label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Nagyszabású Csontváry-kiállítás nyílt ma Csíkszeredában

Csontváry Kosztka Tivadar 47 festményét és az első munkáját ihlető Munkácsy Mihály-művet vonultatja fel a Csontváry-képek Erdélyben című nagyszabású tárlat, amely ma nyílt meg a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban.

Az alkotásokat hat magyarországi gyűjteményből hozták a székelyföldi városba, ahol augusztus 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők. Részletek a Kult-túra rovatban. (8)


Női kézilabda BL: A Bukaresti MSC és a Győri ETO a döntős

A Bukaresti MSC lesz a Győri Audi ETO KC ellenfele a női kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi döntőjében, miután ma este 27-21-re legyőzte a macedón Vardar Szkopjét a budapesti négyes döntőben.

Korábban a Győri ETO 21–20-ra múlta felül a címvédő, momtemegrói Buducnost Podgoricát.

A győri csapat a BL középdöntőjében hazai pályán 28–22-re, idegenben pedig 24–22-re győzte le a bukarestieket. A döntőt magyar idő szerint 17.45-kor kezdik. (13)


Brexit esetén az EU-munkavállalók töredéke kaphatna csak brit vízumot

Az Európai Unió társállamaiból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók alig néhány százaléka felelne meg a brit munkavállalói vízumelőírásoknak, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként kilépne az unióból, és az EU-tagállamokra is kiterjesztené az unión kívüli országok állampolgáraira jelenleg érvényes vízumkövetelményeket - áll a Migration Observatory ismertetett elemzésben.

Az Oxfordi Egyetem mellett működő független migrációkutató elemzőműhely a Financial Times című londoni üzleti napilap megbízásából készített tanulmányban felidézte, hogy az általános brit szabályozás értelmében az unión kívüli országokból érkezők - a hiányszakmáktól eltekintve - felsőfokú végzettség esetén kaphatnak munkavállalói vízumot, és a feltételek között szerepel az is, hogy nagy-britanniai munkaszerződésük alapján évente legalább 20 800 font fizetésben részesüljenek.

Ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból, és onnantól ezt a szabályrendszert alkalmazná az unióban maradó országokra is, e feltételeknek a Nagy-Britanniában dolgozó EU-állampolgárok 25 százaléka felelne meg. Az átlagon belül azonban a mezőgazdaságban, valamint az egy kategóriaként vizsgált kiskereskedelemben és vendéglátóiparban dolgozó uniós munkavállalóknak mindössze 4, illetve 6 százaléka teljesítené a vízumelőírásokat - áll a Migration Observatory elemzésében. (4)


Bizonyíték híján felmentették a szexuális kényszerítés vádja alól a kölni támadót

Bizonyíték hiánya miatt a szexuális kényszerítés és rablás vádja alól felmentette a kölni városi bíróság pénteken azt az algériai férfit, akit elsőként vádoltak meg szexuális bűncselekménnyel a németországi nagyvárosban szilveszterkor nők ellen elkövetett támadásokkal kapcsolatban.

Lopás és orgazdaság miatt ugyanakkor hat hónapi, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a 26 éves vádlottat, és 23 éves testvérét is, akit csak vagyon elleni bűncselekményekkel vádoltak meg.

Helyszíni beszámolók szerint a tanúk padjára szólított áldozat hosszan tanulmányozta a vádlottat és testvérét, majd nemmel válaszolt a bíró azon kérdésére, hogy tudja-e azonosítani támadóját vagy támadóit a tárgyalóteremben.

A beszámolók szerint az elsőfokú bíróság nem jogerős ítélete után az ügyész úgy nyilatkozott: a továbbiakban nem tudják fenntartani a szexuális bűncselekmény vádját.

A két algériai férfi ugyan felfüggesztett büntetést kapott, de nem kerülnek szabad lábra, mert kitoloncolási őrizetben vannak. (4)


Elsüllyedt egy kínai halászhajó, a legénység zöme eltűnt

Egy külföldi felségjelzésű hajóval ütközött össze és süllyedt el ma egy kínai halászhajó a Kelet-kínai-tengeren, tizenhét ember eltűnt – jelentette a kínai parti őrség.

A baleset helyi idő szerint hajnalban történt, a hajó fedélzetén 19 ember tartózkodott. Közülük két embert mentettek ki a vízből arra járó halászhajók. A parti őrség folytatja az eltűntek keresését.

A jelentés nem részletezte, hogy a tenger melyik részén történt a baleset, illetve hogy melyik országhoz tartozott a másik hajó.

A Dél-kínai-tengerhez hasonlóan a Kelet-kínai-tenger is területi viták helyszíne. A tenger több lakatlan szigetét Kína és Japán is magáénak tekinti, korábban pedig volt már példa japán járőrhajók és kínai halászhajók közötti incidensekre. (10)


Juncker: súlyos következményekkel járna a Brenner-hágó lezárása

Óva intette Ausztriát Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke attól, hogy az illegális bevándorlás csökkentése érdekében szigorított határellenőrzéseket vezessen be az osztrák-olasz határon található Brenner-hágónál.

Német lapokban ma közzétett nyilatkozatában Juncker úgy fogalmazott, hogy ez a lépés „politikai katasztrófával” érne fel.

Mint mondta, a Brenner-hágónál található közlekedési csomópont „minden tekintetben fontos összeköttetés Dél- és Észak-Európa között”. „Ezért bármi, ami blokkolná a Brennert, súlyos következményekkel járna nemcsak gazdasági, hanem politikai téren is” – hangsúlyozta.

Bécs a nagyobb menekültáradattól tartva legkésőbb június elsejétől szigorú határellenőrzésre készül a hágónál. Április közepén megkezdődtek az ehhez szükséges építési munkálatok.

 

Az osztrák belügyminiszter a múlt hónap végén Rómában kijelentette, hogy egyelőre szigorított határellenőrzés bevezetését tervezik, de ha Olaszország irányából tömeges migránsáradat indul el, nem kizárt a határátkelő lezárása sem.

Juncker most azt hangoztatta, hogy az európai uniós tagországokba érkező menekültek száma csökkenést mutat. Leszögezte, hogy a Törökországgal a bevándorlás megfékezéséről kötött megállapodás hatásai már érződnek. (10)

 


Légicsapással válaszolt Izrael a Hamász rakétatámadására

Az izraeli légierő a Hamász radikális palesztin szervezet két állására mért csapást a Gázai övezetben, válaszul a palesztin szervezet rakétatámadásra – közölte ma az izraeli hadsereg. 

Palesztin fegyveresek és az izraeli hadsereg között szerdán törtek ki közvetlen összecsapások a 2014-es izraeli-gázai konfliktus óta. Izrael kutatja, hol vannak olyan alagutak, amelyeket a palesztinok ástak az övezetből kiindulva Izrael területe alá. A palesztin alakulatok szerdán aknavetőkkel lőtték az alagútkutató izraeli egységeket, amire az izraeli hadsereg ágyútűzzel felelt, később pedig légierejét is bevetette a Hamász „terrorista infrastruktúrája” ellen.
 

A légierő pénteken újabb támadást hajtott végre az övezetben, a hadsereg közlése szerint egy olyan hadállást vettek célba, amelyből az övezet határa mentén az alagutak után kutató izraeli katonákat támadták.


Iszmail Haníje, a radikális palesztin szervezet Gázai övezeti vezetője kijelentette, a Hamász nem akar háborút, de szembeszáll a területére betolakodó izraeliekkel. Az izraeli hadsereg ugyancsak közölte, nem áll érdekében a konfliktus, de megakadályozza a Hamász „ördögi tervét” az izraeli közösségekbe való beszivárgásáról.

A radikális palesztin szervezet az utóbbi években a Gázai övezet erőforrásainak jelentős részét a földalatti alagutak létrehozására fordította, hogy meglepetésszerűen felbukkanó kommandósokkal érjenek el katonai sikereket egy Izrael elleni jövőbeli háború esetén. (10)

 


Sadiq Khan lett London új polgármestere

Az ellenzéki Munkáspárt képviselője, Sadiq Khan lett London új polgármestere. A csütörtökön tartott választások eredményét hivatalosan ma hajnalban jelentették be. A végleges és hivatalos adatok szerint Khan jelentős előnnyel győzött: a voksok 56,8 százalékát kapta.

Khan fő vetélytársa Zac Goldsmith, a kormányzó Konzervatív Párt jelöltje volt, akire a választók 43,2 százaléka szavazott. Khan az összesítés szerint 1,31 millió, Goldsmith nem egészen 995 ezer szavazatot gyűjtött. A brit fővárosnak nyolc év óta először van ismét baloldali polgármestere. Sadiq Khan egyben az első muszlim a londoni városháza élén.

A 45 esztendős Khan pakisztáni bevándorlók gyermekeként, egy tanácsi szociális bérlakásban élő nyolcgyermekes családban nevelkedett. Néhai édesapja londoni buszsofőr volt, édesanyja varrónő. Goldmsmith milliárdos nagyvállalkozói családban nőtt fel, felesége a nagy múltú Rothschild bankárdinasztia leszármazottja.

A kampányban Sadiq Khant többek között olyan vádak is érték, hogy antiszemita nézeteket vall. Goldsmith és David Cameron konzervatív párti miniszterelnök részéről emellett elhangzottak olyan kijelentések is, hogy Khan rendszeresen mutatkozott szélsőséges nézeteket hirdető hitszónokok társaságában London főleg muszlimok lakta kerületeiben. Khan és a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn ezeket a vádakat rágalomkampánynak minősítette.

Sadiq Khan 84 oldalas választási programjának fő pontjai között szerepel a londoni tömegközlekedési díjak befagyasztása négy évre, vagyis a következő polgármester-választásokig. A világhírű bevásárlóutcát, az Oxford Street-et gyalogosutcává való alakítaná, és azt a célkitűzést is megfogalmazta, hogy a Londonban épülő új lakások legalább 50 százaléka az alkalmazotti fizetésekből élők számára is megfizethető legyen. (10)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 771
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap