label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Vizsgálatot indított a rendőrség a Beatrice kolozsvári koncertjén elhangzottak miatt

A Kolozs megyei rendőrség hivatalból vizsgálatot indított Nagy Feró és a Beatrice kolozsvári koncertje miatt, miután a román média úgy értelmezte, hogy az együttes XX. század című dala kedvező fényben tüntetné fel Joszif Visszarionovics Sztálint, Adolf Hitlert és az Iszlám Állam terrorszervezetet.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Cioloş: kiirtottuk a gazt, amit azok hagytak, akik most a pálya széléről kiabálnak

Támadást indított a Ponta-kormány ellen a HotNewsnak adott interjújában Dacian Cioloş, az EU-s támogatások lehívásának kapcsán: elmondása szerint 2015 novemberében a legnagyobb beruházások álltak, neki pedig ki kellett irtania „a gazt, amit azok hagytak, akik most a pálya széléről kiabálnak”.

„A 2014-2016-os periódus valós lehívása 2016 májusában kezdődött, csaknem két és fél évvel a költségvetési periódus megkezdése után, miután kiirtottuk a gazt, amit azok hagytak, akik most a pálya széléről kiabálnak. Időközben 13 millió euróra adtunk ki útmutatókat és pályázatokat egyebek közt autópályákra, fűtésre vagy az iskolaelhagyás csökkentésére. Ezzel párhuzamosan dolgozunk az akkreditációs csomagon is. Valószínűleg amint a menedzsmenthatóságot akkreditálják, 2017-ben, Románia csaknem 4 millió eurós pénzvisszatérítésre lesz jogosult. (…) Amikor átvettem a kormányzást, nagyon hamar észrevettem, hogy a 2014-2020-as programok előkészítésére szinte semmit nem tettek… Ezért is elrugaszkodott jelenleg lehívásról vitatkozni, főleg, ha a bírálatok az előző kormány képviselőitől érkeznek” – mondta el a miniszterelnök a HotNewsnak.

„Amennyire én tudom, a 2014-2020-as periódusban a lehívási arány valamivel az 1,5 százalékos európai átlag alatt van. Igen 1,5 százalékos az európai átlag, mi pedig 1 százalékon vagyunk, de van sok tagállam, ami még ezt sem éri el” – mutatott rá a miniszterelnök.

Hozzátette: amikor átvette mandátumát, a legnagyobb beruházási projektek álltak. (4)


Megerősítettük délnyugati határaink védelmét

Románia a csendőrséget, a rendőrséget, valamint a belügyminisztérium légierejét is bevonta az ország délnyugati határainak védelmébe - közölte ma a határrendészet.

A testület honlapján megjelent közlemény szerint az elmúlt éjszakától a határrendészet mellett a csendőrség Temes megyei egységei és a Temes, Krassó-Szörény és Mehedinţi megyei rendőrkapitányságok, valamint a belügyminisztérium légiereje is bekapcsolódott a határvédelembe. A Petre Tobă belügyminiszter által jóváhagyott tervnek az a célja, hogy biztosítsa a rendet a román-szerb államhatáron.

A vegyes határrendész-csendőr-rendőr egységek a zöldhatáron teljesítenek szolgálatot. Munkájukat éjjel-nappal egy felderítő helikopter támogatja. A határrendészet közölte: a vegyes egységek munkáját hőkamerákkal felszerelt gépjárművek és kiképzett kutyák is segítik. A szolgálatot teljesítő egységeket az operatív helyzetnek megfelelően újabb egységekkel tudják kiegészíteni.

A határrendészet közölte: az intézkedések célja a közrend biztosítása és a határ menti bűnözés megfékezése. A közlemény szerint hasonló, összehangolt akciókra volt már példa Románia más határszakaszain is.

Marius Take, a belügyminisztérium szóvivője az intézkedéssel kapcsolatban az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a határ megerősítésével meg akarják akadályozni az illegális migránsok belépését Romániába. Mint közölte, a hét folyamán egy hat- és egy tizenkét fős migránscsoport megpróbálta illegálisan átlépni a szerb-román határt, hogy azután Magyarországra jusson. A belügyminisztérium a kockázatelemzés után azt a döntést hozta, hogy már a kezdet kezdetén keményen lép fel, nem várja meg, amíg új állandó migránsútvonalak alakulnak ki. (4)


Miklósa Erika: Kolozsváron mindig szeretettel fogadnak

– Nagyon sokat jelent nekem, hogy azon a napon lépek fel, amikor a város lakossága azt ünnepli, hogy hétszáz évvel ezelőtt Kolozsvár szabad királyi városi rangot kapott – nyilatkozta lapunknak a világhírű magyar operaénekes, Miklósa Erika. Hozzáfűzte: nagyon szereti a várost, itt mindig szeretettel, nyílt szívvel fogadják.

A szopránnal ma este 9 órától találkozhatnak mindazok, akik ellátogatnak a Hunyadi László opera főtéri előadására. A Kolozsvári Magyar Opera produkciójában Gara Mária szerepében látható-hallható Miklósa Erika, fellépnek továbbá az intézmény művészei: Barta Lóránt, Szilágyi János, Vigh Ibolya, Pataki Adorján, Szabó Levente, Sándor Árpád és Ádám János. (8)

(Kép és szöveg: Nagy-Hintós Diana)


IGSU: több mint 5200 bajba jutott embert mentettek meg a katonai tűzoltók 7 hónap alatt

Több mint 5200 bajba jutott embert mentettek meg a katonai tűzoltók az idei év első hét hónapja alatt – közölte ma az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU).

Az elvégzett bevetések közül 212 121-et hajtottak végre a rohammentők (SMURD), ezeknek során 197 657 felnőtt és 21 378 gyerek részesült elsősegélyben és sürgősségi orvosi ellátásban, ami 6,8 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

A tűzoltóknak köszönhetően ugyanakkor 1,71 milliárd lej értékű javakat sikerült megvédeni attól, hogy odavesszenek a tüzekben.

Az év első hét hónapjában az IGSU tűzoltói 14 016 tüzet oltottak el, ami 9,03 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. (4)


FOTÓRIPORT – Debreceni ízek a magyar napokon

Akik arra jártak – véletlenül vagy tudatosan – bizonyára nem bánták meg, hogy néhány perc erejéig „leparkoltak” a Fogoly/Potaissa utcában, a Magyar Turisztikai Ügynökség sátránál, ahol a debreceni Barabás Zoltán, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke és Birki Imre, szakácsmester debreceni töltött káposztát főzött – természetesen az idei kerek évfordulóra való tekintettel nem többet és nem kevesebbet, mint 700 adagot –, amit aztán debreceni páros kolbásszal „megspékelve” kóstolhattunk.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


Afgán tizenéves próbált átjutni román-magyar határon Borsnál

Lefüleltek a határrendészek egy afgán tizenévest, aki a borsi határátkelő közelében próbált meg átszökni Magyarországra. Illegális határátlépési kísérlet miatt indult ellene bűnvádi eljárás.

A nagyváradi határrendészet közleménye szerint a borsi határőrök egy járőrcsapata ma észrevette, hogy egy fiatalember halad gyalogosan, a mezőn keresztül Magyarország felé. A fiatalt a határtól mintegy 50 méterre fogták el, majd megállapították, hogy egy mindössze 17 esztendős afgán állampolgárról van szó. A fiú azt nyilatkozta, Németországba szeretett volna eljutni, hogy ott munkahelyet találjon magának.

A fiatalember ellen illegális határátlépési kísérlet miatt indult bűnvádi eljárás. (4)


Isten éltessen, Kolozsvár! – SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTŐ 16 OLDALON

Hét évszázad nagy idő. Hét év is nagy idő a hétévesnek. Vallomások Kolozsvárról a város születésnapján, történelmi érdekességek, főúri receptek – mindez a 16 oldalas ünnepi különszámunkban.

Olvassa el a teljes mellékletet itt.


A vártnál nyolcszor nagyobb veszteséggel zárta az első félévet a Tarom

28,6 millió lejes veszteséggel zárta az első félévet a Tarom állami légitársaság, miközben a költségvetésében csak 3,4 milliós veszteséget vetített előre. Az összeg egy részét műszaki problémák generálták, amelyek miatt járatokat kellett törölni vagy késleltetni.

„Az első negyedév végén regisztrált 49,9 millió lejes veszteséget a második negyedév során felére csökkentettük, így az első félév végére a társaság összes vesztesége 28,6 millió lej lett. El kell mondani, hogy a légi közlekedés terén az év első negyede mindig a leggyengébb, ebben az időszakban könyvelnek el a légitársaságok a legkevesebb bevételt” – derül ki a Tarom mai sajtóközleményéből.

Az egyes járatok késését vagy törlését okozó műszaki problémák miatt nem várt bírságokat kellett kifizetnie az állami vállalatnak, illetve ezek a gondok bevételkiesést is okoztak, ami jelentős kihatással volt a végleges számadatokra.

„Jelenleg a Tarom új vezetősége és igazgatótanácsa már elindította a szükséges eljárásokat a flotta korszerűsítésére, a műveletek hatékonyabbá tételére, a szolgáltatások javítására, új útvonalak megnyitására és egy új marketingstratégia felvázolására, amely több utast vonz majd.” (4)


Japán sztrájkba lépnek a közúti fuvarozók: napi egy órán át 30 km/órával közlekednek

Japán sztrájkba lépnek a hazai közúti fuvarozók, napi egy órán át 30km/órával közlekednek, bárhol is legyenek az országban, amíg a kötelező járműbiztosítás (RCA) tarifáját nem csökkentik legfeljebb évi 4907 lejre – közölte ma a Romániai Közúti Fuvarozók Országos Szövetsége (UNTRR).

A fuvarozók szerint az általuk kért maximális összeg megfelel a 2014-2015-ös időszakra vonatkozó idei jelentés adatainak.

Az UNTRR ugyanakkor felkéri a tiltakozásban részt vevő sofőröket, tűzzenek ki egy A4-es formátumú lapot a szélvédőre, az alábbi felirattal: „RCA-tiltakozás - napi egy órán át 30 km/órával haladok – élni akarok”.

A japán sztrájk mellett az UNTR, a többi fuvarozói egyesülettel együtt, szeptember 15-én országos tiltakozásba kezd. A szövetség sajtóközleményében arra hívja fel a kormány, a parlament és az államfő figyelmét, hogy egy B0 osztályú kamion éves kötelező gépjármű-biztosításának ára megkétszereződött, és már eléri a 22 ezer lejt.

„A biztosítási piac gyakorlatilag vadnyugattá vált, ahol minden biztosító anélkül állapítja meg a tarifáit, hogy számításba venné a kockázatokat és a fenntarthatóságot, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) pedig csak arra képes, hogy csődbe küldje a biztosítókat” – áll a közleményben.

A közúti fuvatozói egyesületek azt kérik a kormánytól, sürgősen lépjen közbe az 1996/21-es versenytörvény alapján, amely lehetővé teszi, hogy határozattal 9 hónapra befagyasszák a kötvénytarifákat, ez alatt az idő alatt pedig a kormány sürgős intézkedéseket hozhat a piac újrastabilizálására. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 507
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap