label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Szombatig érvényben marad az eső és hó miatti meteorológiai figyelmeztetés

Ismét meghosszabbította a rossz időre vonatkozó figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), ezúttal szombaton 15 óráig marad hatályban, eddig az időpontig várhatók esőzések, illetve a hegyekben havazás.

„Az esőzések fokozatosan átterjednek Olténiára, Munténiára, Dobrudzsára, illetve Moldova déli és középső részére, a lezúduló csapadékmennyiség helyenként a 20 litert is meghaladhatja négyzetméterenként. A péntekről szombatra virradó éjszaka második felében és szombaton a reggeli órákban már elsősorban csak Brăila, Tulcea, Galaţi és Vaslui megyében lesznek nagyobb esők, itt akár 40-50 liter is lezúdulhat négyzetméterenként” – áll a meteorológiai szolgálat pénteki közleményében.

Tovább havazik ugyanakkor a Keleti és Déli-Kárpátokban, ahol újabb hóréteg rakódik majd le. (4)


Az iskolák csak részben ismerik fel a szegregációt, az egyik legdurvább diszkriminációt

A szegregáció a diszkrimináció egyik legdurvább formája, amelyet azonban sajnos a romániai iskolarendszer csak részben ismert fel az elmúlt években – mondta el Mircea Dumitru oktatásügyi miniszter a jelenség megfékezését célzó terv kapcsán.

„A szegregáció a hátrányos megkülönböztetés egyik legdurvább formája, amelyet a román iskolarendszer sajnos csak részben ismert fel az elmúlt években. Most többre van szükség, mert az egyenlőtlenségek hatása egyre nagyobb szakadékot teremt” – írja a Facebookon az oktatásügyi miniszter.

Mint elmagyarázza, javaslata „egy oktatásügyi menetlevél bevezetése, amely az iskolai szegregáció megfékezését segítené elő, és ösztönözné az oktatás minőségének javítását Románia minden iskolájában. Ezek az intézkedések nemcsak az emberi jogok biztosítását célozzák, hanem nagy hangsúlyt fektetnek a kulturális különbségek értékére, az iskola és a szülő közötti kapcsolat bátorítására, a befogadó oktatásra és az önbecsülés növelésére”. (4)


Megérkeztek támaszpontjukra az első felújított F-16-os harci repülők

Ma megérkezett a feteşti-i állomáshelyére az első hat felújított F-16-os Fighting Falcon harci repülőgép abból a tizenkettőből, amelyeket Románia 2013-ban vásárolt Portugáliától.

Az időközben új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt F-16-os repülőrajért 628 millió eurót fizetettünk: a vételár a pilóták és műszaki személyzet kiképzését is magába foglalta. A gépek eddig átlagosan 3500 órát repültek, és mindegyikük további 4500 órányi használatra alkalmas, így becslések szerint további két évtizedig szolgálhatják a hazai légvédelmet.

További három F-16-os az év végéig, az utolsó három pedig jövőre érkezik meg Romániába. A bukaresti kormány egy újabb F-16-os repülőraj beszerzésére készül: a védelmi miniszter szerint ez a jövő évben történhet meg.

Az F-16-os fogadásához a fetesti-i repülőtér kifutópályáját meghosszabbították, új fékezőrendszert és új hangárokat építettek: a támaszpont felújítása 30 millió euróba került, az összeg egyharmadát Románia, kétharmadát a NATO fedezte.

A felújított amerikai harci gépek fogadására rendezett mai ünnepségen Dacian Cioloş miniszterelnök történelmi pillanatnak nevezte az első F-16-osok szolgálatba állítását a román légierőnél, amellyel Románia egy "költségvetési lehetőségeit figyelembe vevő pragmatikus megoldással" felsorakozik a tagországok közös védelmét szolgáló NATO-szabványokhoz. (4)


El kell távolítani a zászlót a Kovászna megyei önkormányzat gyűlésterméből

A Kovászna Megyei Törvényszék elsőfokú ítéletében arra kötelezte Kovászna megye önkormányzatát, hogy távolítsa el gyűlésterméből a székely zászlót - közölte az Agerpres hírügynökség.

A törvényszék a Kovászna megyei prefektus keresete alapján vizsgálta meg a Kovászna Megyei Tanács határozatát, amely a Magyar Polgári Párt (MPP) zászlóadományának az elfogadására és kitűzésére vonatkozott. A bíróságok portálján közölt ítélet szerint a törvényszék "megsemmisíti a Kovászna Megyei Tanács határozatát az adomány elfogadásáról, megsemmisíti az adományozó levelet, (...) és arra kötelezi a megyei tanács elnökét, hogy távolítsa el a gyűlésteremből Székelyföld kék-arany zászlóját". Az ítélet nem jogerős.

"A hivatalosan el nem ismert zászlókat, amilyen a székely zászló is, nem lehet közintézményekre, sem ezek irodáiba kitűzni, amit több vonatkozó jogerős ítélet is igazol" - idézte az Agerpres Sebastian Cucu prefektus korábbi nyilatkozatát.

A székely zászlót februárban adományozta a megyei tanácsnak Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke. Kulcsár-Terza többször is felháborítónak nevezte a prefektúra tiltását, és értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a magyar közösséget jelképező székely zászló nem kaphat helyet Románia és az Európai Unió zászlója mellett. (4)


Bíróságon kéri a doktori címének visszavonásáról szóló rendelet hatálytalanítását Victor Ponta

Victor Ponta volt kormányfő ügyvédei benyújtották a bukaresti ítélőtáblának kérésüket, hogy hatálytalanítsák azt az oktatásügyi minisztériumi rendeletet, amellyel doktori címe visszavonásra került – tudta meg a Mediafax Ponta ügyvédjétől.

Ma újabb tárgyalásra kerül sor abban a perben, amelyben Victor Ponta volt miniszterelnök azt kérte: veszítse hatályát a doktori titulusáról szóló oktatásügyi minisztériumi rendelet.

Ponta ügyvédeinek kérése alapján a bíróság új határidőt szabott meg, ameddig a tárca illetékesei áttanulmányozhatják a vonatkozó dokumentumokat. A rendelet felfüggesztéséről szóló vitát október 12-én folytatják.

A volt kormányfő ügyvédje azt mondta, a rendelet hatálytalanítását célzó kérelmet csütörtökön nyújtották be a bukaresti ítélőtáblának. (4)


Adam Zagajewski kapta az idei Janus Pannonius költészeti nagydíjat

Adam Zagajewski lengyel költőnek adták át a Janus Pannonius költészeti nagydíjat pénteken Pécsett.

A Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza által 2012-ben alapított, 50 ezer euróval, oklevéllel és egy Janus Pannonius-szoborral kitüntetett – Krakkóban élő – alkotót „korunk egyik legjelentősebb költői egyéniségének” nevezte a méltatásában Zsille Gábor költő-műfordító, aki a lengyel újhullám alkotóját a kortárs világirodalom legszűkebb élvonala egyik szerzőjének nevezte.     

Az irodalomtörténészek által Nobel-díj várományosként emlegetett Adam Zagajewski a világhírű Jagelló Egyetemen kezdte irodalmi pályáját, majd az 1970-es évek Krakkójának legendás értelmiségi alakjává, „jó értelemben vett figurájává vált” – tette hozzá a fordító, aki megjegyezte, hogy a szerző 1982-ben „szerelmi okból” disszidált Lengyelországból.

(Fotó:MTI/Sóki Tamás)


Magyar vereség a vb-selejtezőn

Labdarúgó világbajnok-selejtezőt rendeztek a budapesti Groupama Arénában, Magyarország Svájc csapatát fogadta.

A vendégek minden esetben vezettek, elsőnek Seferic lőtt gólt az 51. percben, erre Szalai Ádám két percre rá válaszolt. A 67. percben Ricardo Rodríguez is betalált, de Szalai ismét tudott felelni négy perc rá.

A döntő találat azonban a 90. percben született, a csereként beállt Stocker alig első labdaérintésénél gólt lőtt. Svájc 3–2 arányban nyert. (7)


Japán Nagydíj - Rosberg volt a leggyorsabb az első szabadedzésen

Az összetett világbajnoki pontversenyben éllovas Nico Rosberg volt a leggyorsabb a Forma-1-es Japán Nagydíj pénteki első szabadedzésén.

A Mercedes német pilótája mögött csapattársa, a vb-címvédő brit Lewis Hamilton autózta a második legjobb időt, míg a harmadik pozícióban a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája végzett.

Eredmények, 1. szabadedzés (élcsoport, az espnf1.com alapján):
    --------------------------------------------------------------
1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:32.431 perc
2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:32.646
3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:33.525
4. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:33.817
5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:34.112
6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:34.379

A további program:
    szombat:
3. szabadedzés 6.00
időmérő edzés 9.00
    vasárnap:
futam 8.00             (4)


Rekordösszegért kelt el egy hazai festőművész alkotása

Rekordösszegért, 7,1 millió fontért kelt el a londoni Christie's aukciós ház árverésén Adrian Ghenie román festőművész Nickelodeon című festménye - közölte ma a Mediafax hírügynökség.

Az összeg abszolút hazai rekordnak számít. Adrian Ghenie előtt csak Constantin Brâncuşi szobrászművész műveit adták el millió eurós nagyságrendű összegekért. A 2008-ban készült kompozíció két nagyméretű (2,38 x 4,14 méteres) festményből áll, és az árverés előtt az aukciós ház 1 - 1,5 millió fontra becsülte az értékét. A londoni árverésen Ghenie A sebész és a lelke című festménye 341 ezer fontért talált gazdára.

Amint a Mediafax emlékeztetett, Adrian Ghenie ezzel az idén februárban felállított személyes csúcsát döntötte meg. A napraforgók 1937-ben című festményét 3,11 millió fontért adta el a Sotheby's aukciós ház.

Az 1977-ben Nagybányán született Adrian Ghenie a kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetemen szerzett diplomát 2001-ben Ioan Sbârciu tanítványaként. Első egyéni tárlatát a több társával közösen alapított kolozsvári Plan B galériában tartotta 2006-ban. A Plan B galéria rendezte be a 2007-ben a Velencei Biennále román pavilonját, 2008-ban pedig Berlinben nyitott kiállítóteret. Adrian Ghenie 2008-tól 2013-ig Kolozsvár és Berlin között osztotta meg idejét, jelenleg a német fővárosban él és alkot. (4)


2889 lejt tettek ki a második negyedévben a háztartások bevételei

2889 lejt tettek ki a második negyedévben a háztartások bevételei, ami egy főre 1089 lejt jelent. A kiadások a jövedelem 84,7 százalékára rúgtak – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból.

A kiadások tehát havi 2446 lejt tettek ki, ami egy főre 922 lejt jelent.

A háztartások jövedeleméből 2571 lej volt pénzbeni bevétel (969 lej/fő), a természetbeni jövedelem pedig havi 318 lejt jelentett (120 lej/fő). (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 725
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap