label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Mától vakációznak a diákok

Az első iskolai félév végi szünidő kezdődött el mától, február 6-ától, és február 14-éig tart, az éppen érvényes tanügyi szabályozás szerint – írja a Mediafax hírügynökség.

A második iskolai félév február 15-én kezdődik el, és június 24-én, pénteken ér véget, ugyanakkor a diákoknak még egy tavaszi szünidőben is less részük, április 23 és május 3 között. A tavaszi vakáció előtti héten, április 18-22 között tartják az “iskola másként” programot, amikor változatos tevékenységeket szerveznek a diákoknak a tanórákon kívül. A tanintézmények keretében, az óvodában és elemi osztályokban ezeket a programokat más időszakra is betervezhetik, de mindenképpen május 27-e előttre, erről az igazgatótanács dönthet, a tanügyi személyzet meghallgatásának feltételével. (3)


Fed-kupa: döntetlen az első nap után a román–cseh mérkőzés

A kolozsvári új sportcsarnokban rendezett Románia–Csehország női teniszválogatott Fed-kupa mérkőzés 1–1-re áll az első nap után – amiben csak az a meglepetés, hogy az esélyesebb játékosok, Simona Halep és Petra Kvitova szenvedtek vereséget.

Eredmények: Simona Halep–Karolína Plískova 7:6 (4), 4:6, 2:6; Monica Niculescu–Petra Kvitova 6:3, 6:4.

A párharc vasárnap 13 órától Halep–Kvitova és Niculescu–Plískova egyéni találkozóval folytatódik, majd (szükség esetén) párosmérkőzéssel végződik. (7) 

 


EU közvélemény-kutatás a városlakók elégedettségéről: a kolozsváriak szerint itt könnyű munkát találni

Az Európai Unió közzétette három évente elvégzett közvélemény-kutatásának legújabb, 2015-ös eredményeit. Negyvenezer európait kérdeztek meg 79 különböző városban arról, hogy mit gondolnak városuk egészségügyi szolgáltatásairól, közösségi közlekedéséről, biztonságról, környezetszennyezésről és a bevándorlásról. Hat város kivételével mindenhol elégedettek voltak a szolgáltatásokkal, a "feketelistát" Isztambul, Palermo, Athén és Miskolc vezeti.
A skandinávokról kiderül, hogy rendkívül boldogak, mind a nyolc észak-európai állam a "top 15" helyezettje között van. Oslóban és Zürich-ben rekordszintű az elégedettség: a megkérdezettek 99 százaléka gondolja úgy, hogy fantasztikus városban lakik.

Részletek itt


Vásárszövetségbe tömörülnek hajdú-Bihari és partiumi települések

Vásárszövetségbe tömörülnek hajdú-bihari és partiumi települések; az erről szóló szándéknyilatkozatot szombaton Derecskén, az első hajdú-bihari téli vásár megnyitóján írták alá a települések vezetői – tájékoztat az MTI. Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a kezdeményező Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: olyan hajdúsági, bihari és érmelléki települések fognak össze magas minőségű, kézműves termékeik rendszeres bemutatására, amelyek egykor egységes magyar gazdasági övezethez tartoztak a Kárpát-medencében. A szándéknyilatkozatot a hajdú-bihari önkormányzat mellett tizennégy, köztük négy határon túli település önkormányzati vezetője írta alá.
    Ellátta kézjegyével a dokumentumot Fazekas Sándor magyar földművelésügyi miniszter is, aki fontosnak nevezte és támogatásáról biztosította a hagyományos magyar értékek mentén történő együttműködést.    
    Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) országgyűlési képviselője is a hagyományokon alapuló kapcsolatok bővítésére ösztönözte a térségbeli településeket. (3)


Hitellel enyhítenék az orosz gazdasági válság következményeit

Tádzskisztán hitelkeret megnyitásáról tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal, hogy enyhítse az orosz gazdasági válság következményeit – írja az MTI. Kokhir Raszulzoda miniszterelnök találkozott Daniel Hellerrel, az IMF igazgatójával, hogy megvitassák "pénzügyi és technikai segítség" nyújtásának lehetőségét - jelentette a Khovar, de részleteket nem közölt. A volt szovjet tagköztársaság erősen függ az Oroszországban dolgozó tádzsikok hazautalásaitól. Ez a forrás azonban az orosz gazdasági recesszió és a rubel leértékelődése miatt elapadóban van, mert egyre több vendégmunkás kénytelen hazatérni.
A tádzsik valuta, a szomoni hivatalos árfolyamon számítva tavaly 24,1 százalékkal értékelődött le a dollárral szemben, a devizatartalékok pedig kevesebb mint két havi importot fedeznek, ami nemzetközi mércével mérve riasztóan kevés. Az IMF adatai szerint Tádzsikisztán legutóbb 2012-ben kapott hitelt a valutaalaptól, 145 millió dollárt.


Tajvani földrengés: nőtt a halottak száma, sokan vannak még a romok alatt

Már tizennégy halottja van a szombat hajnali tajvani földrengésnek, a sérültek száma megközelíti az 500-at, 155 ember pontos holléte és állapota egyelőre ismeretlen. A mentők a túlélők utáni kutatást az éjszaka folyamán is folytatják - számolt be a tajvani média helyi idő szerint szombaton késő este. A 6,4-es erősségű földrengés Tajnan városban okozta a legsúlyosabb károkat, ahol egy összeomlott 16 emeletes épület romjai alatt találták eddig az áldozatok túlnyomó többségét. A városvezetés máris az épület tervezői és a kivitelezői munkájára vonatkozó nyomozást rendelt el.
    Az interneten terjedő fotók és televízióban bemutatott képsorok drámai helyzetről árulkodnak. A helyszínen mintegy 4900 mentő dolgozik, 24 mentőkutyával, valamint 146 járművel és öt helikopter is a rendelkezésükre áll. Eddig csaknem 350 embert helyeztek biztonságba, közülük 257-et emeltek ki a romok közül. 

   Országos adakozás indult, amelynek során vállalatok, segélyszervezetek, magánszemélyek részéről eddig már 23,9 millió amerikai dollárnak megfelelő összeg gyűlt össze. A kínai Vöröskereszt 303 ezer dollárnak, míg a makaói 50 millió dollárnak megfelelő segélyt ajánlott fel.
    A földmozgás helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt, központja Kaohsziung város egyik kerületében volt, 15 kilométeres mélységben. A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért.(3)


Kisebb incidensek a prágai iszlámellenes tüntetéseken

Néhány ezer ember az iszlám európai terjedése és a bevándorlás ellen, néhány száz pedig a tolerancia és a menekültek megsegítése, befogadása mellett tüntetett szombaton délután Prágában.  A Hradzsin előtti téren megtartott legnagyobb rendezvényen, amely része volt a német Pegida mozgalom által kezdeményezett európai tüntetéssorozatnak, mintegy 3000-4000 személy vett részt, sokan cseh zászlókkal és iszlámellenes, bevándorlás-ellenes feliratokat tartalmazó traszparensekkel. 
    Az utcákon nagy számban jelen lévő rendőrség igyekezett a cseh főváros más terein gyülekező, majd onnan a Hradzsin térre igyekvő csoportok, valamint a bevándorlást támogatók csoportjai közti konfliktusokat megakadályozni, de a Hradzsin alatti Kisoldal egyik utcácskájában a két ellenséges csoportosulás néhány tucatnyi tagja mégis összecsapott. A két tüntető csoport tagjai összeverekedtek, üvegekkel és utcakövekkel dobálták egymást, míg a rendőrség szét nem válaszotta őket. A prágai rendőrségi szóvivő szerint hat személyt őrizetbe vettek.
    Kemény bírálatokat kapott Angela Merkel német kancellár és migrációs politikája is. Az iszlámellenes tüntetők olyan jelszavakat skandáltak, mint "Nem kérünk az iszlámból!", "A nemzet mindenekfelett!" vagy "Nem kell nekünk multikulti!".  
    Bevándorlás-ellenes tüntetés volt szombaton a dél-morvaországi Brünnben is, ahol mintegy 500 résztvevője volt az akciónak. Incidensekre a kora esti órákig nem került sor. (forrás MTI)3


Földrengés Tajvanban: halálos áldozatok, több száz sérült

Legalább hét halálos áldozata és több mint 420 sérültje van a 6,4-es erősségű, szombat hajnali tajvani földrengésnek, köztük egy tíznapos csecsemő - jelentette a helyi média. Feltételezések szerint 20-nál többen lehetnek még a romok alatt, 380 embert szállítottak kórházba.
    A legsúlyosabban érintett a sziget déli részén fekvő, 1,9 milliós Tajnan város, amelynek több kerületében lakóépületek, egyéb építmények dőltek össze, rongálódtak meg. A közösségi médiát drámai képekkel árasztották el az ott élők. Tizenhárom érintett épületből két magas, 16-17 emeletes ház is romba dőlt, vagy súlyosan megrongálódott. Az egyikből 221 embert, köztük csecsemőket mentettek ki. A másik, 150 családnak otthont adó épület mind a 256 lakóját biztonságba helyezték.  A térségben fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, több vonatot, köztük gyorsvasúti szerelvényt nem indítottak el, mások sebességét óránként 30 kilométerre csökkentették. Folyik a vasúti pályák ellenőrzése.
    Tajvan elnöke, Ma Jing-csiu a helyszínre utazva kijelentette, a kormányzat mindent meg fog tenni az ott élők biztonságáért, a még életben lévők kimentéséért és a hajléktalanokká váltak elhelyezéséért. Utóbbiak számára máris megkezdték az ideiglenes szállások felépítését.
     A földmozgás helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt, központja Kaohsziung város egyik kerületében volt. Azóta öt kisebb, legalább 3,8-as erősségű utórengést észleltek.(forrás MTI)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 308
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap