label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Helycserét ajánlott ifj. Deák Ferenc, Vákár István vezeti megyei tanácsos-jelöltek listáját

A Kolozs megyei RMDSZ állandó tanácsának (MÁT) mai határozata értelmében a szövetség Vákár Istvánt javasolja a megyei tanács alelnökének a 2016-os helyhatósági választások után is.

„Vákár István az elmúlt négy évben mind elnökként, mind alelnökként jól végezte hivatali teendőit, hatékonyan lépett fel a közösségi érdekérvényesítés terén, ezért támogatjuk erre a tisztségre” - mondta Csoma Botond megyei elnök.

Ifj. Deák Ferenc megyei ügyvezető elnök kiemelte: fontosnak tartotta, hogy egy olyan személyt javasoljon erre a tisztségre, aki az elmúlt időszakban eredményeket tudott felmutatni. „Örvendek, hogy elfogadták javaslatomat, és megerősítették, hogy Vákár István a legmegfelelőbb személy erre a tisztségre”, nyilatkozta.

Az MKT döntés értelmében Vákárt a második hely illeti meg a megyei listán, az első helyezett pedig ifj. Deák Ferenc, aki azonban helycserét ajánlott, hogy Vákár legyen a megyei listavezető. (9)

 


Holokauszttagadásért jelentettek fel egy állítólagos tartalékos hírszerzőtisztet

Holokauszttagadásért jelentette fel az Antiszemitizmust Figyelő Központ (MCA) a legfőbb ügyésznél Vasile Zărnescu állítólagos tartalékos hírszerzőtisztet, aki múlt héten megjelent könyvében a "világtörténelem legnagyobb hazugságának" nevezte a holokausztot - közölte ma a Hotnews.ro hírportál.

A "Holokauszt - ördögi rémmese" című vaskos, csaknem ezer oldalas könyvet 99,5 lejért forgalmazza a rangos bukaresti Mihai Eminescu könyvesbolt, és interneten is rendelhető. A borítón látható fotón Zărnescu a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyenruhájában mutatkozik.

Az MCA a vádhatósághoz intézett levélben felhívta a figyelmet, hogy mind a DacoRomana kiadó, mind a Mihai Eminescu könyvesbolt fenntartás nélkül közreműködött egy olyan könyv megjelentetésében és forgalmazásában, amely "tagadja a Holokauszt hatmillió áldozatának - köztük másfélmillió gyermeknek - a létezését és halálát, gúnyt űzve mind az áldozatok hozzátartozóiból, mind a túlélőkből".

A legfőbb ügyészhez intézett levél külön felhívja a figyelmet arra a körülményre, hogy Zărnescu a SRI tartalékos tisztjeként írja alá írásait. A Justitiarul.ro honlapon publikált önéletrajz szerint a 67 éves szociológus végzettségű Zărnescu 1991-től 2002-es leszereléséig volt a hazai hírszerzés tisztje, majd a Románok Nemzeti Egységpártjában (PUNR) és a Nagy-Románia Pártban politizált. (4)


Ludovic Orban: nem indulok a főpolgármesteri tisztségért

Korrupciós ügyben indított bűnvádi eljárás Ludovic Orban ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusát bírói felügyelet alá helyezték.

Az alakulat első alelnöke, amikor távozott a DNA székházából, be is jelentette, hogy ilyen körülmények között nem indul a főpolgármesteri tisztségért folyó küzdelemben.

„Nem állhatok a polgárok elé, kérve a szavazatukat, miközben bűnvádi eljárás zajlik ellenem. Visszalépek, mivel nem sodorhatom veszélybe a PNL esélyeit, hogy megszerezze a főpolgármesteri széket” – érvelt Orban.

Egyúttal azt is közölte, hogy lemond első alelnöki tisztségéről, mint ahogy a képviselőház alelnöki feladatait sem akarja a továbbiakban ellátni. (4)


Szilágyi Zsolt: az EMNP a távozók nélkül készül a választásokra

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) tovább készül a júniusi önkormányzati választásokra az után is, hogy egyes korábbi vezetői lemondtak tisztségeikről - mondta az MTI-nek Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Tizenöt menekült érkezett Romániába

Több mint 220-an kértek menedékjogot Romániában, legtöbben Szíriából, Irakból, Pakisztánból és Szomáliából, az első 15 menekült pedig érkezett Görögországból 2016 első negyedében – tájékoztatott ma az Országos Bevándorlási Hivatal (IGI).

A sajtóközlemény szerint „2016 első negyedének végén az IGI kimutatásaiban 109 814 Romániában tartózkodó külföldi állampolgár szerepel. Közülük 64 493 EU-n kívüli országból származik (a legtöbben Moldovából – 10 658-an, Törökországból 9039-en, és Kínából 7607-en), illetve 45 321 az EU tagállamaiból, az Európai Gazdasági Térségből (EGT) és a Svájci Államszövetségből (Olaszországból 12962-en, Németországból 5492-en, Franciaországból pedig 4981-en)”. (4)


Bukarestbe indultak a bányászok

Egy energetikai bányászszakszervezet 60 bányásza indult el Bukarest felé a Rovinari-i hőerőműtől, hogy az Olténia Energetikai Komplexum helyzete kapcsán tiltakozzék, és annak megmentését követelje.

Az FNME energetikai bányász-szakszervezeti szövetség tagszervezetei úgy döntöttek, megszervezik „a kétségbeesés menetét”, amelynek keretében bányászok és energetikai dolgozók teszik meg gyalogosan a munkahelyük és Bukarest közötti távot, hogy ott egy, a többi dolgozó által is aláírt dokumentumot adjanak át.

„Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, ami az energiapiacon történik, a piacot szabályozó elsődleges és másodlagos törvénykezésre, amely miatt mi, lignitalapú energiatermelők kitermeljük, feldolgozzuk, elszállítjuk, majd az erőművekben elektromos energiává alakítjuk a barnaszenet, betesszük a hálózatba, és 17 banit kapunk egy kilowatt-óráért, miközben a fogyasztók otthon 60 banit fizetnek érte, ám az ár csaknem 70 százaléka az okos fiúk zsebébe vándorol, akár az elosztóhálózat, akár a szállítás szintjén. (…) Nem lehet, hogy valami okos fiúk ennyi pénzt vegyenek fel a lakosságtól az elektromos áramért, miközben mi, a klasszikus termelők, nagyon olcsón, egyre kisebb árért értékesítjük azt, és a fizetésképtelenség felé haladunk” – mondta Dumitru Pârvulescu, a szakszervezeti szövetség elnöke, aki maga is részt vesz a menetben. (4)


Hargitay az új magyar úszókapitány

Hargitay András (képünkön) lett a magyar úszóválogatott új szövetségi kapitánya. A Magyar Úszó Szövetség hétfői elnökségi ülését követően közleményben számolt be arról, hogy a sportág első magyar világbajnokát, az eddigi utánpótlás-kapitányt határozatlan idejű szerződéssel nevezi ki a Kiss László lemondását követően megüresedett posztra.

Hargitay Andrásnak ez a második megbízatása kapitányként, 1984 és 1988 között már irányította a válogatottat. (7)


Nem a fizetés a fiatalok legfontosabb elvárása egy új munkahellyel kapcsolatban

Az Y generáció (Millennials), tehát az 1980 és 2000 között született fiatalokat elég nehezen "csábítják el" a munkaadók, hiszen a fizetés nem is a legfontosabb, és nem is az egyetlen tényező, amit egy új munkahely választásakor figyelembe vesznek – derül ki a Smartree felméréséből.

A kutatás szerint az Y generáció tagjai abban különböznek az X generációtól, tehát nagyrészt saját szüleiktől, hogy több szempontból is másféle szempontokat vesznek figyelembe, amikor elfogadnak egy munkaajánlatot. Először is a fiatalok arra vágynak, hogy minél gyorsabban haladjanak előre a ranglétrán, nincs meg a kellő türelmük ahhoz, hogy a szakmai fejlődés minden állomását bejárják, ugyanakkor szeretnék vezetői készségeiket is fejleszteni.

Másodsorban egy lépéssel az előttük felcseperedett nemzeték előtt járnak, hiszen az internet és a közösségi hálók ismerős közeget jelentenek a számukra – gyakorlatilag ebben nőttek fel. (4)


Februárban 9,5 százalékkal nőtt a kivitel, a behozatal 13,4 százalékkal bővült

Februárban 9,5 százalékkal 4,81 milliárd euróra nőtt a kivitel, a behozatal pedig 13,4 százalékkal 5,42 milliárd euróra bővült, a külkereskedelmi mérleg hiánya így 611 millió euróra rrúgott – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Újabb történelmi minimumom, -3 százalékon állt márciusban az infláció

Újabb történelmi minimumom, -3 százalékon állt márciusban az infláció 2015 harmadik hónapjához viszonyítva – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Februárban éves szinten -2,7 százalékos volt a pénzhígulás mértéke.

Az összehangolt árindexszel számolva 2,4 százalékos volt idén márciusban az árak csökkenése.

2016 harmadik hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva a termékek és szolgáltatások 58,8 százaléka lett olcsóbb. Eközben 0 és 2,5 százalék közötti mértékben drágult ezek 24,6 százaléka, 2,5 százalékot meghaladó árnövekedést pedig a termékek és szolgáltatások 16,6 százaléka esetében jegyeztek – derül ki a statisztikai intézet közleményéből. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 362
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap