label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
EUvilag

« Vissza a főoldalra


Thomas de Maiziere: jól halad a menekültválság megoldása

Létrehozva: 2016. július 08. 16:02


A menekültválság még nem ért véget, de "Európában jól, Németországban pedig nagyon jól és rendezetten" halad a válság megoldása - mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter ma Berlinben az első fél év menekültügyi folyamatairól szóló kormányzati jelentés bemutatóján.


A miniszter elmondta, hogy júniusban 16 335, az év eleje óta pedig 222 264 menedékkérőt vettek nyilvántartásba, ami nagymértékű csökkenés tavalyhoz képest, amikor egész évben 1,1 millió menedékkérő érkezett, és csökkenés a válság elmélyülése előtti időszakhoz, a tavalyi első fél évhez képest is, amikor mintegy 227 ezer menedékkérő érkezését jegyezték fel.

A menekültválság így jelentősen enyhült, ami a balkáni migrációs útvonal lezárásának és az EU-Törökország megállapodásnak tulajdonítható, valamint annak, hogy az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeri útvonalon az EU-ba érkezők száma nagyjából az egy évvel korábbi szinten van, és Olaszország "korrekten viselkedik", mindenkit regisztrál és nem "tereli tovább" az embereket.

Az utóbbi hónapok folyamatai alapján látható, hogy hatásosak a német nemzeti és az európai uniós szinten tett intézkedések, de a fejlemények további alakulására nem lehet "komolyan vehető" előrejelzést adni, mert a helyzet ingatag - mondta Thomas de Maiziere.

Az EU-Törökország menekültügyi megállapodás ugyan működik, de "nem tenném tűzbe a kezem" azért, hogy ez így is marad a következő hónapokban, és a balkáni útvonalon is jelentősen romolhat a helyzet - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy honnan érkeznek menedékkérők Németországba, a miniszter kiemelte: a balkáni útvonal zártsága azt jelenti, hogy már nem tapasztalható nagy létszámú csoportok szervezett mozgatása, de kisebb csoportok továbbra is érkeznek, többnyire embercsempészek közreműködésével. Így most naponta átlagosan 100-150 menedékkérő érkezik a bajor-osztrák határra, ahol a balkáni útvonal eléri Németországot. Továbbá ugyan viszonylag alacsony szinten van, de emelkedik a Svájcból és a Lengyelországból érkezők száma. Lengyelország felől elsősorban orosz állampolgárságú csecsenek érkeznek - mondta a német belügyminiszter. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap