label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
EUvilag

« Vissza a főoldalra


EU közvélemény-kutatás a városlakók elégedettségéről: a kolozsváriak szerint itt könnyű munkát találni

Létrehozva: 2016. február 06. 11:30


Az EB szerint a felmérés eredményei pozitívak
Az EB szerint a felmérés eredményei pozitívak
Az Európai Unió közzétette három évente elvégzett közvélemény-kutatásának legújabb, 2015-ös eredményeit. Negyvenezer európait kérdeztek meg 79 különböző városban arról, hogy mit gondolnak városuk egészségügyi szolgáltatásairól, közösségi közlekedéséről, biztonságról, környezetszennyezésről és a bevándorlásról.


Hat város kivételével mindenhol elégedettek voltak a szolgáltatásokkal, a "feketelistát" Isztambul, Palermo, Athén és Miskolc vezeti.
A skandinávokról kiderül, hogy rendkívül boldogak, mind a nyolc észak-európai állam a "top 15" helyezettje között van. Oslóban és Zürich-ben rekordszintű az elégedettség: a megkérdezettek 99 százaléka gondolja úgy, hogy fantasztikus városban lakik.

Az elmúlt három évben az Athénban élők dobbantottak a legnagyobbat, 15 százalékuk pártolt át az elégedettek táborába. Az isztambuli közhangulat viszont ugyanekkorát zuhant. A Londonban élő tíz lakós közül kilenc elégedett városával, de Manchester, Newcastle, Glasgow, Cardiff és Belfast lakóinak a 90 százalékos küszöböt is sikerült átlépniük. Elégedettségük ráadásul biztonságérzettel is párosult.
Közbiztonság kérdésében az európai városok kétharmada úgy érzi, nincsenek veszélyben, ám a római lakosság fele tart valamilyen támadástól. Marseilles, Isztambul és Athén is a "veszélyeztetett" lista élére került. A munkalehetőség is nagyot dobhat az emberek elégedettségi mutatóján. Csupán 14 városban válaszolták azt a lakók, hogy könnyen lehet állást találni. Prágáé, Kolozsváré és Münchené lett a legjobb eredmény. A legfontosabb témáknak az egészségügyi szolgáltatásokat, a munkanélküliség kérdését és az oktatást sorolták fel az országok - ezek lekörözték a biztonság, a lakhatás és a légszennyezés problémáit is. Az Európai Bizottság regionális politikai vezetője szerint az eredmények pozitívak, még inspirálónak is nevezhetjük őket.

A kutatás azonban több súlyos problémára is rámutatott: egyre nehezebb elérhető áron ingatlant vásárolni, a fővárosokban különösen problémás. Öt emberből négy pedig nem gondolja úgy, hogy könnyen el lehet helyezkedni városában. (3)
 


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap