visszatért Kolozsvárra, és újra elfoglalta állását előző munkahelyén. Rövid időn belül, a szakma nem kis meglepetésre, a város vezetősége neki ítélte egy újabb patika megnyitási jogát, amihez tudásán és külföldön szerzett tapasztalatán kívül, a nagyobb esélyekkel induló pályázók egymás elleni korteskedése is nagyban hozzájárult. Így tehát 1874 őszén megnyitotta a Széchenyi téren Hunyadi Mátyás név alatt a város ötödik patikáját. S hogy milyen jól döntött a város, az a későbbiekben teljes mértékben bebizonyosodott. Családot alapított, felesége az ősi háromszéki nemes székely család leszármazottja, léczfalvi Bodor Nina, és ezzel végérvényesen kolozsvári polgárrá vált.

A Babos-palota földszintjén egyebek mellett hangszerbolt, biciklikölcsönző, cukrászda is volt

A patikus Széki Miklós közkedvelt közösségi ember hírében állt

Rátermettségének, szaktudásának és nem utolsósorban külföldön szerzett tapasztalatainak köszönhetően csakhamar Kolozsvár első gyógyszerészei közé küzdötte fel magát. Szaktekintélye és elismertsége mellett a vagyona is szépen gyarapodott, hála nemcsak jól menő gyógyszertárának, hanem az 1884-ben, a szilágykrasznai Leitner Zsigmond gyógyszerésszel közösen alapított konyakgyárnak is.

Széki Miklós, mindenki Miki bácsija vidám, humort szerető, közkedvelt társasági ember, de ugyanakkor kitűnő szakember is volt, akire pályatársai is elismeréssel néztek fel. Gyógyszertárának szakszerű vezetése mellett jelentős részt vállalt az utánpótlás nevelésében is. Patikájában több fiatal gyógyszerész is dolgozott segédként, közülük nem egy később híres gyógyszerész lett. (Ilyen volt például az örmény származású Nits János, aki 1910-ben, a Szamosújváron működő Szentháromság nevű patika tulajdonosa lett). Több éven keresztül tagja volt a gyógyszerészsegédi vizsgáló bizottságnak olyan ismert egyetemi tanárok és gyógyszerész kollégák mellett, mint Kanitz Ágost, Wolf János, Lőte József vagy Issekutz Hugó. Mint gyakorló gyógyszerészt, 1896-ban kormányrendelettel kinevezték az egyetemre, a gyógyszerészek vizsgabizottságába is. Ezen kívül aktív szerepet vállalt a különféle szakmai szervezetekben, egyesületekben is. Alapító tagja, majd pénztárosa a Kolozsvári Orvos- és Természettudományi Társaságnak. Évekig volt elnöke az 1860-ban alapított Kolozsvári Gyógyszerész Társulatnak, illetve alelnöke a több névváltozáson átesett, id. Hintz György szintén ismert kolozsvári gyógyszerész által kidolgozott szabályzat alapján 1872-ben létrejött Országos Gyógyszerész Egyletnek. 1891 és 1908 között igazgatta az Egylet 21-es számú kerületét, amelyhez kezdetben Kolozs, Torda-Aranyos, Alsó-Fehér és Hunyad, majd később Szolnok-Doboka, Beszterce-Naszód, Maros-Torda, Csík-, Udvarhely- és Háromszék megyék tartoztak. A szakmai szervezetekben kifejtett tevékenysége mellett több helyi és országos közművelődési szervezet tagja vagy alapító tagja. Az Erdélyi Múzeum Egyesület munkálatainak aktív résztvevője és támogatója volt, de ott találjuk lelkes gyűjtőként és önzetlen adakozóként az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alakulásánál is.

Évek múltával, de még az első világháború kitörése előtt a bérpalota Irsay Józsefné tulajdonába került

Igazi közösségi ember, aki mindenütt jelen volt, ahol tenni kellett és lehetett a közösség érdekében. Tagja a Városi Törvényhozási Bizottságnak, részt vesz az Önkéntes Tűzoltó Egylet alakulásánál, amelynek vezetőségi tagja, pénztárosa, majd alelnöke. A törvényhozó testület több bizottságának kinevezett tagja. Így például részese a Mátyás király szoborcsoport felállításáért létrehozott, majd 1886. március 16-án 100 tagúvá bővült bizottságnak, s mint ilyen, neve felkerült az alapkőben az utókor számára elhelyezett levélre.

 

Mi ez?

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap