label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


In memoriam Cs. Erdős Tibor

(1914. február 27. – 2015. február 11.)
Létrehozva: 2015. február 13. 00:46

Németh Júlia

(Fotó: Rohonyi D. Iván)
(Fotó: Rohonyi D. Iván)
  Tavaly még kiállítással egybekötött, bensőséges hangulatú találkozón köszöntöttük a konzulátus főtéri rendezvénytermében a 100 éves Cs. Erdős Tibort, a kolozsvári képzőművész társadalom doyenjét, a Barabás Miklós Céh korelnökét és szinte utolsó pillanatig tevékeny alapítótagját.


S ahogyan egész életében tette, még ott, a születésnapi ünneplésén is hasznos tanácsokkal látott el, világított rá a művészi alkotómunka lényegére, igyekezett hosszú életének tapasztalatait megosztani velünk. Tehette. Hiszen egy évszázad állt mögötte, s ha valaki, hát ő ugyancsak benne élt a mindenkori mában, a mindenkori művészeti életben. Úgy is, mint rendkívül sokoldalú alkotó – festő, grafikus, iparművész, díszlettervező –, de úgy is, mint művésztanár. Grafikusok, festők nemzedékeit oktatta az egykori Magyar Művészeti Intézetben, majd a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán, ahonnan politikai okok miatt eltávolították ugyan, a fiatalok iránti segítőkészségében azonban nem korlátozhatták. Élete végéig érdeklődéssel követte sorsuk alakulását.


 

 

Mi ez?


 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap