label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kovács Péter: A magyarság erős képviselet nélkül külső szemlélője maradhat a régióátszervezésnek

Az őszi romániai választások tétje a magyarság számára az, hogy képes lesz-e jó irányba befolyásolni az ország régióátszervezését, mert erős képviselet nélkül külső szemlélője maradhat a folyamatnak - hangoztatta Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke arra reagálva, hogy a bukaresti kormány ismét napirendre tűzte a régiókról szóló társadalmi vitát.

A szövetség keddi hírlevele a politikust idézve arról írt, hogy az RMDSZ továbbra is 16 gazdasági-fejlesztési régió létrehozását támogatja. "Bízunk abban, hogy megfelelő súllyal ott leszünk, és ha nem is tudjuk elfogadtatni teljes mértékben elképzelésünket, de fékezni fogunk, meg fogjuk akadályozni, hogy a szélsőséges változatok megvalósulhassanak" - hangsúlyozta az RMDSZ ügyvezető elnöke. (9)

 


Székely szabadság napja - Jogerősen pert nyertek a szervezők

Jogerősen pert nyertek a Székely szabadság napján, március 10-én tartott marosvásárhelyi demonstráció szervezői Dorin Florea marosvásárhelyi polgármesterrel szemben: a táblabíróság megállapította, az elöljáró nem tilthatta volna be a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett felvonulást - közölte internetes oldalán az erdélyi Krónika kedden.

A lap az SZNT jogi képviselőjét, Kincses Elődöt idézve azt írta: a gyülekezési törvény szerint a városgazdának tudomásul kellett volna vennie a bejelentést, miután a törvényes határidőn - 48 órán belül - nem emelt ellene kifogást.

A polgármester, Maros megye prefektusa és az eseményről beszámoló román sajtó egy része mégis végig azt hangoztatta, hogy "engedély nélküli" megmozdulásról van szó, a csendőrség pedig erre alapozva bírságolt - emlékeztetett az ügyvéd. (9)


Kormányátalakítás a javából - Négy miniszterét menesztette Cioloș

Kormányátalakítást jelentett be Dacian Cioloș miniszterelnök, aki négy miniszterét váltotta le. A kormányfő kedd délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy Adrian Curaj oktatási, Dan Costescu közlekedési, Marius Bostan információs technológiai és Dan Stoenescu határon túli románokért felelős minisztereket váltotta le. 

Közölte: oktatási miniszternek Mircea Dumitrut, a Bukaresti Tudományegyetem rektorát, közlekedési miniszternek Sorin Bușe menedzsert, a határon túli románokért felelős tárcavezetőnek Maria Ligor kanadai román nagykövetet javasolta Klaus Johannisnak. Az információs technológiai minisztérium élére Cioloș ideiglenesen Dan Tudorachét ajánlotta.

A tavaly novemberben hivatalába lépett szakértői Cioloș-kormányból az említetteken kívül az idén négy miniszter mondott le önként vagy volt kénytelen távozni a miniszterelnök döntése alapján. (9)

 


Fontos olasz díjért indul Mircea Cărtărescu

Felkerült a legrangosabb olasz irodalmi elismerés, a Premio Strega (Boszorkány-díj) származékaként létrehozott Premio Strega Europeo szűkített ötös listájára Mircea Cărtărescu román író (képünkön) Orbitor. Corpul című regénye, amelynek olasz változata tavaly jelent meg a Voland kiadónál, Bruno Mazzoni fordításában – derül ki a premiostrega.it oldalon közzétett tájékoztatásból. Részletek a Kult-túra rovatban. (8)


Képregény készül Mahátma Gandhi életéről

Életrajzi képregényt jelentet meg Mahátma Gandhiról az indiai politikus által alapított Navajivan Trust kiadó. A mű eredetiségét az adja, hogy benne az indiai függetlenségi mozgalom atyjának saját szavai köszönnek vissza.

Az erőszakmentes küzdelem történelmi szimbólumáról már egy sor film és könyv készült, és Gandhi képregényekben – köztük az Amár Csitra Katha című népszerű indiai sorozatban – is feltűnt már, de ez a mostani vállalkozás attól lesz egyedülálló módon eredeti, hogy a politikus által írt önéletrajzból emelnek bele részleteket – magyarázta az EFE spanyol hírügynökségnek Apurva Asár, a képregényt megrendelő Navajivan Trust egyik tanácsadója. Mint mondta, a mű fiatal felnőtteknek, illetve azok számára készül, akik valami könnyed és derűs olvasmányra vágynak. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


Vajda János és Babits Mihály a magyar érettségin (FOTÓRIPORTTAL)

Anyanyelvből tettek ma vizsgát az érettségizők. Kolozsváron 450 diák iratkozott be a vizsgára, közülük 399-en magyar nyelvből és irodalomból, 49-en pedig német nyelvből és irodalomból mérettettek meg, ketten hiányoztak. A reál szakosok tételében Vajda János Húsz év múlva című költeménye szerepelt, illetve a maratoni futásról szóló szövegrészlet, továbbá a klasszikus modern novelláról kellett írniuk. A humán szakos diákok tétele: Babits Mihály: Az őszi tücsökhöz, a fiatalok internethasználatáról szóló szöveg, Tragikomikus hős egy tanult epikus alkotásban.

A tételek nem voltak túl nehezek, legalábbis ezt olvastuk le az Apáczai-líceumban lévő vizsgaközpontból kilépő maturandusok arcáról. Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg.

Itt találja a magyar irodalom vizsga humán tételét.

Itt találja a magyar irodalom vizsga reál tételét.


FEJLEMÉNY – Fegyveres bankrablás Besztercén: 19 ezer lej a zsákmány

A Beszterce Megyei Rendőrfelügyelőség szerint mintegy 19 ezer lejjel távozott a fegyveres bankrabló a Naszód utcai bankfiókból, amely a Raiffeisen Bank hálózatához tartozott.  

A bankfiók igazgatója, Manuela Vlașin úgy nyilatkozott: az ellopott pénz jelentéktelen, ugyanis az alkalmazottak betartották az ilyen helyzetekre előírtakat, így a támadónak nem sikerült a széfhez jutnia.

A rendőrök egész Beszterce-Naszód megyében, illetve a környező megyékben is ellenőrző pontokat állítottak fel, hogy elkapják a fegyveres bankrablót. (13)


Fegyveres bankrablás Besztercén: pénzzel menekült el a rabló

Fegyveres férfi rabolt ki egy bankot ma délelőtt fél 11 előtt néhány perccel Besztercén.

A rendőrség szerint a tettes egy 30 év körüli férfi, aki napszemüveget és arcába húzott sapkát viselt.

A rabló a bank pénztár-ablakához lépett, fegyvert fogott a pénztárosnőre, majd egy pénzösszeggel távozott.

A rendőrség nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora összegről van szó, és az első hírügynökségi jelentésekből nem derül ki az sem, hogy melyik bankot rabolta ki.

A bank alkalmazottai állítólag megnyomták a pánikgombot, és a rendőrséget az esetről értesítette egy közeli utcai árus is, miután a bank egyik ügyfele kimenekült az épületből, és elmondta, hogy mi történik bent. (13)


Teherautó és mikrobusz ütközött Szilágy megyében, 16 sérült

A Szilágy megyei Varsolc és Haraklány között, az 1H jelzésű országúton egy teherautó átsodródott a szemközti sávba, és egy mikrobusszal ütközött, utóbbi ezt követően az árokba borult.

Sorina Cristea, a Szilágy megyei rendőrség szóvivője szerint a teherautó sofőrje egy jobb kanyarban figyelmetlenségből sodródott át a szemközti sávba.

A balesetben 16-an sérültek meg, közülük 13 személyt kellett a zilahi megyei sürgősségi kórházba szállítani. 12-en közülük a kisbuszban utaztak, a 13. a teherautó sofőrje. Később további három személy jelentkezett vizsgálatra a kórházban. (13)


Kolozsvár: a városháza több mint ezer alkalmazottja sztrájkolt

A kolozsvári városháza több mint ezer alkalmazottja lépett kedd reggel egyórás figyelmeztető sztrájkba a munkaidő kezdetén, beszüntetve a munkát. A polgárokat nem is engedték be a polgármesteri hivatal épületébe.

Valer Suciu, a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetségének (FNSA) elnöke, aki egyben a kolozsvári városháza Civitas Szakszervezetének elnöke is, úgy nyilatkozott, hogy a közigazgatásban dolgozóknak több követelésük is van, és amennyiben ezekre nem születik megoldás, július 19-étől meghatározatlan időre általános sztrájkba lépnek.

Elmondása szerint Kolozs megyében a megyei önkormányzat és több községi polgármesteri hivatal alkalmazottai is beszüntették kedd reggel a munkát.

„A FNSA követelései között szerepel, hogy biztosítsák a helyi közigazgatásban dolgozók étkeztetését – ahol a költségvetési források ezt lehetővé teszik, a helyi közigazgatásban dolgozók kapjanak üdülési csekkeket, illetve 25 százalékkal emeljék meg a közalkalmazottak és szerződés alapján foglalkoztatottak havi juttatását” – részletezte a szakszervezeti vezető. (13)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 545
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap