label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FEJLEMÉNY - Tánczos Barna: az Alkotmánybíróság döntése természetes

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője (képünkön) ma úgy nyilatkozott, hogy az alkotmánybíróság döntése „természetes”, és az általa képviselt alakulat szerint nincsenek alkotmányellenes elemek.

„Az RMDSZ meglátása szerint ezt egy természetes, normális döntés. Szerintünk nem voltak alkotmányellenes elemek. Ugyanakkor teljes mértékben lehetetlen lett volna, hogy jelen pillanatban elölről kezdjük a választások megszervezésének teljes folyamatát. Javában zajlik a helyhatósági választások kampánya. Szerintünk, ha ezt a döntést hivatalos dokumentumban is rögzítik, akkor egy természetes döntés” – szögezte le a szövetség politikusa.

Mint ismeretes, egyöntetűen visszautasították ma az alkotmánybírák Liviu Avram újságíró választási törvénnyel kapcsolatos kifogásait – jelentette be Augustin Zegrean, a taláros testület elnöke. (4)


Két városi tanácsosi tisztségre számít az EMNP Kolozsváron

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári szervezete legalább két tanácsosi mandátumot szeretne elérni a június 5-i helyhatósági választáson – tudtuk meg a Néppárt által szervezett mai kolozsvári sajtótájékoztatón. Fancsali Ernő elnök (képünkön) elmondta: fiatal, feddhetetlen jelölteket indítanak tiszta lappal.

„Mi nem az RMDSZ-től akarunk elcsábítani szavazatokat, hanem az RMDSZ-ből kiábrándult, a szavazástól távol maradó több ezres kolozsvári magyarságot akarjuk szavazásra bírni, mivel a magyar választók számának növelésével tudunk minél erősebb magyar képviseletet elérni a városi tanácsban. Már több lakónegyedben voltunk, és Horváth Annán kívül az átlagember egyetlen magyar tanácsost sem ismer. Ezen is változtatni akarunk” – folytatta Fancsali Ernő, a Néppárt kolozsvári polgármester-jelöltje és a tanácsosi lista első helyezettje. (4)


Bizottsági igen Varga Attila alkotmánybírósági mandátumára

Kedvezően véleményezte a képviselőház jogi bizottsága Varga Attila jogász jelölését az alkotmánybírói tisztségre, mellette 13-an, ellene 7-en voksoltak. Az RMDSZ volt Szatmár megyei képviselőjét a plénumnak is meg kell szavaznia. Varga Attila Tudorel Toadert helyettesítené a taláros testületben, akinek a mandátuma ebben a hónapban lejár.

Szintén hamarosan lejár a megbízatása Puskás Bálint alkotmánybírának is, az RMDSZ volt szenátora 2007-től tölti be ezt a tisztséget. Az ő helyét a szociáldemokrata Ioan Chelaru, a szenátus alelnöke veheti át. (9)


FEJLEMÉNY - Alkotmánybíróság: nem indokolt visszatérni a kétfordulós polgármester-választásokhoz

Visszautasította az Alkotmánybíróság Liviu Avram újságíró, a bukaresti Adevarul főszerkesztő-helyettesének óvását, amelyben a kétfordulós polgármester-választás mellett érvel. A taláros testület szerint Avram indítványa megalapozatlan, a választási törvény és a választások megszervezésének szabályozása a parlament feladata, és nem létezik semmilyen olyan nyomós ok, ami ezek megváltoztatását indokolná – tájékoztat a hotnews.ro. (9)


Ab-elnök: nem tudom, a két fordulóhoz való visszatérés kihatna-e a választásokra

Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság elnöke ma úgy nyilatkozott, nem tudja, a két fordulóhoz való visszatérés kihatna-e valamiképpen a választásokra, majd leszögezte, a taláros testület nem módosít törvényeket, hanem csupán megmondja, hogy azok alkotmányosak-e vagy sem.

„Ők (a Velencei Bizottság – szerk. megj.) azt mondják, hogy a választási törvény ne változzon legalább egy évvel a választások előtt, de ezt nem is tudom, hogy olyan változás lenne-e, ami kihat valamiféleképpen a választásokra, mivel egy, két három fordulóról van szó, nem tudom. (…) Nem tudom, hogy korlátoz-e (a jogokat – szerk. megj.), nem végeztem el ezt az elemzést. Én tudom, hogy volt, amikor egy és volt, amikor két fordulós volt a választás. A Velencei Bizottság azt mondja, hogy minden államnak joga van megválasztani választási rendszerét” – fejtette ki a taláros testület elnöke az alkotmánybíróság ülése előtt, amelyik dönteni hivatott a kérdésben Liviu Avram újságíró megkeresésére.

Zegrean hangsúlyozta, hogy az alkotmánybíróság nem módosít törvényeket, hanem csupán megmondjak-e, hogy alkotmányosak-e vagy sem. (4)


Öregek könyve-bemutató a kolozsvári magyar színházban

A munkafolyamat vége felé közeledve úgy tűnik, az eredeti szövegnek kevesebb mint a fele maradt meg Szilágyi Domokos Öregek könyve című költeményéből, a 699 verssorból mintegy 320 hangzik majd el a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában. Fel sem merült, hogy a szöveget versmondásként közvetítsék a nézőknek; sokkal inkább törekedtek arra, hogy igazi színházi produkciót hozzanak létre, ebben pedig a színészi mozgásnak, a koreográfiának, a színeknek és a hangeffektusoknak egyaránt fontos szerep jut – derült ki ma, a szombat esti bemutatót beharangozó sajtótájékoztatón. 

Mihaela Panainte rendező kifejtette: az életről és az elmúlásról való töprengés, meditálás, ami Szilágyi Domokos szövegét meghatározza, nem olyan dolog, ami csupán az idősebb korosztályt foglalkoztatná; a fiatalabbak életében is amolyan lelkiállapotként van jelen, maga a szerző is 37 éves volt, amikor a költeményt megírta.

Az Öregek könyve bemutatóját május 7-én, szombaton este 8 órától tartják a stúdióteremben, következő előadás: május 11-én, szerdán este 8-tól. (8)


Bartók-maraton a miskolci operafesztiválon

Bartók Béla három színpadi műve – A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára – hallható június 11-én a Bartók-maratonon a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon.

A darabokban azon túl, hogy a női és férfi viszonyról szólnak, az a közös, hogy az emberi kapcsolatok kettősségére világítanak rá – mondta el M. Tóth Géza, a Bartók-maraton rendezője a szerdai sajtótájékoztatón Budapesten. Az esten közreműködnek a Pannon Filharmonikusok, a karmester Okszana Linyiv, a díszlet- és jelmeztervező Zeke Edit, a koreográfus Kozma Attila. (2)

További részletek az Opera rovatban.


Kutatás: olcsóbb lesz egy európai city break Romániából

Akár 20 százalékkal is kevesebbe kerülnek majd az európai városokba történő rövid kiruccanások (city breakek) májustól, derül ki a Paravion online utazási iroda kutatásából.

Az árcsökkenést elsősorban a kereslet visszaesése eredményezte, a turisták érdeklődése ugyanis a charter-csomagok felé mozdult el. Az online fizetők többsége erre a nyárra napsütéses úti célokat választott, például a görög szigeteket – Hania városát, Krétát, Lefkadát vagy Santorinit -, illetve Mallorcát vagy a spanyolországi Tenerifét. Mások Ciprust, Horvátországot vagy Portugáliát preferálják – derül ki a kutatásból.

„A piac természetes jelensége ez. A nyár a hosszabb vakációk ideje, meleg éghajlatú célpontokkal, többségükben tengerrel, parttal és közeli látványosságokkal, kevésbé az aktív, városi kiruccanásoké” – magyarázta el Remus Vișan, a Paravion vezérigazgatója.

Az utazási iroda adatai szerint az európai nagyvárosokba tett rövid utazások az ilyen típusú pihenők számára főszezonnak számító hónapokban a legdrágábbak, tehát április-májusban, illetve szeptember-októberben.

A city breakek tavasszal a Paravion eladásainak 45 százalékát teszik ki, nyáron pedig, tehát júniusban, júliusban és augusztusban azonban alig 30 százalékot, a többi a charter-típusú utazásokból áll össze.

A city breakek árai legjobban, akár 20 százalékkal az olasz, cseh és holland városok esetében csökkentek május elsejétől. (4)


Eljárást indított a legfőbb ügyészség a kórházi fertőtlenítők ügyében

Konkrét gyanúsított nélküli eljárást indított a legfőbb ügyészség „gyógyítás akadályozása” és „élelmiszer vagy más termékek hamisítása vagy helyettesítése” miatt a kórházi fertőtlenítőszerek ügyében – jelentette be mai sajtóközleményben a legfőbb ügyészség.

Részletek az Egészségügy rovatban. (4)


FOTÓRIPORT – Elkezdődtek a KMDSZ Diáknapok

Ma a Főtéren hivatalosan elkezdődtek a Kolozsvári Magyar Diákszövetség által szervezett Diáknapok...

A fotóriport első része ide kattintva érhető el. A második rész pedig itt található. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1097
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap