label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Újraválasztották tisztségébe Csűry István királyhágómelléki református püspököt

Újraválasztották pénteken tisztségébe Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspökét.

A Nagyváradon tartott mai egyházkerületi küldöttgyűlés 97 résztvevője közül 84-en szavaztak a püspökre - tájékoztatta az MTI-t Wagner Erik püspöki titkár. A püspöki tisztséget 2010 óta betöltő Csűry István mandátuma hat évre szól.

A tisztségre Csűry István volt az egyedüli jelölt, ellenjelöltjei korábban sorra visszaléptek. Az egyházkerületi közgyűlés visszaválasztotta a lelkészi főjegyzői (püspökhelyettesi) tisztségbe Forró Lászlót, a főgondnoki tisztséget pedig Bara Lajos István tanár, a zilahi Református Wesselényi Kollégium igazgatója nyerte el. A főgondnoki tisztséget korábban betöltő Varga Attila jogászt alkotmánybíróvá választották, ezért nem folytathatta a munkát. A küldöttgyűlés Dénes István Lukácsot, a Bihari Református Egyházmegye esperesét választotta az egyházkerület generális direktorává.

Az újraválasztott Csűry István megköszönte a küldöttek bizalmát, és közölte, hogy csak az öt év múlva esedékes nyugdíjazásáig kívánja betölteni a tisztséget, ekkor visszavonul az egyházkerület éléről.

A küldöttgyűlésen nem esett szó azokról a vádakról, amelyekkel Tőkés László korábbi püspök, európai parlamenti képviselő az elmúlt hónapokban illette utódját. Tőkés László szeptember végén az egyházkerület lelkészeinek is eljuttatta azt a brosúrát, amelyik olyan - a Securitate román politikai rendőrségnek adott - jelentéseket tartalmaz, amelyeket ő Csűrynek tulajdonít. (4)


Erdélyi forradalmárokat tüntet ki az RMDSZ

Az RMDSZ nyolcvan 1956-os erdélyi forradalmárt tüntet ki az elkövetkező napokban - közölte mai hírlevelében az érdekvédelmi szövetség.

A forradalom erdélyi résztvevői Szabadság-szobor emlékérmet, és emléklapot vehetnek át az RMDSZ vezetőitől, amelyek a szövetség háláját fejezik ki azért, hogy az erdélyi magyarok biztonsággal tervezhetik jövőjüket szülőföldjükön. 

Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: olyanok is megkapják a Szabadság-szobor emlékérmet, akik az erdélyi megmozdulások részesei voltak, de külföldön élnek.

"Tiszteletünket, hálánkat szeretnénk kifejezni azon személyek iránt, akik e sorsfordító időben álltak ki a magyarországi események mellett, saját magyarságuk és szabadságuk mellett" - mondta az ügyvezető alelnök. Hozzátette: "a most elkészült filmek, a kitüntetések vagy akár az évente tartott megemlékezések nem kárpótolják a szabadságharcosok '56 utáni szenvedéseit, de kötelességünk megemlékezni tetteikre, megbecsülni őket, hiszen az ő hozzájárulásuknak is köszönhető, hogy ma biztonságban élhetünk itthon, Erdélyben."

Az RMDSZ megbízásából több - a résztvevők visszaemlékezéseit rögzítő - film is készült olyan településeken, ahol a magyarországi szabadságharccal kapcsolatos szimpátiatüntetésekre, megmozdulásokra került sor.

Az első megemlékezést október 23-án tartják Sepsiszentgyörgyön, a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékházában. Az ünnepségen 22 embert tüntetnek ki, emellett bemutatják a sorozat első filmjét is. A visszaemlékezés-sorozat további filmjei Csíkszeredában, Temesváron, Kolozsváron, Nagyváradon és Brassóban készültek. Ezeket a helyi ünnepségeken fogják levetíteni. (4)


Gorghiu: lemondok, ha a PNL nem lesz része az új kormányfőt adó többségnek

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke ma Temesváron bejelentette, lemond a párt éléről, amennyiben „nem a PNL lesz az a párt, amely köré az új parlamenti többség megalakul, és amely Románia következő miniszterelnökét adja majd”.

Alina Gorghiu pénteken, egy temesvári sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a pártnak óriása a felelőssége az idei parlamenti választások kapcsán.

„Sokkal jobb mozgósításra számítok a parlamenti választásokon. A Nemzeti Liberális Párt felelőssége óriási, gyakorlatilag mi döntjük el az ország irányát. A következő tíz évben én nem látom másképp a dolgokat” – jelentette ki Alina Gorghiu.

A pártelnököt a Temes megyei PNL meghívta, szerepeljen szenátusi jelöltlistáján. A végleges névsorokat a péntek délutáni megyei ülésen döntik majd el. (4)


Feljelentették a börtönszakszervezetek az igazságügyi minisztert

A Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Parancsnokságának Omnia szakszervezete feljelentést nyújtott be pénteken a legfőbb ügyészségen Raluca Prună igazságügyi miniszter ellen hamis nyilatkozattétel miatt, miután a tárcavezető bevallotta, hazudott az EJEB-nek a börtönök büdzséjéről.

„Ma, 2016. október 21-én továbbítottuk a legfőbb ügyészségnek Raluca Alexandra Prună igazságügyi miniszter elleni feljelentésünket, folytatólagosan elkövetett hamis nyilatkozattétel miatt egy olyan nemzetközi szervezet kapcsán, amelynek Románia is tagja.

Úgy véljük, Raluca Alexandra Prună igazságügyi miniszter tette, azon túlmenően, hogy elítélendő és immorális, büntetőjogi jellemzőket is hordoz, mivel ezek a nyilatkozatok szándékos félretájékoztatást jelentenek Romániának az Emberi Jogok Európai Bíróságával (EJEB) szemben tett vállalásai kapcsán, ezért jogi következményeket vonhatnak maguk után, mert a hazug kijelentések célja egy esetleges büntetés elkerülése volt” – áll az Omnia szakszervezet a sajtóhoz eljuttatott közleményben. (4)


Johannis: megegyezés született Kanadával a vízumkényszer eltörléséről

Klaus Johannis államfő ma Brüsszelben bejelentette: Románia ésszerű megegyezésre jutott Kanadával a vízumkényszer eltörléséről, amely 2017 folyamán lépésekben történik majd meg, így az országnak már nincs kifogása az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás ellen.

„Hírrel szolgálhatok ma reggel: megegyezés született a kanadai féllel, mindkét fél számára ésszerű megegyezés, így pedig már nagyon is megfelelő a helyzet arra is, hogy a mai tárgyaláson visszavonjuk fenntartásainkat az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodással (CETA) szemben. Romániának semmilyen további kifogása nincs a Kanadával kötendő megállapodás kapcsán” – jelentette ki az államfő.

A megegyezés szerint tehát 2017. május elsejétől nem kell vízum azoknak, akik már utaztak Kanadába, 2017. december elsejétől pedig teljesen eltűnik a román állampolgárok vízumkényszere. Kanada felülvizsgálhatja döntését, amennyiben nagyon sok lesz az illegális bevándorló, de csak a vízumkényszer eltörlését követő három éven belül. (4)


Báb és vizualitás – konferencia a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Báb és vizualitás címmel rendez konferenciát a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) ma, október 21-én.

Az OSZMI évenként megvalósuló bábművészeti konferenciájának témája az idén a bábművészet képzőművészeti, vizuális értelmezési lehetősége.    

Hutvágner Éva muzeológus, a konferencia szervezője az MTI-nek elmondta: az idén második alkalommal rendezik meg az eseményt. A konferencia nyitott, minden érdeklődőt szívesen látnak. Az előadások 15 percesek, színes prezentációkra számíthatnak az érdeklődők. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


„Az objektivitás érdekében” Gyulafehérváron tárgyalják majd a szebeni medve ügyét

A gyulafehérvári ítélőtábla ügyészsége vette át a Nagyszeben központjában agyonlőtt medvéről szóló ügyiratot, a nagyszebeni ügyészség főügyésze szerint a döntést „az objektivitás érdekében” hozták.

A Szeben megyei törvényszék ügyészségének pénteki közleménye szerint a bűnvádi dossziét a gyulafehérvári ítélőtábla ügyészségének küldték át.

„A 2016/P/728-as számú, egy medve 2016. október 12-ei, Nagyszeben régi belvárosában történt, lelövés általi megöléséről szóló bűnvádi dossziét 2016. október 20-án átvétel céljából átküldtük a gyulafehérvári ítélőtábla ügyészségének. Az ügyben jogtalan fegyverhasználat, állat szándékos megölése, állat szándékos megölésében való bűnrészesség, orvvadászat, orvvadászatban való bűnrészesség és hivatali visszaélés miatt indul nyomozás” – áll a közleményben.

Arra a kérdésre, miért döntöttek az ügyirat továbbküldése mellett, a Szeben megyei törvényszék ügyészségének első főügyésze azt válaszolta, az elsődleges ok az „objektivitás” volt. (4)


Sztrájk bénítja meg ma Olaszországot

Az olasz tömegközlekedésben és egészségügyben dolgozók, a pedagógusok és a köztisztviselők is csatlakoztak a pénteki általános sztrájkhoz, amelyet az olasz szakszervezetek a Matteo Renzi vezette kormány és az EU gazdaságpolitikája ellen hirdettek meg.

A közlekedési dolgozók nyolcórás munkabeszüntetése miatt Rómában a tömegközlekedési eszközök csak hajnaltól reggel fél kilencig, majd délután öttől este nyolc óráig járnak. Autóbusz, villamos és metró a többi olasz városban is kizárólag a reggeli és délutáni csúcsforgalomban közlekedik.

Az olasz légiforgalmi dolgozók sztrájkja huszonnégy órán át tart, pénteken nulla órától éjfélig, amiképpen az olasz kikötőforgalmi dolgozók sztrájkja is.

Az olasz vasutasok reggel kilenctől délután ötig sztrájkolnak: kizárólag a nemzetközi és a nagysebességű járatok, valamint a római és a milánói repülőtéri gyorsvonatok közlekedése biztosított.

Az olasz pedagógusok, a kórházi dolgozók, a közhivatalnokok, a rendőrök és a tűzoltók nyolcórás sztrájkot tartanak. Az egészségügyben az életmentő beavatkozások biztosítottak. Sztrájkol a nyolcvanezer olasz pék is.

A munkabeszüntetést több olasz szakszervezet hirdette meg a Matteo Renzi vezette kormány és az "EU diktálta" gazdaságpolitikával szemben. Az érdekképviseletek a közszférában dolgozók szerződéseinek minél előbbi megújítását sürgetik, a megszorítások leállítását, valamint nemet mondanak a balközép római kormány alkotmányos reformjára is. A szakszervezetek arra szólították fel tagjaikat, hogy szavazzanak nemmel a december 4-i népszavazáson, amely a római parlament átalakítását szolgálja. Pénteken számos olasz városban szakszervezeti tüntetést és felvonulást tartanak, szombaton Rómában "No Renzi Day" címmel a szakszervezeti tiltakozás végigvonul a belvároson. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1154
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap