label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Megvédték a Securitatéval való kollaborációval vádolt Csűry István püspököt az egyházkerület esperesei

Közös nyilatkozatban védték meg Csűry István püspököt (képünkön) a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) esperesei Tőkés László korábbi püspök vádjaival szemben. Tőkés korábban a kommunista politikai rendőrséggel, a Securitatéval való együttműködéssel vádolta a püspököt.

Az esperesek által jegyzett szerdai keltezésű nyilatkozat szerint Tőkés László európai parlamenti képviselő bizonyítékok nélkül "próbálja rásütni" Csűry István püspökre, hogy a Securitate besúgója volt, "bízva abban, hogy a sokszor megismételt hazugság elég arra, hogy besározza Csűry Istvánt".

"Mi és több százezer református maradéktalanul megbízunk Csűry István püspökben, aki több ízben kijelentette, hogy nem volt a titkosszolgálat embere. Csűry István püspökként nem vesztette el egyháza bizalmát és tiszteletét, emberként pedig sem a józanságát, sem az emberségét, sem pedig az eszét" - áll a nyilatkozatban.

Az esperesek arra figyelmeztetnek, hogy Tőkés László jelenleg az egyetlen közéleti szereplő, aki volt püspökként támadja az egyházat. "Kétes szándékainak elérésében attól sem ódzkodik, hogy a karaktergyilkosságot - mint a politikai hadakozás legaljasabb nehézfegyverét - vesse be" - vélték az esperesek.

"Ismételten és határozottan felszólítjuk, ha már képviselni nem tud bennünket, legalább ne támadjon" - áll a nyilatkozatban, amelyet az egyházkerület esperesi kollégiuma nevében kilenc esperes ír alá. (4)


Nem vállal több képviselői mandátumot Máté András Levente

Visszavonul a politikából Maté András Levente, Kolozs megye RMDSZ-es parlamenti képviselője nem pályázik újabb mandátumra. Máté, aki 12 éve tagja a törvényhozásnak, jelenleg a képviselőházi frakció vezetője is, mai sajtótájékoztatóján bejelentette: családi okok miatt döntött úgy, hogy lezárja politikai pályafutását, ezentúl kizárólag ügyvédként kívánt tevékenykedni.

Máté reméli, hogy az RMDSZ eléri az 5 százalékos bejutási küszöböt a parlamenti választásokon. Ehhez teljes szívből szurkol a szövetségnek felajánlva segítségét mindazoknak, akik erre igényt tartanak. Elmondta: javasolni fogja, hogy 2004-hez hasonlóan ismét előválasztásokat tartsanak Kolozs megyében is, hogy ne csak egy szűk testület döntsön az RMDSZ-es parlamenti listák összeállításakor.

Újságírói kérdésre kifejtette: olyan személyt képzel el utódjául, akinek ismertsége, szakmai és politikai felkészültsége erre érdemessé teszi Vákár Istvánt, a megyei tanács alelnökét, Lőrinczi Zoltán megyei tanácsost, illetve Hegedüs Csillát, az RMDSZ kulturális ügyvezető alelnökét nevezve meg. (9)


Ezentúl a pártok, és a közpénzt felhasználó civil szervezetek is kötelesek közérdekű adatokat szolgáltatni

Klaus Johannis kihirdette azt a törvénymódosítást, amely értelmében a pártok és a közpénzt felhasználó sportegyesületek, civil szervezetek is kötelesek a sajtó vagy az állampolgárok kérésére közérdekű adatokat szolgáltatni működésükről, gazdálkodásukról - közölte ma a Digi 24 hírtelevízió.

A törvénymódosítást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az RMDSZ képviselőinek és szenátorainak egy csoportja, valamint egy liberális képviselő kezdeményezte. A kezdeményezést 2015 októberében elutasította a felsőház, de ez év júniusában elfogadta a parlament alsóháza, mely a döntő ház volt ebben a kérdésben.

A törvénymódosítás értelmében a közpénzt felhasználó pártokra, sportegyesületekre, civil szervezetekre, valamint a közszolgáltatásokat végző cégekre ugyanazok az átláthatósági szabályok vonatkoznak ezentúl, mint a közintézményekre. Kötelesek kérésre kiadni többek között a szervezeti keretükre, a működésükre, a vezetőségükre, a költségvetésükre, a gazdálkodásukra és a közpénz elköltésére vonatkozó információkat. (4)


Raluca Prună: nem kérem az ANP vezetőjének a lemondását, mivel válsághelyzet van

Raluca Prună igazságügyi miniszter ma a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) székházánál úgy nyilatkozott, elégedetlen a Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Igazgatósága (ANP) vezetőségével, de nem kéri lemondásukat.

A börtönökben zajló tiltakozó akciók ugyanis szerinte válsághelyzetnek minősülnek.

„Nem vettem számításba, hogy bárkinek is a lemondását kérjem, mivel válsághelyzetben vagyunk. Amint tegnap is mondtam, a jogszabályi intézkedéseket nem lehet válsághelyzetben alkalmazni, ugyanígy a vezetőségi kérdéseket sem lehet válsághelyzetben rendezni. Senkinek sem használ, hogy most lecseréljük az ANP vezetőségét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem elemzem nagyon komolyan a Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Igazgatósága vezetőségének menedzseri teljesítményét. Nem vagyok elégedett az ANP vezetőségével, mondtam már” – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

Kijelentései olyan összefüggésben hangzottak el, hogy az ország több börtönében is tiltakozó akciókba kezdtek a fogvatartottak, akik a börtönkörülményekkel elégedetlenek. A tiltakozások most is tartanak. (4)


Elhunyt Esterházy Péter író

Meghalt Esterházy Péter – közölte az MTI-vel az író családja és kiadója. „A család és a Magvető Kiadó mély fájdalommal tudatja, hogy 2016. július 14-én a délutáni órákban Esterházy Péter elhunyt", olvasható a család és Nyáry Krisztián igazgató közleményében. A kiadó a család kérésére mást nem közölt.

A 66 évesen elhunyt Kossuth-díjas írót a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Esterházy Péter munkásságáról itt olvashatnak. (Fotó: Balogh Zoltán/MTI) (8)
 


A nagyenyedi börtön több mint 40 fogvatartottja utasította el az ételt tiltakozásképpen

A nagyenyedi börtön több mint 40 fogvatartottja utasította el az ételt tegnap és ma tiltakozásképpen a fegyházban tapasztalható körülmények miatt, erőszakos cselekedetekre azonban nem került sor.

A börtön képviselőinek elmondása szerint 40 fogvatartott utasította el az ételt szerdán és csütörtökön, csatlakozva ezáltal az ország több fegyházában elkezdődött tiltakozó akcióhoz, a fogvatartottak a börtönkörülmények miatt elégedetlenek.

Azok, akik elutasították az ételt, a börtönben található boltból vásároltak maguknak élelmet.

Az illetékesek tájékoztatása szerint a 837 rabot számláló börtönben erőszakos cselekedetekre nem került sor.

Románia 45 büntetés-végrehajtó intézete közül nyolcban tiltakoztak valamilyen formában az elítéltek, erőszakos cselekedetek csak a Botoșani-i börtönben történtek, a többiben az étel elutasításával tiltakoztak a fogvatartottak – közölte a Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Igazgatósága (ANP). (4)


Meteorológiai figyelmeztetés: nyugaton szélvihar, délen kánikula várható

Fokozott légköri instabilitás jellemzi Máramaros, a Partium, a Bánság, Nyugat-Erdély és Olténia időjárását, ahol záporok, zivatarok, jégeső várható, megerősödik a szél, miközben Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov megyében és Bukarestben folytatódik a kánikula.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) figyelmeztetést adott ki, aminek értelmében július 14-én 9 órától július 15-én. 8 óráig fokozott légköri instabilitás jellemzi Máramaros, a Partium, a Bánság, nyugat-Erdély és Olténia időjárását, és lehűlés várható. Záporokra, zivatarokra, jégesőre, villámlásra, erős szélre kell számítani. A lehulló csapadékmennyiség meghaladhatja a négyzetméterenkénti 30-35 litert, néhol pedig a 40-50 litert is.

Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov megyében és Bukarestben folytatódik a kánikula. A nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 35-37 Celsius-fokot, a Duna-mentén pedig a hőmérők higanyszála 38 Celsius-fokig is felkúszhat.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a többi régióban marad a meleg időjárás, de elszórtan kialakulhatnak viharok. (4)


Harminc napos letartóztatásba helyezték a besztercei fegyveres bankrablás feltételezett elkövetőjét

Harminc napos letartóztatásba helyezték a besztercei fegyveres bankrablás feltételezett elkövetőjét, akit kedden fogtak el Váralja környékén.

A Beszterce-Naszód megyei törvényszék több mint négyórányi kihallgatás után úgy döntött, előzetes letartóztatásba helyezik Dorin Simát, a július 5-ei besztercei fegyveres bankrablás fő gyanúsítottját.

Július 5-én fegyveres bankrablás történt Beszterce egyik pénzintézetében, ahová egy férfi behatolt, s miután fegyverrel fenyegetett meg egy pénztáros nőt, a legfőbb ügyészség szerint 9282 lejjel és 2225 euróval távozott. A férfit egy héten át keresték, kedden délután pedig elfogták Besztercén, a Váralja környékén, ahol a vádhatóság értesülései szerint lakást bérelt. Dorin Sima lőfegyvert használt, és el is találta Paul Andreicát, a Beszterce-Naszód megyei rendőrség bűnügyi nyomozói osztályának vezetőjét. Megsebesült ugyanakkor a gyanúsított is.

A két férfi kórházba került, a rendőrség bűnügyi nyomozói osztályának vezetőjét egy SMURD-helikopter a marosvásárhelyi ortopédiai klinikára szállította.

Dorin Sima besztercei, nemrég helyezték feltételes szabadlábra, miután börtönben ült azt követően, hogy bűntársával együtt, 2003 nyarán kirabolt egy szatmárnémeti taxisofőrt. (4)


Elhalasztotta a kanadaiak vízumkötelességéről szóló döntést az EU

Újra elhalasztotta az Európai Bizottság az Európába utazó kanadai állampolgárok vízumkötelességéről szóló döntést, miközben Kanada jelenleg is vízum kiváltására kötelezi a román és a bolgár állampolgárokat – számol be a La Presse.ca.

A biztosok meg akarják várni az ősszel esedékes Kanada-EU csúcstalálkozót, abban a reményben, hogy Ottawa eltörli a román és bolgár állampolgárok vízumkötelességét.

Áprilisban a Bizottság azt javasolta a Parlamentnek és az Európai Tanácsnak, foglaljon állást erről a kérdésről még július 12-e előtt, ami azonban nem történt meg. Az EU vezetősége viszont előrelépést látott a témában, elsősorban John McCallum kanadai bevándorlásügyi miniszter múlt heti látogatása nyomán. Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért és belügyért felelős európai biztos azonban emlékeztetett: az EU vezetősége továbbra is sürgeti ennek a vitának a megoldását, hogy minden EU-s állampolgár kölcsönösséget élvezhessen vízumügyekben.

Mielőtt meghozza arról szóló döntését, hogy többé ne kérjen vízumot a román és bolgár állampolgároktól, a kanadai kormány ismerni szeretné a teljes képet, elsősorban azt, pontosan hány elutasított vízumigénylés volt, illetve hány esetben kerültek megsértésre a migrációs szabályok – jelentette be a kanadai híroldal.

Magas rangú kanadai méltóságok múlt hónapban Romániában tettek látogatást, hogy az ország által tett előrelépéseket felmérjék, ebben a hónapban pedig ugyanilyen célból látogatják majd meg Bulgáriát is. (4)


Több mint 13 százalékkal csökkent a külföldi beruházás

Hazánkban 13,2 százalékkal csökkent a külföldi működőtőke beruházások értéke az első öt hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz mérten - közölte ma a nemzeti bank.

Májusban 230 millió euróval, 1,117 milliárd euróra nőtt a külföldi tőkeberuházások értéke, ami elmarad a tavaly január-május időszakban jegyzett 1,287 milliárd eurótól.

Az első négy hónapban még 24 százalékkal kevesebb külföldi tőke áramlott be a gazdaságba az éves összevetés szerint.

Tavaly a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke 3,03 milliárd euró volt, ami 25,3 százalékkal volt magasabb 2014-hez mérten.

A nemzeti bank szintén ma közölte, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya májusban 757 millió euróval nőtt, és elérte a 2,6 milliárd eurót az első öt hónapban. Tavalyhoz képest jelentős romlás figyelhető meg, hiszen 2015-ben a január-május időszakban a folyó fizetési mérleg pozitív volt, akkor 42 millió euró többletet jegyeztek.

A folyó fizetési mérleg azt követően kezdett romlani rohamosan, hogy a tavalyi és az idei áfacsökkentés következtében megnövekedett belföldi fogyasztás, amit főleg importból fedeznek. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 602
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap