label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Rogozin: Moldova elveszítheti Transznisztriát a Romániával ápolt szoros kapcsolatok miatt

A Moldovai Köztársaság területi integritásának elveszítését kockáztatja, amiért Romániához közeledik – jelentette ki Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, a Kommersant napilap által közölt interjúban, amelyet moldovai látogatását követően adott a lapnak.

„A Romániával való egyesülés legelszántabb támogatói számára is nyilvánvaló az a tény, hogy ha Moldova lépést tesz Románia felé, a transznisztriai régió ebben az éles kanyarban leszakad” – mondta Rogozin.

A moszkvai kormányfőhelyettes hozzátette: amennyiben a moldovai állampolgárok szeretnének Romániához csatlakozni, „akkor inkább hagyniuk kellene a transznisztriai régiót barátilag távozni, amennyiben azonban nem akarnak Romániához csatlakozni, hanem szuverén, intelligens állam akarnak maradni, amely megvédi az összes állampolgárát, akkor ez évekig fog tartani, de azok az évek nem vesznek kárba, mert az ország területi integritásának megerősítésére lesznek felhasználva”. (4)


Gyanúsítottként hallgatták ki Ion Iliescut a bányászjárás ügyében

A hét elején idézték be Ion Iliescut a legfőbb ügyészségre, hogy gyanúsítottként hallgassák ki az 1990. júniusi bányászjárás ügyében, amelyben emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják – tudta meg igazságügyi forrásokból a Mediafax.

Ion Iliescu volt államfő a hét elején ügyvédjével jelent meg a legfőbb ügyészségen, ahol először tett vallomást gyanúsítottként a bányászjárás ügyében - – tudta meg igazságügyi forrásokból a Mediafax.

A források szerint ez volt Ion Iliescu első kihallgatása ebben az ügyben azt követően, hogy 2015 októberében megindult ellene a bűnvádi eljárás emberiesség elleni bűncselekmények, illetve az 1990. június 13-ai bukaresti, Egyetem téri demonstráció erőszakos megtorlása miatt.

Ion Iliescu után a legfőbb ügyészség Virgil Măgureanut, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetőjét is kihallgatta, aki ellen szintén emberiesség elleni bűncselekmények miatt folyik eljárás. (4)


Gorghiu Tăriceanuról: hazugságokat terjeszteni annyi, mint semmibe venni az intézményeket

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke ma, Călin Popescu Tăriceanunak a Cotroceni palotabeli konzultációkról tett kijelentéseiről azt mondta, hazugságokat terjeszteni egy olyan tárgyalásról, amin részt sem vettünk, annyi, mint semmibe venni a saját tisztségünket.

„Tăriceanu urat Románia elnöke meghívta egy országprojektről szóló konzultációra, ő viszont nem fogadta el a meghívást. Az ország második legnagyobb köztisztségét betölteni, és hazugságokat terjeszteni egy olyan tárgyalásról, amin részt sem vettünk, annyit jelent, hogy nulla tisztelettel viseltetünk az állam intézményei és a saját tisztségünk iránt. Azt is jelentheti, hogy a szövetségeseink és a kollégáink félretájékoztatnak, vagy nem bízunk abban, amit mondanak, ami akár fatális is lehet egy politikai partnerségben. Liviu Dragnea és Daniel Constantin uraknak mi a mondandójuk?” – tette fel a kérdést a PNL társelnöke, Alina Gorghiu a Facebookon. (4)


Legtöbb három nap alatt, bélyegilleték nélkül kiadják az erkölcsi bizonyítványokat

Román Rendőrség: legtöbb három nap alatt, bélyegilleték nélkül kiadják az erkölcsi bizonyítványokat

Július 11-étől a mostanáig 2 lejes bélyegilleték fizetése nélkül lehet igényelni az erkölcsi bizonyítványt (cazier judiciar). A dokumentumot már helyben is kiállíthatják, ám az igényléstől számított legtöbb három napon belül mindenkinek meg kell azt kapnia – tájékoztatott a Román Rendőrség.

„Ahhoz, hogy egy magánszemély Romániában erkölcsi bizonyítványt kaphasson, ki kell töltenie egy típusnyomtatványt. Ezt bármely rendőrségen megteheti, ahol van iroda, ami az erkölcsi bizonyítványok kibocsátásával foglalkozik. Érvényes személyi igazolvánnyal kell rendelkeznie, illetve a nyomtatványhoz mellékelnie kell egy nyugtát, ami igazolja, hogy kifizette a szolgáltatás ellenértékét, ez 10 lej” – derül ki a Román Rendőrségnek a sajtóhoz eljuttatott közleményéből.

Jogi személyek esetében a törvényes képviselőnek kell benyújtania a típusnyomtatványt, továbbá bizonyítania kell a jogi személyi minőséget, bizonyítania kell, hogy ő az illető vállalkozás törvényes képviselője. Kell továbbá az illető személyi igazolványa, illetve mellékelnie kell egy nyugtát, ami igazolja, hogy kifizette a szolgáltatás ellenértékét, ez szintén 10 lej.

A külföldön élő román állampolgárok a külképviseleteken – nagykövetségeken vagy konzuli irodákban – kérvényezhetik az erkölcsi bizonyítványt. E két intézmény illetékesei állíthatják ki az erkölcsi bizonyítvány értékű igazolásokat, miután ellenőrzik az illető személy előéletét az adatbázisban.

A Román Rendőrség tájékoztatása szerint az erkölcsi bizonyítványt az esetek többségében már a helyszínen kiállítják, ám az igényléstől számított legtöbb három napon belül mindenkinek meg kell azt kapnia, amennyiben a kérvényt Romániában nyújtotta be.

A külképviseleteken kérvényezett erkölcsi bizonyítvány esetében az igényléstől számított legtöbb 30 napon belül bocsátják ki a dokumentumot, az igazolást eközben már 10 napon belül kiadják. (4)


Átadták Az év múzeuma-díjat Nagy-Britanniában

A londoni Viktória és Albert Múzeum lett az év múzeuma Nagy-Britanniában. A világ legbőkezűbben jutalmazott múzeumi díjának elnyerése után az intézmény megígérte, hogy támogatja az ország kisebb múzeumait.

A győztest a londoni Természettudományi Múzeumban tartott ünnepség keretében jelentette be Katalin hercegnő – írja a BBC online.

A zsűri döntése szerint a Viktória és Albert „kétségtelenül a világ egyik legjobb múzeumává vált”, így neki ítélték a százezer fonttal járó díjat. Az Art Fund művészeti alapítvány elismerése a világ legnagyobb pénzjutalommal járó múzeumi és Nagy-Britannia legjelentősebb  művészeti díja.

A díjra a Viktória és Albert Múzeumon kívül egy bristoli, egy londoni, egy West Lothian-i és egy yorkshire-i múzeum is esélyes volt.

A Viktória és Albert Múzeum 2015-ben rekordot döntött: 3,9 millióan személyesen látogattak el az intézménybe, 14,5 millióan pedig online. (2)

(Fotó: A múzeum Európa 1600–1815 c. galériája)


Karlovy Varyban bemutatták a magyar versenyfilmet

Összesen tizenhárom operatőr forgatta az Ernelláék Farkaséknál című magyar film egyes jeleneteit – közölte Hajdu Szabolcs, a film rendezője csütörtökön Karlovy Varyban az alkotás bemutatása előtti sajtótájékoztatón.  

Az Ernelláék Farkaséknál volt sorrendben az utolsó alkotás, amelyet csütörtökön este vetítettek az 51. nemzetközi filmfesztivál versenyprogramja keretében Karlovy Varyban. A szekcióban 12 film versenyez a filmszemle fődíjáért, a Kristály Glóbuszért. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


EURO-2016: Portugália–Franciaország döntő alakult ki

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon a házigazdák Németországot fogadták Marseille-ben, s 2–0-ra verték a világbajnokot.

Antoine Griezmann a az első félidő hosszabbításában 11-esből majd a 72-ben akcióból is betalált (utóbbihoz a németek védkezési bakija is szükséges volt), ezzel valószínűleg a gólkirályi címet is megszerzi, mivel már hat találatnál tart a kontinensviadalon. (7)


Thomas de Maiziere: jól halad a menekültválság megoldása

A menekültválság még nem ért véget, de "Európában jól, Németországban pedig nagyon jól és rendezetten" halad a válság megoldása - mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter ma Berlinben az első fél év menekültügyi folyamatairól szóló kormányzati jelentés bemutatóján.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Melyik a negyedik leggyorsabban növekvő forgalmú európai reptér?

A bukaresti Henri Coandă Nemzetközi Repülőtér negyedik helyezést ért el Európában azok között a repterek között, amelyek májusban a legnagyobb forgalomnövekedést könyvelhették el, az évi 5-10 millió utasforgalmat bonyolító légikikötők kategóriájában.

A bukaresti reptér májusban 935 940 utast szolgált ki, ami 19 százalékos növekedést jelent, és 9 204 leszállást és felszállást bonyolított, ami 11,5 százalékos emelkedés. Az Henri Coandă utasforgalmának növekedése jócskán meghaladja a 3,6 százalékos európai átlagot.

A kategória első három helyét a berlini Schönefeld reptér, a ciprusi Larnaca és a spanyolországi Ibiza légikikötője foglalja el, az ötödik helyezést pedig a portói reptér foglalja el – derül ki az Airports Council International toplistájából. (4)


Sanitas: a román egészségügy veszteségei 680 és 900 millió euró között alakulnak

Marius Sepi, a Sanitas szakszervezeti szövetség első alelnöke a Fehér megyei kórházmenedzserekkel folytatott tárgyalás keretében bejelentette, hogy a román egészségügy veszteségei minden évben 680 és 900 millió euró között alakulnak.

„Az anyagi erőforrásokat illetően én mindig azt mondom, hogy az egészségügyben nagyon sok pénz van. De ameddig, ez már több a soknál, önöket nem hagyják, és tudom, miről beszélek, hogy menedzserek legyenek, mert a román egészségügyi rendszert rosszul tervezték meg, soha nem mondhatjuk azt igazából, hogy menedzserek vagyunk, és tudjuk vezetni a romániai kórházakat. Ezek európai bizottsági szintű hivatalos adatok. A román egészségügy veszteségei minden évben 680 és 900 millió euró között alakulnak. Képzeljék el, mit tudnánk, tudnának önök, mint menedzserek tenni ezekkel a forrásokkal” – hangsúlyozta a szakszervezeti bizalmi.

Sepi azt mondja, eleget lett abból, hogy „a teljes orvosi testületet blamálják”. Megjegyezte, vannak emberek, „akik nem becsületesek”, azonban Romániának bel-és külföldön egyaránt elismert egészségügyi káderei vannak.

A páciensek kapcsán a Sanitas első alelnöke úgy vélekedett, hogy nem megoldás, ha prekoncepciókkal érkeznek a kórházba. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 542
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap