label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
EU-tábor - Markó Béla: Speciális státust Erdélynek!

- Európa recseg-ropog, s nem jó irányba halad. Nem a kisebbségi, nemzetiségi és nyelvi jogok érvényesítésének irányába megy kontinensünk, hanem a nemzetállamok konszolidációjának útján halad. Ez nem szolgálja az erdélyi magyarokat – jelentette ki az RMDSZ volt szövetségi elnöke, jelenlegi szenátora a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, a Kós Károly Akadémia és a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központ által július 27-31. időszakban a Hargita megyei Zeteváralján levő Natur Air (Nap) Parkban szervezett EU-táborban.

Helyzetelemzése szerint jelenleg a kontinensünkön a terrorizmus majdnem elérte a célját. A biztonság lett a legfontosabb, de olyannyira, hogy szavatolásáért képesek vagyunk feladni a személyi és polgári jogokat.

- Hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök a nemzetállam megerősítésén dolgozik? – kérdezett vissza Geréd Imre moderátornak a politikus. – Érdekes, ezt Romániára vonatkozóan nem így gondolja, mert tudja, hogy ez az erdélyi magyaroknak korántsem kedvez. A jelenlegi felállásban Erdélynek egy speciális státust kell elérnünk – jelentette ki. (4)


Markó Béla az EU-táborban: „Európa recseg-ropog, s nem jó irányba halad”

- Úgy gondolom, a fiatalok számára is dilemma, előre vagy hátra megy Románia. Nekem azt kell mondanom, hogy néhány éve hátrafele indult el – szólt a a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, a Kós Károly Akadémia és a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központ által július 27-31. időszakban a Hargita megyei Zeteváralján levő Natur Air (Nap) Parkban szervezett EU-tábor résztvevőihez Markó Béla, aki Románia: előre vagy hátra? Út a demokráciától a populizmusig címmel tartott előadást.

A Kós Károly Akadémia elnöke úgy ítélte meg, országunknak az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történt, illetve a 2007-es EU-csatlakozása jó pályára helyezte Romániát, de néhány évvel hátrafele indultunk el.

- Európa recseg-ropog. Nem a kisebbségi, nemzetiségi és nyelvi jogok irányába halad kontinensünk, hanem a nemzetállamok konszolidációjának útján halad. Ez nem szolgálja az erdélyi magyarokat – jelentette ki az RMDSZ volt szövetségi elnöke, jelenlegi szenátora. (4)


Ferenc pápa a volt auschwitzi haláltábor bejárata közelében imádkozott

Hosszú, csendes imában merült el Ferenc pápa péntek reggel az egykori auschwitzi náci német haláltáborban, miután a múzeum területére belépett a hírhedt Arbeit macht frei feliratú kapun keresztül.

A katolikus egyházfő az auschwitzi múzeumban kezdi el lengyelországi zarándoklatának harmadik napját.

A szentatya gyalog ment át a kapun, ahogy ezt elődei, II. János Pál pápa és XVI. Benedek is tették 1979-es, illetve 2006-os auschwitzi látogatásukkor.

Egy júniusi sajtóértekezletén Ferenc pápa elmondta: csendben szeretné tölteni auschwitzi látogatását: „Egyedül, belépni és imádkozni azért, hogy az Úr a sírás kegyelmében részesítsen.”

A látogatást a kommentátorok a szenvedés misztériumának megéléseként, valamint a II. János Pál által kezdeményezett, vallások közötti párbeszéd folytatásaként értelmezik. (2)


Korrupciógyanúval őrizetbe vették Bogdan Olteanu volt házelnököt

Befolyással való üzérkedés gyanújával őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénteken Bogdan Olteanu (fotó) volt házelnököt, aki jelenleg kormányzóhelyettesi tisztséget tölt be a román nemzeti bankban (BNR).

Olteanu házelnöki mandátuma végén, 2008 júliusa és novembere között állítólag egymillió eurós csúszópénzt, illetve választási kampánytámogatást kért és kapott a kiterjedt médiabirodalommal is rendelkező Sorin Ovidiu Vântu üzletembertől, hogy ez utóbbi kívánságának eleget téve kieszközölje Liviu Mihaiu újságíró és környezetvédő aktivista kinevezését a Duna-delta kormányzói tisztségébe.

A bukaresti sajtó úgy tudja: az ügyben Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök is a gyanúsítottak között szerepel, aki az eset idején miniszterelnök volt – ezt azonban hivatalosan még nem erősítette meg a DNA. (2)


Francia fesztiváldíjat nyert egy magyar videoklip

Francia fesztiváldíjat nyert egy magyar videoklip. A Wonderland címmel tavaly megjelent könyvhöz kapcsolódó kisfilm, Angyalosy Eszter és Szőke Dániel rendezése a Paris Art and Movie Awardot kapta meg.

„A Wonderland című könyv, amelyet Baranyai Ákossal közösen írtam, egy képzeletbeli zenekar történetét meséli el a mai Magyarországon. A könyvhöz kapcsolódó klipet ez a fiktív csapat, a Wonderland játssza el, a dal címe What Do You Really Wanna Say, a díjátadó a hét elején volt Párizsban” – mondta Angyalosy Eszter író, rendező az M1 aktuális csatornán péntek délelőtt.

Mint kifejtette, a könyv a képzelet és a valóság határait mossa össze. Úgy vélte, sokszor veszélyes lehet elszakadni a mindennapok és a valóság elől, mert függőséget okozhat.

A rendező elmondta, hogy a zsűri a klip színvonalát, iróniáját emelte ki. Az alkotás az előválogatás után állva maradt két francia és egy belga videót megelőzve győzött a kategóriában. A díjazott magyar klipben szerepel Szlávy Eszter rúdtánc világbajnok, Horváth Kristóf Színész Bob slammer és színész, Pion István költő-slammer vagy Busa Pista rapper is. (2)
  


FOTÓRIPORT – Tüntettek a csirkefarm engedélyének meghosszabbítása ellen

A szászfenesi csirkefarm június 20-án lejárt környezetvédelmi engedélyének meghosszabbítása ellen tüntettek ma a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség székhelye előtt. Fotóriportunk itt látható. (8)


Visszavonul a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin

Bejelentette visszavonulását a háromszoros olimpiai és 31-szeres világbajnok Kovács Katalin, minden idők egyik legeredményesebb kajakosa.

A 40 éves sportoló pénteki sajtótájékoztatóján közölte döntését.

A világklasszis versenyző 1987-ben, a Bp. Spartacusban kezdte pályafutását, később a BSE, a BKV Előre SC, az Újpesti TE, az MTK és végül a Budapesti Honvéd versenyzője volt. Négy olimpián vett részt, 2004-ben és 2008-ban K-2 500 méteren, 2012-ben pedig K-4 500 méteren szerzett aranyérmet és öt ezüstöt is gyűjtött.

Az utolsó világversenye a 2013-as duisburgi vb volt, majd 2014-ben gyermeke született. Ezután még visszatért, de idén nem tudta kiharcolni az ötkarikás szereplés jogát.

Kovács Katalin 31 világbajnoki címe abszolút rekord a sportágban. (13)


Leszerepeltek az Európa Ligában

A labdarúgó Európa Liga harmadik selejtezőfordulójának első mérkőzéseit rendezték csütörtökön, két román és egy magyar együttes volt érdekelt.

Nem sok esélye maradt egyiknek sem az egy hét múlva esedékes visszavágón.

A Zsilvásárhelyi Pandúrok hazai pályán szenvedett 3–1-es vereséget az izraeli Maccabi Tel-Avivtól. A Konstancai Viitorul Belgiumba látogatott, s kiütéses, 5–0-s zakót kapott a KAA Genttől. A Székesfehérvári Videoton FC pedig a dán Midtylland gárdáját fogadta, és 1–0-ra kikapott. (7)


FOTÓRIPORT - Hangulatképek az EU-táborból

Új helyszín, ifjúsági tábor „feeling”, Erdély minden régiójából érkezett fiatal, stílusosan, ízlésesen, a tinédzserek elvárásai alapján kialakított, „lezser” hangulatot sugárzó köztér és előadó sátor – ezek a jellegzetességei a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, a Kós Károly Akadémia és a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központ által a Hargita megyei Zeteváralján levő Natur Air (Nap) Park területén 2016. július 27-31. időszakban szervezett EU-tábornak.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


Hillary Clinton hivatalosan is a demokraták elnökjelöltje

Hillary Clinton volt külügyminiszter hivatalosan is az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje lett, miután a philadelphiai pártkonvenció csütörtöki zárónapján bejelentette, hogy elfogadja a jelölését.

"Alázattal, eltökéltséggel és Amerika jövőjébe vetett határtalan bizalommal fogadom el jelölésemet az elnökválasztásra" - jelentette ki.

A demokrata párti elnökjelölt már beszéde elején viszonylag sok szót szentelt republikánus párti vetélytársa jellemzésére.  Donald Trump "azt akarja, hogy féljünk a jövőtől és egymástól, de nem félünk" - mondta. Óva intette az amerikaiakat attól, hogy olyan embernek higgyenek, aki azt állítja, egyedül ő képes rendbe tenni a dolgokat.

"Képzeljék csak el őt az Ovális Irodában, válsághelyzetben!" - mondta. Szerinte a Twitter-üzenetekkel politizáló Trumpra nem lehet rábízni a nukleáris fegyvereket. Kijelentette, hogy - éppen külügyminiszteri tapasztalatai alapján - ő maga viszont képes lesz érdemben felvenni a harcot az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel. (9)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 685
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap