label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Magyar alpolgármestere lesz Temesvárnak

Az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Temes megyei szervezetei mai megállapodásának értelmében az RMDSZ-es Farkas Imre lesz Temesvár egyik alpolgármestere.

A két párt közös közleményben tudatta, hogy a hatékony temesvári helyi közigazgatás biztosítása érdekében, a régebbi jó kapcsolatokra és ezek nyomán létrejött kölcsönös bizalomra alapozva, Temesvár soknemzetiségű jellegét tekintetbe véve kötöttek szövetséget, melynek révén a PNL és az RMDSZ többséget képez az önkormányzati testületben.

A tisztségébe újraválasztott Nicolae Robu liberális polgármester munkáját az RMDSZ-es és egy liberális alpolgármester segíti. A 303 ezer lakosú, alig öt százalékban magyarok által lakott Temesvárnak 1989 óta nem volt magyar alpolgármestere. (4)


FEJLEMÉNY - ANI: más törvények is vonatkoznak a családtagok képviselői irodákba történő alkalmazására

Nincs hatással a jelenleg ennek a bűncselekménynek a kapcsán folyó 29 perre a parlament mai döntése, amely szerint nem vádolhatók összeférhetetlenséggel azok a honatyák, akik 2013. augusztus 21-e előtt vették rokonaikat alkalmazásba képviselői irodájukba – közölte az ANI.

A parlament által ma elfogadott, a 2006/96-os törvény 38. cikkelye 11. bekezdésének értelmezéséről szóló törvénykezdeményezés teljességgel ellentmond a 2003/161-es törvény 70. és 71. cikkelyében, illetve a Büntetőtörvénykönyv 301. cikkelyében foglaltaknak – ezek szabályozzák a közigazgatási és büntetőjogi összeférhetetlenséget” – közölte az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI).

A közlemény szerint „az a premissza jön létre, amely szerint a rokonoknak a saját képviselői irodába való alkalmazásának tiltása csak ennek a cikkelynek a bevezetése, tehát 2013 óta van érvényben (219-es törvény), holott már annál korábban létezett konkrét jogszabály, amely megtiltotta a honatyáknak, hogy rokonaikat vagy családtagjaikat vegyék alkalmazásba: a 2003/161-es törvény 70. cikkelye”.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, korlátozta a családtagjaikat alkalmazó törvényhozók büntethetőségét a parlament. (4)


Alkotmánybírósághoz fordult Johannis

Az alkotmánybírósághoz fordult ma Klaus Johannis elnök a helyi választott elöljárók jogállásáról szóló törvény miatt, amelynek értelmében a korrupció miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek nem veszítik el a mandátumukat.

Az államfő a helyi választott elöljárók jogállásáról szóló törvény miatt a kapcsán tett panaszt az alkotmánybíróságon (Ab), amelynek értelmében a korrupció miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek folytathatják a mandátumukat. Johannis érvelése szerint a jogszabály ellentmond az alkotmánynak, az alkotmánybíróság joggyakorlatának, sőt, a jogállamiság elvének is.

„A törvényhozás újabb javaslata konjunkturális, nem veszi figyelembe a valós társadalmi érdeket, és ellentmond a törvény által védett társadalmi értékeknek. Véleményünk szerint az, hogy megengedjük egy, a büntetőjogi törvények által védett társadalmi értéket megsértő személynek, ami miatt a bíróság is úgy véli, hogy veszélyt jelent a társadalomra, hogy folytassa helyi elöljárói mandátumát, nem biztosítja a köztisztségeknek a jogállamiság elveinek megfelelő ellátását” – áll az Ab-nek eljuttatott panaszban. (4)


Korlátozta a családtagjaikat alkalmazó törvényhozók büntethetőségét a parlament

Egy értelmező törvény elfogadásával korlátozta ma a családtagjaikat irodájukban alkalmazó képviselők és szenátorok büntethetőségét a parlament.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Johannis: Németország Románia első számú kereskedelmi partnere

Németország Románia első számú kereskedelmi partnere, a két ország közötti kereskedelmi forgalom 2015-ben elérte a 23 milliárd eurót, a német piacra exportált áru összértéke pedig már 11 milliárd euróra rúg – jelentette be ma Klaus Johannis államfő.

„Szeretném üdvözölni azt a tényt, hogy Németország Románia első számú kereskedelmi partnere. Az elmúlt tíz évben kereskedelmi kapcsolataink megduplázódtak. 2015 például rekordév volt, mind a kereskedelmi forgalom összességének szempontjából, amely meghaladta a 23 milliárd eurót, mind a német piacra történő romániai exportokat tekintve, amelyek megközelítették a 11 milliárd eurót” – mondta el az államfő a román és német vállalatok képviselőivel szervezett találkozón, amelyen Joachim Gauck német szövetségi elnök is részt vett.

Az államfő azt is elmondta, a romániai német beruházások értéke átlépte a 7,5 milliárd eurót, ami Németországot a harmadik legnagyobb külföldi befektetővé teszi Romániában. (4)


Johannis a Corlățean ügyében történt szavazásról:az igazságszolgáltatás akadályozása elfogadhatatlan

Klaus Johannis államfő a Titus Corlățean volt külügyminiszter mentelmi jogának ügyében történt keddi szenátusi szavazásról azt mondta, az igazságszolgáltatás akadályozása elfogadhatatlan egy olyan országban, ahol a jogállamiság tiszteletének kell prioritásnak lennie.

„A szenátusban történt szavazás negatív üzenet a parlament részéről, amely ismét megakadályozta egy honatya elleni bűnvádi eljárás elindítását. Az igazságszolgáltatás akadályozása elfogadhatatlan egy olyan országban, ahol a jogállamiság tiszteletének kell prioritásnak lennie. Valakinek a bűnösségét vagy ártatlanságát bíróság előtt szokás megállapítani, nem parlamenti szavazáson” – írta Johannis Facebook-oldalán.

Nem indulhat el a bűnvádi eljárás Titus Corlățean volt külügyminiszter ellen – döntötte el keddi ülésén a szenátus, amely ezzel visszautasította az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) erre vonatkozó kérését.

A hivatalos közlés szerint a jogi bizottságban született negatív véleményre 92 szenátor szavazott igennel, ellene pedig csak 26.

 


Kincses Előd: Erdély autonómiájáról nem lehet lemondani

Erdély autonómiájáról nem lehet lemondani, hiszen ha nem lesz autonómia, akkor a kisebbségi sorba taszított magyarság hosszú távon nem fog fennmaradni - jelentette ki kedden Kincses Előd ügyvéd Brüsszelben, a Balassi Intézetben rendezett Marosvásárhely fekete márciusa című könyve második angol nyelvű kiadásának bemutatóján.

A szerző szerint az autonómia azt jelenti: az ország határai tiszteletben tartása mellett, a határokon belül jogot kap egy bizonyos kisebbség arra, hogy fennmaradjon, és hogy jól érezhesse magát saját szülőföldjén. Az erdélyi magyarság jelenleg jogos önvédelmet gyakorol, amit elismerni és támogatni kell - tette hozzá.

Kincses Előd elmondta: a migrációs válság közepette nagyon nehezen lehet megértetni a nyugati döntéshozókkal, hogy vannak olyan nemzeti kisebbségek, amelyek "feje felett áttolták a határokat". Az ilyen nemzeti közösségek helyzetét egészen más módon kellene vizsgálni, érdekeiket érvényesíteni - vélekedett.

A romániai magyarság helyzetével kapcsolatban azt mondta: nagy gond az a fásultság, amely az érdekérvényesítés sikertelensége miatt eluralkodott a magyarság körében. "Ezt a fásultságot kell leküzdeni ahhoz, hogy sikerrel küzdjünk az autonómiáért, a megmaradásunkért, a jogainkért" - szögezte le. (4)


Kate Winslet szerepel Woody Allen új filmjében

Kate Winslet Oscar-díjas brit színésznő (fotó) szerepet vállal Woody Allen új filmjében.  A The Hollywood Reporter beszámolója szerint Winslet először dolgozik majd együtt az amerikai rendezővel.

Szokás szerint teljes titoktartás övezi Allen következő filmjét, sem a címét, sem a témáját nem hozták nyilvánosságra. A rendező legutóbbi munkáját, a Café Societyt a cannes-i filmfesztiválon mutatták be, az észak-amerikai mozikbanjúlius 15-től látható.

Winslet idén Golden Globe-díjat és Oscar-jelölést kapott a Steve Jobsról szóló film egyik szerepéért. A közönség legközelebb a Collateral Beauty című produkcióban láthatja a színésznőt Will Smith mellett és feltűnik majd egy repülőgép-szerencsétlenség túlélőiről szóló drámában, az előkészületeinél tartó The Mountains Between Us című filmben is, amelyben Idris Elbával játszik együtt. (2)

 


FOTÓRIPORT – Emléktábla a madarak atyjának tiszteletére

A neves természettudós, zoológus, néprajzkutató, régész, Herman Ottó tiszteletére avattak emléktáblát ma délután az Állattani Múzeum épületének előcsarnokában. Fotóriportunk itt látható. (8)


EURO-2016: Gólzáporos döntetlennel csoportelső Magyarország

A magyar labdarúgó-válogatott 3–3-as döntetlent ért el szerdán Portugália ellen, így öt pontjával csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe a franciaországi Európa-bajnokságon.

Bernd Storck szövetségi kapitány együttese vasárnap Toulouse-ban az E-csoport második helyezettjével (a belga, svéd, ír tró egyikével) találkozik. Portugália három döntetlenjével harmadikként zárt, és így Horvátországgal csap majd össze a 16 között.

A magyarok Gera Zoltán gyönyörű lövésével a 19. percben szereztek vezetést. A ferencvárosi támadó 37 évesen és 61 naposan a magyar válogatott történetének legidősebb, az Eb-k történetének  második legidősebb gólszerzője lett az osztrák Ivica Vastic mögött. A portugálok Nani révén a 42. percben egyenlítettek. A második félidőben bő negyedóra alatt négy gól esett: Dzsudzsák duplájára mindkétszer Cristiano Ronaldo válaszolt.

A portugálok legnagyobb sztárja 17. Eb-meccsén lépett pályára, ezzel pedig – a francia Lilian Thuramot és a holland Edwin van der Sart megelőzve – egyedüli rekorderré vált, illetve elsőként négy kontinensviadalon is eredményes volt.

A csoport másik meccsén Izland 2–1-re legyőzte és hazaküldte Ausztriát. Az északiak a második helyen jutottak tovább, s a folytatásban Angliával játszanak. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1134
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap